Filmové premiéry v slovenských kinách na 49. týždeň (03.12.-10.12.2015)

3.12.2015|Ivet Kollárová|
Filmové premiéry v slovenských kinách na 49. týždeň (03.12.-10.12.2015)

Všetci sa zhodneme, že v predvianočnom zhone dobre padne vypnúť a nič neriešiť. Skvelým odreagovaním je návšteva kina, pri ktorej zaručene zabudnete na šialenstvo okolo Vianoc (v prípade, že si nevyberiete vianočný film, ktorý prvý týždeň hrozí), na prácu si ani nespomeniete a vtiahnutý do filmového sveta zabudnete (aspoň na chvíľu) na svoje problémy a povinnosti. A prvý decembrový týždeň bude naozaj z čoho vyberať. Práve dnes do našich kín vstupuje až šesť snímok, ktoré stoja za pozornosť.

Začneme veľkofilmom štúdií Warner Bors. V srdci mora (In The Heart of the Sea) od režiséra Rona Howarda, ktorý ponúka príbeh posádky rybárskej lode, ktorý prežili stretnutie s dnes už legendárnou veľrybou. V zime roku 1820 bola loď Essex z Nového Anglicka určená na lov veľrýb napadnutá niečím neuveriteľným: veľrybou obrej veľkosti a sily, s takmer ľudským zmyslom pre pomstychtivosť. Táto Skutočná námorná pohroma inšpirovala Hermana Melvilla k napísaniu knihy Moby-Dick (Biela veľryba). Rozpovedala však iba časť príbehu. Film V srdci mora odhaľuje mučivé následky tohto napadnutia, kedy boli členovia posádky, ktorým sa podarilo prežiť, nútení prekračovať svoje limity a robiť kvôli záchrane života neuveriteľné veci. Zatiaľ čo sa kapitán pokúša nájsť na otvorenom mori správny smer a jeho prvý dôstojník sa snaží obrovskú veľrybu skoliť, posádka čeliaca búrkam, hladovaniu, panike a zúfalstvu pochybuje o všetkom od hodnoty ich životov až po etiku ich živobytia. V snímke uvidíme Chrisa Hemswortha, Cilliana Murphyho, Paula Andersona, Charlotte Riley, Brendana Gleesona, Bena Whishawa, Benjamina Walkera, Toma Hollandera, Josepha Mawleho, Donalda Sumptera, Franka Dillaneho, či Sama Keeleyho.

A ponúkame aj Trailer k tomuto filmu

Po oscarovskej snímke Lincoln, prichádza režisér Steven Spielberg s ďalším potenciálnym kandidátom na cenu Akadémie, s historickou drámou natočenou podľa skutočných udalostí z obdobia studenej vojny, Most špiónov (Bridge of Spies). Svet na oboch stranách železnej opony sa prepadá do šialenej paranoje. Ubehlo už viac ako desať rokov od porážky nacistického Nemecka a ľudstvo ohrozuje studená vojna. Napätie medzi USA a ZSSR je skoro hmatateľné. Keď v roku 1957 FBI zatkne Rudolfa Abela, sovietskeho špióna žijúceho v New Yorku, strach a mocenská nedôvera sa ešte viac vystupňujú. Abel sa v skutočnosti volá Viljam Genrichovič Fišer, riadil sieť agentov a do Moskvy dômyselný spôsobom odosiela kódované správy. Americká vláda osloví Jamesa Donovana, uznávaného právnika z Brooklynu, aby sa chytil Abelovej obhajoby. Cez jeho počiatočné obavy a aj obavy jeho rodiny sa ho napokon rozhodne zastupovať. Chce zaistiť, aby bol podrobený spravodlivému súdu. Behom príprav na obhajobu sa začne medzi nimi vytvárať puto, ktoré je založené na vzájomnom rešpekte. Pred súdom prednesie vášnivú obhajobu a tak ho ochráni pred trestom smrti. O tri roky neskôr je nad sovietskym vzdušným priestorom zostrelené americké prieskumné lietadlo a jeho pilot Francis Gary Powers je zajatý a odsúdený k desiatim rokom väzenia. CIA sa obáva, že Powers bude krutými výsluchmi a tvrdými väzenskými podmienkami prinútený k odhaleniu prísne tajných informácií. CIA preto osloví Donovana a presvedčí ho, aby sa stal členom záchrannej misie. Donovan sa vydáva do Berlína, kde má za úlohu vyjednať výmenu Abela a Powersa. Po svojom príchode sa dozvie aj o americkom študentovi, ktorý bol zatknutý vo východnom Berlíne. Aj napriek pokynom CIA sústrediť sa iba na zostreleného pilota, Donovan sa rozhodne vyjednávať prepustenie oboch – pilota aj študenta, pretože odmieta kohokoľvek v tejto zemi opustiť. Veľká hra začína. Hlavnú úlohu, obhajcu Jamesa Donovana si zahral Tom Hanks. Po jeho boku sa objavia aj Amy Ryan, Billy Magnussen, Alan Alda, Austin Stowell, Eve Hewson, Domenick Lombardozzi, Mark Rylance, Sebastian Koch, Michael Gaston, Peter McRobbie, či Joshua Harto.

