Filmové premiéry v slovenských kinách na 5. týždeň (04.02.-11.02.2016

4.2.2016|Ivet Kollárová|
Filmové premiéry v slovenských kinách na 5. týždeň (04.02.-11.02.2016

Február pokračuje v nastavenom tempe a do kín prinesie bohatú ponuku filmových noviniek rôznych žánrov. Hneď prvý týždeň začneme piatimi novými filmami, ktoré so sebou prinesú napätie a drámu, krehkosť a lásku, radosť a smiech.

Prvý film, ktorý dnes prichádza do kín je od oscarovského režiséra Toma Hoopera, ktorý natočil krehký a pritom neobyčajne silný príbeh inšpirovaný skutočným životom prvej známej trangender osoby Einarom Wegenerom/Lili Labe a jeho ženy Gerdy Wegener. Film Dánske dievča (The Danish Girl) nás zavedie do Kodane dvadsiatych rokov minulého storočia. Einar Wegener patrí k najlepším dánskym maliarom svojej doby, jeho žena Gerda mu pritom poskytuje maximálnu podporu a pritom sa sama snaží preraziť ako portrétistka. Pomalý krach ich harmonického vzťahu odštartuje banálna príhoda – Gerde, ktorá pripravuje sériu baletných portrétov, nedorazí figurantka a Einar súhlasí, že svojej žene bude sedieť modelom, oblečený do baletného kostýmu. Intenzívnym spojením so ženským elementom v Einarovi rozpúta obrovský emocionálny zmätok, s ktorým sa vyrovná najskôr nevinnou hrou na tajné dánske dievča Lili, a neskôr čím ďalej silnejším presvedčením, že len ako žena dokáže byť šťastný. A bol by ochotný podstúpiť čokoľvek, aby jeho transformácia bola dokonalá. Behom tejto premeny ho verne sprevádza jeho Gerda, ktorá vďaka svojej novej múze Lili síce konečne prerazila ako umelkyňa, ale zároveň stratila svoju životnú lásku. V hlavných úlohách excelujú Alicia Vikander a Eddie Redmayne. Okrem nich sa vo filme objavia aj Amber Heard, Matthias Schoenaerts, Ben Whishaw, Emerald Fennell, Sebastian Koch, Rebecca Root, Jeanne Abraham, Victoria Emslie, Adrian Schiller, Cosima Shaw, Richard Dixon, Ole Dupont, Ida Emilie Krarup.

K filmu pripájame aj jeho Trailer

Režisérka Susanne Bier prináša akčný thriller Druhá šanca (En chance til) o svedomí a krehkej spravodlivosti, ktorú v hraničnej situácii vezme do vlastných rúk zúfalý detektív, vo filme. Kriminalisti Andreas a Simon žijú celkom odlišné životy. Andreas je vzorný manžel, zatiaľ čo čerstvo rozvedenému Simonovi sa zrúti celý svet. Situácia sa náhle zmení vo chvíli, keď sú privolaní k brutálnej hádke medzi párom narkomanov. Keď Andreas objaví ich zanedbaného syna, rozhodne sa porušiť zákony a kojenca unesie. Teraz je na rade Simon, aby znovu nastolil rovnováhu medzi dobrom a zlom. V hlavných úlohách uvidíme Nikolaja Coster-Waldaua, Nikolaja Lie Kaasa, Ulricha Thomsena, Thomasa Bo Larsena, Petra Habera, Mariu Bonnevie, Rolanda Møllera, Ewu Fröling, Bodila Jørgensena, či Ole Duponta.

Určite si pozrite aj Trailer k filmu

Kto by nepoznal knižný bestseller od spisovateľky E.L James, Päťdesiat odtieňov sivej a najmä jeho rovnomenný film. Ak ste medzi tými, čo nepodľahli tomuto fenoménu, možno vás poteší jeho paródia od režiséra Michaela Tiddesa, Päťdesiat odtieňov čiernej (50 Shades of Black). Držte si nohavičky aj bránice, do kín prichádza dráždivá a na päťdesiat spôsobov šťavnatá paródia Päťdesiat odtieňov čiernej. Rovnako ako sivé bestsellery prináša zopár šokujúcich odhalení a hneď tým prvým je, že erotický hit a drzá bláznivá komédia idú nehorázne dobre dokopy! Emotívne vypätá a strašne vážna romanca si poriadny výprask hrubozrnnou a priamočiarou zábavou jednoducho priam pýta. Cieľom preto tentoraz nebudú erotogénne zóny a odvážne predstavy, ale predovšetkým centrá smiechu. Čo keby bol Christian skôr Black než Grey, prachy získal dosť pochybným spôsobom a v posteli by bol úplne márny? A kto si dovolí urobiť nehorázny žart z jedného z najväčších filmových hitov roka? Za film je z veľkej miery zodpovedný komik a večný „srandista“ Marlon Wayans, ktorý má na svedomí populárnu sériu paródií Scary Movie a Pár nenormálnych aktivít. Zábava musí byť a hádam úsmev divákom nestuhne ani vo chvíli, keď hrdinka dostane tvrdú lekciu bičom pomenovaným Nespútaný Django. Práve názov hlavnej erotickej pomôcky napovedá, že pri Päťdesiatich odtieňoch sivej filmové „srandičky“ zďaleka nekončia. Marlon Wayans a jeho dlhoročný parťák Rick Alvarez si berú na paškál aj ďalšie hity naprieč celým farebným spektrom. Hlavný hrdina sa napríklad nevyhne traumatizujúcemu zážitku á la Magic Majk XXL. Rozdivočená fanynka jeho striptízovej show je taká ťažká váha, že by to neudržal ani samotný Channing Tatum. Podobne ťažká váha bude aj najslávnejší zadok sveta Kim Kardashian a jej slávne fotky so šampusom. Vo filme si zahrali Jane Seymour, Marlon Wayans, Kali Hawk, Mike Epps, Andrew Bachelor, Karli Karissa, Fred Willard, či Affion Crockett.

