Nové filmy z filmové festivalu Sundance 2016

8.2.2016|Ivet Kollárová|
Nové filmy z filmové festivalu Sundance 2016

Začiatok roka so sebou prináša aj novú festivalovú sezónu. Nové filmy od známych režisérov, ale aj nové snímky od nových, talentovaných režisérov bažiacich po úspechu, sa stávajú predmetom festivalového cyklu, ktorý začína januárom v Park City v Utahu na jednom z najznámejších filmových festivalov nezávislých filmov Sundance. Už pár rokov je tento etablovaný festival liahňou filmov, ktoré sa dostávajú pod kožu kritikom z celého sveta, prinášajú klubové hity, či komerčne úspešné filmy, ktoré mnohé z nich získavajú označenie potenciálny oscarovský kandidát.

Festival Sundance sa u divákov teší nesmiernemu ohlasu, možno aj práve svojou horskou, uvoľnenou atmosférou, ktorú ponúka. Hlavným posolstvom festivalu, ktorý založil herec a režisér Robert Redfort ešte v roku 1985, je ponúknuť divákom nové, nezávislé filmy od známych, či nových tvorcov, ktorí na plátna prinášajú svoje originálne príbehy. Každoročne ponúka zoznam filmov rozdelený do kategórií dráma, dokument, krátke filmy, New Frontier filmy, a divákov baví svojimi diskusiami, panelmi a hudobnými vystúpeniami. Rovnako tomu bolo aj tento rok, kedy sa koncom januára festival Sundance otvoril svetu svojím 31. ročníkom.

 

Filmy ako Malá Miss Sunshine, Whiplash, či Beast of the Southern Wild, si všetky z festivalu odniesli hlavnú cenu, Veľkú cenu poroty za najlepší film, či cenu divákov, a všetky to dotiahli na oscarovskú nomináciu, príp. cennú sošku Oscara aj získali. No boli tu aj snímky, ako minuloročný víťaz festivalu Me and Earl and the Dying Girl, či filmy ako DopeThe Diary of a Teenage Girl, ktoré síce zaujal kritikov, aj festivalových divákov, no v širšej kino distribúcii prepadli na plnej čiare. A na Akademikov boli až príliš nezávislé. Tohtoročným víťazom filmového festivalu Sundacne sa stala snímka The Birth of a Nation režiséra Nata Parkera, z ktorého oscarovský potenciál len srší.

Film vyhral Veľkú cenu poroty v sekcii U.S. Dramatic za najlepší film a rovnako si odniesol aj Cenu divákov, ktorých oslovil najviac z premietaných filmov. V dobe, kedy sa bavíme o väčšej diverzite vo filmoch a kontroverzných „bielych“ Oscaroch, je víťazstvo tohto filmu prinajmenšom nadhodnotené. Film rozpráva skutočný príbeh otroka Nata Turnera, ktorý viedol jedno z najúspešnejších povstaní otrokov v americkej histórii. Príbeh začína v hlbokých lesoch v štáte Virginia okolo roku 1800, kedy bolo malému, veľmi inteligentnému a bystrému otrockému chlapcovi Nathanielovi Turnerovi predpovedané, že bude prorokom. Začal študovať Bibliu a stal sa kazateľom a jediným svetlým bodom pre ostatných otrokov. Keď ako kazateľ po Štátoch videl všetku tú biedu a otrokov, rozhodol sa byť svojmu ľudu iným vodcom, vodcom za slobodu.

Okrem víťazného filmu sa na Sundance predstavilo množstvo skvelých titulov, ktoré si taktiež odniesli nejaké tie ceny, ale najmä zaujali kritikov a divákov svojím originálnym rozprávaním neobyčajných príbehov. Na tie najlepšie snímky z filmového festivalu Sundance sa pozrieme o niečo bližšie.

