Včera sa začal prestížny Medzinárodný filmový festival Cannes 2016

12.5.2016|Ivet Kollárová|
Včera sa začal prestížny Medzinárodný filmový festival Cannes 2016

Café Society, nový film od režiséra Woodyho Allena otváral včera, 11. mája, 69. ročník Medzinárodného filmového festivalu Cannes. Na červenom koberci sa predstavili hlavní aktéri filmu, Kristen Stewart, Jesse Eisenberg, Blake LivelyCorey Stoll. Nechýbal ani samotný režisér Woody Allen, ktorý na premiéru prišiel v sprievode svojej manželky Soon-Yi Previn. Film nás zavedie do Hollywoodu 30. rokov, kam prichádza nádejný scenársta a dúfa, že sa uchytí vo filmovom priemysle. Namiesto toho sa dostane do víru vychytenej spoločnosti, nazývanej cafe society, ktorá udávala tón vtedajšej doby, nečakane sa zamiluje a jeho kariéra začne výrazne stagnovať. Film sa premietal mimo súťaž.

Café Society Photo Call©Thomas Leibreich / FDC

Otváracieho ceremoniálu sa aj tento rok zúčastnilo množstvo známych tvárí. Na červenom koberci nechýbali herečky ako Jessica Chastain, Naomi Watts, Julianne Moore, Susan Sarandon, Anna Kendrick, či Eva Longoria. Z pomedzi hercov sa objavili Gael Garcia Bernal, Omar Sy, spevák a herec Justin Timberlake, ktorý prišiel do Cannes prezentovať nový animovaný film Trolls, či režisér Paolo Sorrentino. Otváracieho ceremoniálu sa zúčastnila aj medzinárodná porota, ktorá určí držiteľa Zlatej palmy za najlepší film, ktorej tento rok predsedá režisér George Miller. Jeho film, Mad Max: Zbesilá cesta otváral festival minulý rok.

Ostatní členovia poroty sú americká herečka Kirsten Dunst, francúzsky režisér a scenárista Arnaud Desplechin, talianska režisérka a herečka Valeria Golino, dánsky herec Mads Mikkelsen, maďarský režisér László Nemes, iránska producentka Katayoon Shahabi, francúzska herečka Vanessa Paradis a kanadský herec Donald Sutherland.

International Jury©Cyril Duchêne / FDC

Medzinárodný filmový festival Cannes predstavuje jeden z najprestížnejších filmových festivalov na svete. Ako každý rok, aj tento sa môžeme tešiť na prehliadku toho najlepšieho, čo ponúka svetová kinematografia. Do Cannes sa vracajú mnohí velikáni, ktorí sa tento rok budú uchádzať o zisk Zlatej palmy za najlepší film. Svoje novinky uvedú Nicholas Winding Refn, Jeff Nichols, Pedro Almodóvar, Park Chan Wook, Sean Penn, Ken Loach, či mladík Xavier Dolan. Rovnako sa očakáva príchod svetových hviezd zvučných mien, ktoré prídu na slnečnú riviéru Croisette podporiť svoje nové projekty. V Cannes by sa mali objaviť George Clooney, Julia Roberts, Charlize Theron, Juliette Binoche, Marion Cotillard, Kristen Steward, Isabelle Huppert, Ryan Gosling, Russel Crowe, Keanu Reeves, či Adam DriverElle Fanning a mnoho ďalších.

Celkovo sa na tohtoročný filmový festival Cannes prihlásilo 1 869 filmov, z čoho 49 bolo vybraných do oficiálneho výberu súťažných filmov, kde má zastúpenie 28 krajín, ktoré na festival zaslali svoje filmy. Slovenská ani Česká republika v oficiálnej súťaži svojich kandidátov nemá, okrem minoritných koprodukcii. Viacero snímok sa ale objaví v rámci Marché du Film, trhu filmov, kde sa budú slovenské, či české projekty ponúkať na predaj producentom a distribútorom. Do Hlavnej súťažeZlatú palmu sa tento rok dostalo 21 filmov zo 14 krajín. Zastúpenie tu majú Francúzsko, Nemecko, Španielsko, USA, Belgicko, ale aj Irán, Filipíny, Rumunsko, či Južná Kórea.

Juste la fin du monde©Shayne Laverdière, courtesy of Sons of Manual

O zisk Zlatej palmy sa po dvoch rokoch opäť pokúsi mladý, kanadský režisér Xavier Dolan. Jeho predchádzajúci film v súťaži, film Mommy! mu v roku 2014 vyniesol Cenu poroty, ktorú si delil s režisérom Jeanom-Lucom Godardom. Tento rok prichádza do Cannes s novinkou Juste la fin du monde (It´s Only the End of the World), v ktorej si zahrali Marion Cotillard, Lea SeydouxVincent Cassel. Film inšpirovaný hrou od Jeana-Luca Lagarceho sa zameriava na mladého spisovateľa, ktorý sa po 12. rokoch vracia domov, aby svojej rodine oznámil svoju blížiacu sa smrť.