A nevynecháme ani Trailer

Režisér Michael Bay sa nachvíľu odpútal od sci-fi filmov o transformeroch a natočil akčný thriller podľa skutočných udalostí, 13 hodín: Tajní vojaci z Bengházi  (13 hours: Secret Soldiers of Benghazi). Jedenáste výročie útoku na newyorské Dvojičky sa teroristická bunka operujúca na severe Afriky rozhodla „osláviť“ útokom na americkú ambasádu v libyjskom Benghází. Ich zamestnanci síce už vopred tušili, že sa niečo chystá, tajné služby však ich pocit ohrozenia relativizovali. I preto sa pracovníci ambasády ocitli tvárou v tvár obrovskej presile prakticky bez väčšej ochrany, ktorú by si pobyt v nebezpečnom regióne inak určite zasluhoval. Nemali by sebe menšiu šancu, keby v oblasti nepôsobila skupinka „bezpečnostných analytikov“, bývalých elitných vojakov. Tí hodia za hlavu všetky písané i nepísané postupy, predovšetkým nariadenie, aby sa do ničoho nezapájali, a rozhodnú sa brániť ambasádu do poslednej kvapky krvi. Časový údaj vo filme odkazuje k dobe, po ktorej prebiehal nerovný boj o ambasádu. Film vznikol na motívy rovnomennej knihy, ktorá vykresľuje udalosti očami aktérov a aj preto len okrajovo opisuje politické pozadie príbehu, ktorý poukázal na tragické zlyhanie amerických tajných služieb. Jeho stredobodom je odvaha jedincov, ktorý urobili správnu vec navzdory bezprostrednej smrteľnej hrozbe.  V hlavných úlohách sa vo filme predstavia John Krasinski, Freddie Stroma, Toby Stephens, Pablo Schreiber, David Denman, Max Martini, James Badge Dale, Dominic Fumusa, David Giuntoli, David Costabile, či Ivy George.

K filmu ponúkame aj jeho Trailer

Posledný film týždňa poteší najmä deti. Španielsky režisér Javier Fesser natočil animáč o super tajných agentoch s príznačným názvom, Agenti Dementi (Mortadelo y Filemón contra Jimmy el Cachondo). Moradelo a Filemón sú tí „najcennejší“ superšpióni TIA (Tajnej vládnej agentúry) povolaní riešiť zločiny, ktoré žiadny iný agent nevyrieši.. alebo skôr skazí situácie tak, ako to nikto iný nedokáže. Aby bolo zrejmé, ako ťažké je ich poslanie, Mortadelo a Filemón využívajú prevleky rovnako tak ako bizarné a dosť často nepoužiteľné nápady, ktoré spolu s ich originálnym ostrovtipom zvrátia misiu v bláznivé dobrodružstvo, ktoré vo svete zločinu nemá obdoby. Tento krát musí čeliť dvom ukrutným hrozbám: Jimmimu, šialenému zloduchovi, ktorý má v pláne vyhodiť vedenie TIA do povetria a Obrovi Karolovi, odpornému kriminálnikovi, ktorý túži po veľmi osobnej vendete proti Filemónovi. Film sa premieta so slovenským dabingom, v ktorom budeme počuť Miroslava Trnavského, Juraja Predmerského, Petra Rúfusa, Reného Jankoviča, Ondreja Kaprálika, Dušana Tarageľa, Gregora Hološka, Zuzanu Šebovú, Martina Dolnala, Juraja Baláža, či Ivana Vojteka ml. 

A jeden bláznivý, animovaný Trailer k tomu

  Foto © Depositphotos/BontonFilm/ContinentalFilm/CinemArt/FilmEurope

Súvisiace články