Morris from America

Réžia: Chad Hartigan
Hrajú: Markees Christmas, Craig Robinson, Carla Juri, Lina Keller, či Levin Henning

Jeden z filmov, ktorý si získal srdcia najmä divákov, rozpráva príbeh Afro-amerického chlapca, ktorý sa  musí vyrovnať s novými sociálnymi podmienkami v novom prostredí nového mesta Heidelberg v Nemecku, ktoré je bohaté na históriu, no trpí nedostatkom diverzity. Mladý Morris sa pri svojom dospievaní musí vysporiadať s nevyrovnaným vzťahom s otcom, a navyše sa zamiluje do Katrin, ktorá ho vezme na cestu jeho života, ktorá mu otvorí dvere novým príležitostiam a hodnotám.. snímka si zo Sundance odniesla dve ceny v sekcii U.S. Dramatic, za najlepší scenár (Chad Hartigan) a špeciálnu cenu poroty za najlepší individuálny herecký výkon vo filme, ktorú získal Craig Robinson.

Swiss Army Man

Réžia: Daniel Scheinert, Daniel Kwan
Hrajú: Paul Dano, Daniel Radcliffe, Mary Elizabeth Winstead

Debut režisérov hudobných videí, The Daniels, ako si dvojica Danielov hovorí, vyvola vskutku zmiešané reakcie. Jedných nadchli svojou neutíchajúcou kreativitou, formou a obsahom filmu, či variáciou rôznych emócii, od absurdnosti až bolestné uvedomenie si, čo skutočne znamená byť ľudskou bytosťou. Iných toto všetko odradilo, či odstrašilo natoľko, že z premietania filmu odišli (no mohlo to byť aj pochybnými scénami na hranici morbídnosti, ktorá začínala pri „prdiacej“ mŕtvole). Na malom opustenom ostrove stretávame Hanka, ktorý sa vzdal akejkoľvek nádeji, že sa opäť dostane domov. No jedného dňa sa všetko zmení. More vyplaví mŕtve telo a Hank si uvedomí, že môže byť jeho poslednou nádejou ako ujsť pred istou smrťou. Vyzbrojený novým „kamarátom“ a neočakávanými esami v rukáve, sa vydáva na epické dobrodružstvo, ktoré mu má zaistiť návrat k žene jeho snov. Snímka získala v sekcii U.S. Dramatic cenu za najlepšiu réžiu.

The Intervention

Réžia: Clea DuVall
Hrajú: Melanie Lynskey, Cobie Smulders, Clea DuVall, Natasha Lyonne, Ben Schwartz

Herečka Clea DuVall ponúka svoj režijno-scenáristický debut, ktorý zvládla so všetkou skromnosťou a veľmi obratne ukočírovala svojich hereckých kolegov v komédií o záchrane jedného rozpadajúceho sa vzťahu. Film sa zameriava na partiu priateľov, ktorí sa snažia zachrániť vzťah medzi dvoma ich priateľmi. Pri všetkej tej snahe o záchranu tohto vzťahu, si ale viacerí uvedomia svoje vlastné problémy, s ktorými sa musia vysporiadať. Film odbúrava stenu medzi „byť v pohode“ a realitou, ktorá odkrýva všetky problémy a odhaľuje pravú tvár, ktorú často schovávame za masku iných. Film získal v sekcii U.S. Dramatic špeciálnu cenu poroty za individuálny výkon vo filme, ktorú si prevzala herečka Melanie Lynskey.

Christine

Réžia: Antonio Campos
Hrajú: Rebecca Hall, Michael C. Hall, Maria Dizzia, Tracy Letts, J. Smith-Cameron

Režisér Antonio Campos ponúka mrazivý príbeh televíznej moderátorky Christine Chubbuck, ktorá v roku 1974 šokovala svet svojou samovraždou v priamom prenose. Christine bola mladá 29-ročná reportérka z Floridy. Mala talent a všetky predpoklady na to, aby mala úspešnú kariéru. Lenže ambiciózna žena to v 70. rokoch nemala jednoduché. S pravidelnosťou sa objavovali rôzne výzvy, ktorým musela čeliť, najmä mužská konkurencia v snahe získať povýšenie, neopätovaná láska a divoký život, ktorý viedol v rozpad jej života. S nízkymi hodnoteniami, po nej manažér stanice WZRB požadoval niečo viac, chcel okoreniť vysielanie o viac kontroverzné príbehy. Aby Christine splnila to, čo po nej žiadajú, musela prekonať svoje pochybnosti o sebe a ponúknuť divákom to, čo chcú. Na koniec všetkým ponúkla viac ako si pýtali.

