Filmové premiéry v slovenských kinách na 12. týždeň (24.03.-31.03.2016)

24.3.2016|Ivet Kollárová|
Filmové premiéry v slovenských kinách na 12. týždeň (24.03.-31.03.2016)

Po náročnom týždni plnom klubových filmov v rámci bratislavskej časti filmového festivalu Febio, nám predposledný marcový týždeň nedá vydýchnuť ani na malý okamih. Do kín prichádza až sedem filmových noviniek, z toho jeden dlhoočakávaný blockbuster, tri filmy, ktoré ste určite nestihli v rámci Febia, či Créme de la Créme, a jedna snímka, ktorá perfektne zapadá do nadchádzajúcich Veľkonočných sviatkov. Sviatok jari tak, okrem uctievania tradícii, môžete osláviť aj návštevou kina, ktorá rozhodne nesklame.

Začneme highlightom tohto týždňa, ak nie celého mesiaca. Režisér Zack Snyder aj slovenskému divákovi predstaví svoje spracovanie filmu Batman vs Superman: Úsvit spravodlivosti (Barman v Superman: Dawn of Justice). V obave, že činy nadpozemského superhrdinu z Metropolisu ostanú bez kontroly, nastúpi proti nemu impozantný ochranca Gotham City, zatiaľ čo svet váha, akého hrdinu vlastne potrebuje. A kým sú Batman a Superman vo vzájomnej vojne, rýchlo vyvstáva nová hrozba, ktorá ľudstvo stavia do väčšieho nebezpečenstva, než doteraz poznalo. V úlohe Batmana/Brucea Wayna sa predstaví Ben Affleck a Henry Cavill si zopakuje úlohu Supermana/Clarka Kenta. Vo filme sa taktiež objaví Amy Adams ako Lois Lane, Jesse Eisenberg ako Lex Luthor, Jeremy Irons ako Alfred, Gal Gadot ako Wonder Woman/Diana Prince. Ale aj Diane Lane, Laurence Fishburne, Jena Malone, Ezra Miller, Jason Mamoa, Scoot McNairy, Holly Hunter, Tao Okamoto, Callan Mulvey, Ray Fisher, či Dan Amboyer. K nadupanému akčáku, natočenom podľa komixovej predlohy od DC Comics, zložil hudbu Hanz Zimmer, ktorý tak ostáva verný Batmanovi, aj keď pod inou režisérskou taktovkou, a Junkie XL.

Pripájame aj Trailer

Kto sa radšej bojí, nemal by si nechať ujsť jeden z najoriginálnejších a najdesivejších hororov posledných rokov, aspoň tak viacerí označujú nový film režiséra Roberta Eggersa, Čarodejnica (Witch). V polovici sedemnásteho storočia mali ľudia bližšie k prírode, k bohu, či iracionálnym javom, ktoré dnes považujeme už len za rozprávky. Sedemčlenná rodina farmára Williama, ktorá v tej dobe žila v relatívnom bezpečí jednej z osád v Novom Anglicku, sa po vážnom strete so susedom rozhodla kolóniu opustiť a vydala sa dobývať americkú divočinu. Po krátkom putovaní sa usadili v zemi nikoho, blízko rozľahlého temného lesa, o ktorom by akákoľvek citlivá povaha povedala, že pôsobí zlovestne. Neblahé tušenie členov farmárovej rodiny umocňuje aj celý rad ťažko vysvetliteľných udalostí, ktoré ich nový život sprevádzajú, zničenou úrodou začínajúc a divným chovaním domáceho zvieratstva končiac. Vrcholom série katastrof je ale zmiznutie farmárovho najmladšieho syna priamo pred očami najstaršej dcéry Tomassin, ktorá ho mala strážiť. V atmosfére všadeprítomnej paranoje vyplývajúcej z ďalších podivných udalostí dochádza k postupnému rozkladu rodiny, Tomassin je jednohlasne označená za vinníka všetkých udalostí a obvinená z čarodejníctva, napriek tomu, že to je paradoxne ona, kto si ešte zachová aspoň zdanie zdravého rozumu. A to, čo sa skrýva v temnom lese a doposiaľ bolo len v úlohe pozorovateľa, sa rozhodne zaútočiť. Film vyhral minulý rok cenu za naj réžiu na festivale v Sundance. V hlavných úlohách sa predstavia Anya Taylor-Joy, Ralph Ineson, Kate Dickie, Harvey Scrimshaw, Lucas Dawson, Ellie Grainger, Julian Richings, Bathsheba Garnett, či Sarah Stephens.

