Zomrel herec Alan Rickman

14.1.2016|Marko Aust|
Zomrel herec Alan Rickman

Dnes vo veku 69 rokov zomrel britský herec Alan Rickman, ktorý sa slovenským divákom dostal do podvedomia hlavne v úlohe profesora Snapea zo série filmov Harryho Pottera, či Lásky nebeskej. Príčinou smrti bola rakovina, čo aj potvrdila hercova rodina.

Alan Rickman bol jeden z najvýznamnejších britských filmových, televíznych a divadelných hercov. Svoje divadelné štúdium začal na Royal Academy of Dramatic Art.

Čoskoro sa dostal do Royal Shakespeare Company a v roku 1985 stvárnil úlohu vikomta Valmonta v inscenácii Les Liaisons Dangereuses (Nebezpečné známosti). Keď sa táto hra presunula na Broadway, Rickman prišiel s ňou a bol nominovaný na cenu Tony.

Producent Joel Silver si všimol Rickmana ako Valmonta a ponúkol mu úlohu teroristu Hansa Grubera vo filme Smrtonosná pasca (Die Hard, 1988, r. John McTiernan). Čoskoro nato prišli ďalšie snímky: Truly, Madly, Deeply (Skutočne, šialene, hlboko, 1990, r. Anthony Minghella), Robin Hood: Kráľ zbojníkov (Robin Hood: Prince of Thieves, 1991, r. Kevin Reynolds, Rickman získal cenu BAFTA), Rozum a cit (Sense and Sensibility, 1995, r. Ang Lee), Rasputin (1995, TV, r. Uli Edel, zaňho získal ceny Emmy a Zlatý glóbus), Dogma (1999, r. Kevin Smith), Galaxy Quest (1999, r. Dean Parisot), Láska nebeská (Love, Actually, 2003, r. Richard Curtis), Something the Lord Made (2004, TV, r. Joseph Sargent), séria Harry Potter – profesor Severus Snape, Nobel Son (2006, r. Randall Miller), Show Cake (2006, r. Marc Evans).

V slovenských kinách sme ho naposledy mohli vidieť v minulom roku vo filme V kráľových záhradách, v ktorom okrem hereckej úlohy kráľa Ľudovíta XIV aj režíroval.

Alan Rickman vo filme V kráľových záhradách

  Foto © Dreamstime.com/Bontonfilm

Súvisiace články