 V Hlavnej súťaži sa objavia tri filmy od troch režisérok. Jednou z nich je Nemka Maren Ade s filmom Toni Erdmann. Pre nemekcú kinematografiu je to druhý film od roku 2008, ktorý sa uchádza o Zlatú palmu. Prvým bol Wim Wenders a jeho film Palermo Shooting. Ade prichádza s drámou o vzťahu medzi otcom a dcérou, ktorí sa snažia zblížiť trochu nekonvenčním otcovým spôsobom – prostredníctvom rôznych šialených vtipov, ktoré majú jeho zaneprázdenú dcéru vytrhnúť zo stereotypného a nudného pracovného života. Ďalšie dve režisérky, ktoré sa predstavia v Hlavnej súťaži sú Francúzska Nicole Garcia s filmom Mal de pierres (From the Land of the Moon) o žene, ktorá sa zmieta v nechcenom manželstve a tajne túži po pravej, vášnivej láske, ktorú má, možno, na dosah ruky. V snímke si hlavnú úlohu zahrala Marion Cotillard.

American Honey©Parts & Labor LLCPulse Films LimitedThe British Film InstituteChannel Four Telev

Tretia žena v súťaži je britská režisérka Andrea Arnold, ktorá prináša svoj prvý americký film, s príznačným názvom, American Honey. Film sleduje skupinku mladých ľudí, ktorí cestujú naprieč štátmi a predávajú predplatné pre rôzne magazíny. Okrem toho nerobia nič iné, len si užívajú bezstarostný život, ktorý niekedy prináša nemalé problémy. V snímke debutuje (ne)herečka Sasha Lane, jednu z hlavných postáv si zahral herec Shia LeBeouf, ktorého prítomnosť na festivale bude vysoko očakávaná, vzhľadom na jeho kontroverznú osobnosť.

Na MFF Cannes sa po troch rokoch vracia aj režisér Jim Jarmusch, a prichádza hneď s dvoma filmami. Dokumentárny film Gimme Danger sa premieta v rámci polnočnej sekcie a ponúka pohľad na legendárnu punkovú skupinu The Stooges a jej ikonického leadra, Iggyho Popa. Jeho druhý film Paterson sa premieta v Hlavnej súťaži a má šancu vyhrať Zlatú palmu za najlepší film. Snímka prináša príbeh mladého muža, Patersona, vodiča autobusu v meste Paterson v New Jersey, ktorý žije obyčajným životom, ktorý si spríjemňuje svojou novoobjavenou vášňou – písaním poézie. Jarmusch vo filme zachytáva malé výhry a prehry v každodennom živote človeka, a upriamuje pozornosť na prítomnú poéziu do jej najmenších detailov.

Agassi©CJ Entertainment

Medzi navrátilcov na francúzsku riviéru sú aj dve ikony filmu, režiséri Pedro AlmodóvarPark Chan-Wook. Almodóvar predstaví novinku Julieta, rodinnú drámu o vzťahu medzi matkou a dcérou, ktoré sa odcudzia po smrti manžela a otca. Film vypichuje vratkosť osudu, komplex viny a nevyspytateľnosť momentu, ktorá nás núti opustiť tých, ktorých milujeme a vymazať ich z našich životov, ako keby pre nás nikdy nič neznamenali, ako keby nikdy neexistovali. Park Chan-Wook sa opäť vrátil k svojmu rodnému jazyku a natočil dobovú romantickú drámu Agassi (The Handmaiden) o dievčine Sookee, drobnej vreckovej zlodejke, ktorá sa spojí s podvodníkom, aby zviedli a okradli bohatú japonskú dedičku Hideko, ktorá si Sookee najala ako slúžku. Všetko ide podľa plánu až do momentu, kedy medzi dvoma dievčatami vzplanú nečakané city.

Personal Shopper©Carole Bethuel

Hlavnej súťaži má Francúzsko ako jediná krajina hneď štyroch kandidátov na zisk Zlatej palmy. Okrem režisérky Nicole Garcia, sa do Cannes so svojím novým filmom Personal Shopper vracia režisér Olivier Assayas. A vracia sa aj so svojou, zdá sa obľúbenou herečkou, Kristen Stewart. Tá si, vo filme z prostredia parížskej módy, popretkávanom nadprirodzenými javmi, zahrala osobnú asistentku/nakupujúcu slávnej celebrity. Dánsko bude v boji o Zlatú palmu reprezentovať režisér Nicolas Winding Refn, ktorý do Cannes prináša hororový thriller The Neon Demon. Film sleduje mladú modelku, ktorá prichádza do L.A. a jej mladosť a životná sila sú tŕňom v oku skupinky krásou posadnutých modeliek, ktoré sa vydávajú doslova na lov toho, čo stratili a chcú za každú cenu späť. V hlavných úlohách sa predstavia Elle Fanning, Jena Malone, Christina HendricksKeanu Reeves.