Kate Plays Christine

Réžia: Robert Greene
Hrajú: Kate Lyn Sheil, Stephanie Coatney, Marty Stonerock, Michael Ray Davis, Holland Hayes, Zachary Gossett

Nezávisle od predchádzajúceho filmu, režisér Robert Greene prináša hybrid dokumentu a fikcie a odkrýva pozadie tragédie samovraždy moderátorky Christine Chubbuck v priamom prenose. Tento akt si vyslúžil neslávne prvenstvo, ako prvá vysielaná (a asi neplánovaná) samovražda v televíznej histórii. Prostredníctvom herečky Kate Lyn Sheil, ktorá sa chystá hrať Christine v „lacnej soap opere 70. rokov“, a v rámci prípravy na úlohu sa vydáva do mesta Sarasota na Floride a zisťuje záhadné dôvody pozadia jej tragického konca. Film ponúka smelé odhalenia a núti diváka akceptovať, že odpovede z minulosti nebývajú nikdy ľahké.

Dark Night

Réžia: Tim Sutton
Hrajú: Robert Jumper, Anna Rose, Rosie Rodriguez, Karina Macias, Aaron Purivs, Eddie Cacciola

Násilie a časté streľby sa v Amerike v posledných rokoch rozrástli do alarmujúcich čísiel. Po útokoch na školy, sa najnovšími cieľmi stávajú kiná. A akoby vytrhnuté z titulných stránok, režisér Tim Sutton natočil drámu, ktorej príbeh nám ponúka životy rôznych mladých ľudí, ktoré sa prelínajú na pozadí masovej streľby v jednom lokálnom kine. Príbeh je rozprávaný prostredníctvom útržkov zo života ľudí, ktorých táto tragédia postihla.

Dark Night

Certain Women

Réžia: Kelly Reichardt
Hrajú: Michelle Williams, Laura Dern, Kristen Stewart, Jared Harris, Lily Gladstone, James Le Gros

Príbeh filmu Certain Women ponúka pohľad na prelínajúce sa životy troch žien žijúcich v Montane. Režisérka Kelly Reichardt sa vďaka svojmu rozvážnemu, pozorovaciemu štýlu natáčania vyhýba akejkoľvek sentimentalite a ponúka portréty tichého zúfalstva ľudí, zápasiacimi s emóciami, ktorí žijú v izolácii a intimite vlastnej existencie. Film je natočený na motívy troch krátkych poviedok od spisovateľky Maile Meloy. Stretávame adovkátku, ktorá je vtiahnutá do rukojemníckej drámy. Manželku, ktorá sa snaží vybudovať domov a mladú právničku, ktorá sa na svojich hodinách v škole tretieho veku zblíži s jednou dámou z triedy.

Complete Unknown

Réžia: Joshua Marston
Hrajú: Rachel Weisz, Michael Shannon, Kathy Bates, Danny Glover, Michael Chernus

Americký režisér Joshua Marston prišiel na Sundance len zo svojím druhým filmom a to dvanásť rokov po svojom debute, Maria Full of Grace, ktorý si v roku 2004 odniesol cenu divákov. S novou snímkou Complete Unknown prináša fascinujúcu štúdiu postáv, ktoré prechádzajú etapou vlastného znovuobjavovania, z ktorého vyplýva rovnako potešenie aj nebezpečenstvo. Po tom, čo sa Alice objaví na narodeninovej párty Toma, ten je presvedčený, že sa poznajú. Ona odmieta spoločnú minulosť a mizne do tmavej noci. Tom ju sleduje až do mesta, kde začína nočná odysea tvoch postáv, jedna snažiaca sa zmeniť svoj život a druhá sa zmeny snaží zastaviť.