Pre navnadenie na film ponúkame jeho Trailer

Ďalším filmom sa presunieme na divoký západ v 19. storočí. Šestnásťročný Jay pricestoval zo Škótska do amerického Colorada 19. storočia, aby pátral po žene, ktorú miluje. Európskemu zelenáčovi robí spoločnosť nájomný zabijak Silas, ktorý súhlasil, že ho za poplatok na ceste ochráni. Divoký západ ale nie je miesto, kde by veci vychádzali presne podľa plánu, a tak Jay zažije behom svojho putovania celý rad zvratov v nekompromisnom duchu tohto vysoko autorského westernu s názvom Slow West režiséra Johna Macleana. Vo filme podali úctyhodný výkon herci Kodi Smit-McPhee a Michael Fassbender. Okrem nich sa vo filem objavia aj Ben Mendelsohn, Aorere Paki, Hayden Frost, Caren Pistorius, či Edwin Wright.

A pripájame aj Trailer k filmu

Ďalší film určený najmenším, zaiste poteší najmä väčších. Režisér Mark Osborne prichádza s celovečerným animovaným filmom natočeným podľa svetoznámeho a kultového diela spisovateľa Antoina de Saint-Exupéryho, Malý princ (The Little Prince). V centre príbehu je dievčatko, ktoré už od detstva vychováva a pripravuje na seriózny a dospelý svet jej ambiciózna mama. Jej každodenné úsilie bez povolenia naruší excentrický a dobrosrdečný sused, letec. Ten predstaví svojej novej malej priateľke doteraz nepoznaný svet, v ktorom nie je nič nemožné. Malá dievčatko, ktoré doteraz poznalo iba prísny každodenný režim a nepoznalo spontánnosť a priateľstvo sa vydáva so svojim sprievodcom na magickú cestu do fantázie, do vesmíru za Malým princom. Tu nachádza svoje stratené detstvo a zisťuje, že priateľstvo je vzťah, na ktorom v živote veľmi záleží, je pre človeka veľmi dôležité a rozpoznať ho je možné iba srdcom. V anglickom origináli budeme počuť hlasy Rachel McAdams, Mackenzie Foy, Paula Rudda, Jamesa Franca, Marion Cotillard, Benicia del Tora, Jeffa Bridgesa, Paula Giamattiho, Alberta Brooksa, Vincenta Cassela, či Rickyho Gervaisa. U nás sa film premieta v slovenskom znení, a aj v 3D.

A nechýba ani Trailer k filmu

Film Perleťový gombík (El botón de nácar) je druhou dokumentárnou esejou, v ktorej režisér Patricio Guzmán rozjíma o histórii svojej krajiny prostredníctvom fenoménu, ktorý výrazne určuje jej ráz. Vo filme Nostalgia de la luz (2010) to bolo svetlo z hviezd, ktoré filmárov sprevádzalo na ceste za traumatickým dedičstvom pinochetovského režimu, v Perleťovom gombíku si zvolil vodu. Zlomky spomienok, strhujúca scenéria a vizionárske pohľady do hlbín kozmu sa vo filme skladajú do podmanivého celku, podfarbeného autorovým emotívnym komentárom.

K filmu je aj rovnako zaujímavý Trailer

Posledným filmom týždňa je film Vianočný. Teda má to aspoň v názve. Po piaty krát mierime do Kameňákova, kde nám režisér F. A. Brabec predstaví Vánoční Kameňák so všetkými našimi známymi. Starosta Pepan naozaj nemá pokojné Vianoce. Nepreslávi Kameňákov, pretože mu zatrhli unikátny projekt zjazdovky s veľkým skokanským mostíkom na neďalekom Řípe. Nepomohla ani protekcia pána prezidenta. Čím teda na Vianoce prekvapí Kameňákovčanov? Zázraky sa však dejú, zvlášť cez Vianoce. Na miestnom trhu si otvorí stánok najväčšia celoštátna celebrita, televízna veštkyňa Ruža. Tá spásonosne vyveští náhradné riešenie – klzisko! Do sviatočnej mely sa pridá vianočný večierok učiteliek s pánskym striptízom, pátranie po stratenom Kohnovi, inovácia Veselého domu a nájdený pes, ktorému Franta Cloumal dal meno Chuck Norris. A učiteľka Vlastička, stále márne nadbiehajúca Pepanovi, sa vo finále konečne dočká zblíženia s milovaným starostom. Na ľade, ako predpovedala veštkyňa. V hlavných úlohách uvidíme Václava Vydru, Danu Morávkovú, Martina Dejdara, Alicu Bendovú, Hanku Čížkovú, Vincenta Navrátila, Jaroslava Blažeka, Kristínu Hrušinskú, Václava Upíra Krejčího, Davida Gránského, Dagmar Křížovú, či Pavla Novotného.

A opäť nevynecháme ani Trailer k filmu

  Foto © Depositphotos/BarracudaMovie/ASFK/ContinentalFilm/SaturnFilm/MagicBox/FilmEurope

Súvisiace články