A na utvorenie predstavy, ponúkame Trailer

Z Francúzska a čerstvo po Créme de la Creme k nám prichádza nový thriller od režiséra Yanna Gozlana, Pán Bezchybný (Un homme idéal). Dvadsaťpäťročný Mathieu túži po tom, aby sa stal rešpektovaným literárnym autorom. No napriek veľkému úsiliu sa mu zatiaľ nepodarilo nič vydať a na živobytie si zarába v sťahovacej firme. Jeho osud sa však náhle zmení, keď náhodou nájde rukopis osamelého muža, ktorý nedávno zomrel a rozhodne sa ho vydávať za svoj. Stane sa z neho vychádzajúca hviezda francúzskej literárnej scény, no zároveň ho ničia očakávania, týkajúce sa jeho ďalšieho románu. Mathieu sa stále viac zamotáva do špirály podvodu a lží. V hlavnej úlohe perfektný Pierre Niney, ktorému skvelo sekundujú Ana Girardot, André Marcon, Valéria Cavalli, Thibault Vinçon, Marc Barbé, Sacha Mijovic, či Frédéric Pellegeay.

Pozrite si aj Trailer k filmu

A z chladného, ale krásneho Islandu nám dnes do kín prichádza aj snímka Barani (Húrat) režiséra Grímura Hákonarsona, ktorej predpremiéru uviedol práve skončený Febiofest. Kiddi pije a rád strieľa. Gummi nepije ani nestrieľa. Sú to bratia, ktorí spolu neprehovorili už 40 rokov ani slovo a jediné, čo majú spoločné, je láska k ovciam. Jedného dňa Gummi získa podozrenie, že Kiddiho výstavný baran je nakazený smrteľnou chorobou - klusavkou. Nad rodinným plemenom oviec, životnou pýchou oboch bratov, sa začnú sťahovať mračná. Film citlivo zobrazuje bratské puto, ktoré aj po desaťročiach vzájomných nezhôd zostáva silné. Nechýba mu nič, čo majú fanúšikovia islandských filmov radi: surové prostredie, irónia a absurdný humor, umelecky včlenený do žánru drámy. Snímka si z minuloročného MFF Cannes odniesla hlavnú cenu sekcie Un Certain Regard. Vo filme si zahrali Sigurður Sigurjónsson, Theodór Júlíusson, Charlotte Bøving, Jon Benonysson, Gunnar Jónsson, Þorleifur Einarsson, Sveinn Ólafur Gunnarsson, či Ingrid Jónsdóttir.

A pridávame aj Trailer

A naspäť do Francúzska. Režisér Frédéric Tellier ponúkne vo svojom krimi-thrilleri napínavé pátranie neúnavného detektíva po vraždiacom deviantovi, ktorý niekoľko rokov terorizoval Paríž, v snímke Prípad SK1 (L´affaire SK1). Paríž 1991. Mladý detektív Charlie rieši svoj prvý prípad - vraždu mladej ženy. Pri skúmaní podobných prípadov odhalí niekoľko podozrivo podobných úmrtí. Počas ôsmich rokov je jediným, kto uverí v existenciu sériového vraha. Vrážd pribúda, intervaly medzi nimi sa skracujú a Charlie sa stáva architektom jedného z najkomplexnejších pátraní v histórii prípadov francúzskej polície. Film, inšpirovaný skutočným prípadom zabijaka Guya Georgesa, sleduje desať rokov usilovného vyšetrovania. V hlavných úlohách Raphaël Personnaz, Nathalie Baye, Olivier Gourmet, Michel Vuillermoz, Adama Niane, Christa Theret, Thierry Neuvic, či William Nadylam. Tí šťastnejší mali možnosť vidieť film v rámci Creme de la Creme.