Little Men

Réžia: Ira Sachs
Hrajú: Jennifer Ehle, Greg Kinnear, Theo Taplitz, Michael Barbieri, Paulina Garcia, Alfed Molina

Hlavnými postavami filmu sú dvaja teenageri Jake a Tony, ktorí sú vo svojej štvrti v newyorskom Brooklyne svedkami rapídnych zmien, ktoré sa dejú okolo nich. Štvrť sa rozrastá a do susedstva sa sťahujú rodiny z vyšších spoločenských vrstiev, čo má vplyv na životnú úroveň susedstva. Kamarátstvo Jaka a Tonyho tak bude musieť prejsť náročnou skúškou, keď sa ich rodiny dostanú do vzájmného sporu ohľadne nájomného. Režisér Ira Sachs ponúka kritický, no empatický pohľad na nebezpečenstvo gentrifikácie v dnešnom svete.

Manchester by the Sea

Réžia: Kenneth Lonergan
Hrajú: Casey Affleck, Michelle Williams, Kyle Chandler, Lucas Hedges

Režisér Kenneth Lonergan v Park City predstavil svoju rodinnú drámu založenú na vzťahoch, náhradnom rodičovstve a starých problémov z minulosti, ktoré po čase opäť vyplávajú na povrch. Casey Affleck hrá Lee Chandlera, údržbára zmietaného v úzkostiach, ktorý sa bude musieť postarať o svojho 16-ročného synovca, po tom, čo mu zomrel jeho otec, Leeov brat. Bude tak musieť vystúpiť zo svojej ochrannej zóny, izolácie, v ktorej žil roky, aby mohol so synovcom nadviazať ako-taký fungujúci vzťah. Jeho návrat do rodného mesta však otvorí staré rany a targédiu, o ktorej dlho nehovoril.

Love & Friendship

Za zmienku rovnako stoja filmy, dobová dráma Love & Friendship od režiséra Whita Stillmana, ktorý na plátna preniesol adaptáciu nevydaného románu od Jane Austen; film z obdobia korejskej vojny Indignation režiséra Jamesa Schamusa, ktorý sleduje vojaka, ktorý celej tejto tragédii unikol; film Goat o vysokoškolskom bratstve a jeho násilných praktikách začleňovania od režiséra Andrewa Neela; dramédia White Girl režisérky Elizabeth Wood o dievčine, ktorej po zatkuntí jej priateľa, drogového dílera, ostanú všetky jeho zásoby; dramédiu od režiséra Chrisa Kellyho, Other People o neúspešnej scenáristke, ktorá sa musí postarať o svoju ťažko chorú matku; či novozélandský film Hunt for the Wilderpeople od režisérky Taiki Waititi o honbe za mužom, ktorý má čo dočinenia so zmiznutým chlapcom a jeho poručníkom strýkom.

Zaujímavé sú aj niektoré dokumenty, ktoré festival Sundance ponúkol: Spike Lee ponúkol snímku, ktorej predstaviteľ navždy zmenil tvár pop music, Michael Jackson´s Journey from Motown to Off the Wall; režisér Werner Herzog sa v dokumente Lo and Behold zameriava na internet a odkráva dobro aj zlo tohto fenoménu doby; švédska režisérka Sara Jordenö predstavila svoj dokument Kiki, ktorý sa zaoberá vznikom tanečného štýlu a sleduje život skupinky mladých z LGBTQ komunity, ktorý Kiki povýšili na svoj životný štýl 90. rokoch v New Yorku, či dokument Holy Hell od režiséra Willa Allena, ktorý niekoľko rokov žil a sledoval existenciu zatiaľ nepomenovanej duchovnej sekty a jej, prinajmenšom zvláštne praktiky.

Zdroj:  sundance.org Foto © 2000-2016 Sundance Institute

Súvisiace články