A Trailer k tomu

Pre malé dievčatká týždeň ponúka dobrodružstvá najobľúbenejšej bábiky na svete, vo filme Barbie: Tajná agentka (Barbie: Spy Squad) od režiséra Conrada Heltena. Na začiatku príbehu zastihneme našu hrdinku Barbie spoločne s kamarátkami Terezou a Renée na gymnastickom tréningu. Všetky tri dievčatá sú tak šikovné, že ich schopnosti upútajú pozornosť tajnej agentúry, ktorá po celom svete chytá tých najväčších zločincov. V ich hľadáčiku sa práve objavila rafinovaná zlodejka šperkov, ktorá svojou rýchlosťou a mrštnosťou prekonáva aj tie najneprekonateľnejšie prekážky. Nasadiť proti nej tri gymnastky vyzerá síce ako šialený a zúfalý nápad, ale ako dobre vieme, odvážnemu šťastie praje. Nový život vo svete špionáže si užívajú aj Barbie s Terezou a Renée, pretože vďaka tomu môžu vyskúšať neuveriteľné množstvo najrôznejších oblekov, používať najmodernejšie technické vychytávky a tráviť čas v spoločnosti roztomilých robotických psíkov. V prvom rade ale budú musieť pracovať, a chytiť prefíkanú zlodejku, a vďaka tomu zistia, že v krehkých dievčatách môže driemať poriadna dávka talentu. Film sa premieta s českým dabingom.

Ani tu nevynecháme Trailer

Posledný film, ktorý ide dnes do kín zapadá do konceptu Veľkonočných sviatkov. Režisér Kevin Reynolds predstaví svoj výpravný veľkofilm, biblický príbeh o zmŕtvychvstaní Ježiša Krista s názvom V mene Krista (Risen). Príbeh je prerozprávaný z pohľadu neveriaceho. Film rozpráva príbeh rímskeho vyšetrovania vzkriesenia Ježiša Krista, ktorého nazývali „Kráľ Židov“ a „Mesiáš“. Farizeji a pisári povedali rímskemu prefektovi Pilátovi Pontskému, že nasledovníci Ježiša tvrdia, že On opäť o tri dni vstane z mŕtvych a preto dal Jeho hrob strážiť vojakmi, pre prípad, že by sa Jeho stúpenci pokúsili ukradnúť telo a tvrdiť, že povstal. Rozkaz bol vydaný a vojaci umiestnení, no tri dni po ukrižovaní bol hrob nájdený prázdny. Rímsky senát poverí centuriona Claviusa, aby viedol vyšetrovanie tvrdení, že Ježiš naozaj vstal z mŕtvych, ako  hlásali Jeho učeníci. Clavius sa čoskoro ocitá na ceste sebapoznania, zisťuje, kto Ježiš skutočne bol, čo presne bolo Jeho poslaním a prečo sa mocná Rímska ríša cítila ohrozená. Mohol by tento jeden muž a Jeho nasledovníci skutočne zvrhnúť rímske impérium? Je možné, že Jeho učenie bolo pravdivé a Rím cítil, že musia byť umlčaní? Vo filme uvidíme Toma Feltona, Josepha Fiennesa, Cliffa Curtisa, Petra Firtha, Maríu Botto, Antonia Gila, Marka Killeena, či Stewarta Scudamoreho.

K filmu pripájame aj Trailer

Zdroj:  MovieMania.sk Foto © Depositphotos/ContinentalFilm/ASFK/Film Europe/CinemArt/Itafilm

Súvisiace články