The Neon Demon©Gunther Campine

Zlatú palmu sa uchádza aj nový, dramatický film od Seana Penna, The Last Face, ktorý sa orientuje na riaditeľku medzinárodnej humanitárnej organizácie v Líbyi a jej osobné a pracovné problémy. Vo filme si zahrali Charlize TheroneJavier Barden, Jean Reno, či Adele Exarchopoulous. Bratia Jean-PierreLuc Dardenneovci sa takisto vracajú do Cannes a opäť so sociálnou drámou La fille inconnue (The Unknown Girl) o mladej doktorke, ktorá sa snaží odhaliť identitu pacientky, ktorá zomrela po tom, čo jej neposkytla zdravotnícku pomoc. Holandský režisér Paul Verhoeven natočil svoj prvý francúzsky film, Elle a po filme Základný inštinkt, je to jeho druhý film v Hlavnej súťažiCannes. Hlavnú úlohu top manažérky spoločnosti vyvíjajúcej video hry, ktorej život sa otočí naruby po násilnom prepadnutí v jej dome, si zahrala Isabelle Huppert.

V sekcii Un Certain Regard sa predstaví 19 filmov zo 14 krajín, v zastúpení Francúzsko, Egypt, Izrael, Japonsko, USA, Singapur, Rumunsko, Rusko, či Argentína. Otváracím filmom sekcie sa stala dráma Eshtebak (Clash) egyptského režiséra Mohameda Diabu. Film sa celý odohráva v preplnenom policajnom nákladnom aute, ktoré je zaplnené pro- aj anti- moslimskými demonštrantami po masívnom proteste, ktorý nasledoval po zvrhnutí islamského prezidenta Morsiho. Po roku sa do Cannes vracia aj japonský režisér Hirokazu Kore-Eda s filmom Umi yorimo mada fukaku (After the Storm), v ktorom sa strhaný spisovateľ pokúša udobriť so svojou matkou a ex-manželkou, aby sa znovu mohol stretnúť so svojím synom.

Esthebak©Film Clinic & Sampek Productions’

Film s kontroverznou témou na festival prináša ruský režisér Kirill Serebrennikov. Vo filme Uchenik (The Student) sa teenager Veniamin, zmietaný v kríze osobnosti, obracia na vieru. Kým sa jeho rovesníci zabávajú, on číta Bibliu. Po sérii otázok obráti svet svojich blízkych, jeho matky, spolužiakov a celej strednej školy, hore nohami. Dospelých šokuje Veniaminovo presvedčenie, ktorý prisahá len na písmo sväté. Z chladného severu do Cannes prichádza aj fínsky režisér Juho Kuosmanen so snímkou Hymyilevä mies (The Happiest Day in the Life of Olli Mäki), ktorá v čierno-bielom sleduje víťazstvá a pády fínskeho boxera Olliho Mäkiho.

Film s českou koprodukciou ponúka francúzska režisérka Stéphanie Di Giusto. Svoju prvotinu pomenovala La Danseuse (The Dancer). Dráma z 19. storočia sleduje život americkej umelkyne Loie Fuller. Vo filme sa predstavia dve vychádzajúce hviezdičky, francúzska hudobníčka a herečka Soko a dcéra Johnnyho Deppa, Lily Rose-Depp. V sekcii Un Certain Regar sa o cenu bude uchádzať aj animovaný film, debut holandského režiséra Michaela Dudoka De Wita, La Tortue rouge (Red Turtle/Červená korytnačka). Film ponúka príbeh muža, ktorý stroskotal na tropickom ostrove obývanom korytnačkami, krabmi a vtákmi. Červená korytnačka rozpráva o míľnikoch v živote človeka.

Červená korytnačka©2016 Studio Ghibli - Wild Bunch - Why Not Productions - Arte France Cinéma - CN4

Z USA prichádzajú dvaja režiséri, ktorí sa svojimi snímkami budú snažiť nadchnúť porotu, kritikov a divákov. Svoj debut v Cannes zažije režisér Michael O´Shea so snímkou The Transfiguration. Za tému filmu si vybral novodobý upírsky príbeh odohrávajúci sa v dnešnom New Yorku. Len 14-ročný Milo je outsider a samotár. Sirota, ktorú ignorujú v škole a šikanujú. Aby unikol pred samotou, nechal sa vtiahnuť do sveta upírov. Svoje temné tajomstvo sa snaží ukrývať. No náhodné stretnutie s novou susedou Sophie v ňom vyvolá nové pocity. Budú ale stačiť na to, aby potlačil svoje temné nutkanie?

Režisér Matt Ross predstaví svoju novú snímku Captain FantasticViggom Mortensenom v hlavnej úlohe oddaného otca, ktorý zasvätil svoj život, aby zo svojich detí urobil neobyčajných mladých ľudí. Žijú v lese izolovaní od spoločnosti. Až do dňa, kedy ich rodinu zasiahne tragédia. Sú tak nútení opustiť svoj zabehnutý život a vydať sa na cestu do sveta, medzi ľudí, a čeliť otázkam, čo znamená byť rodičom a spochybňovať všetko, čo sa vo svojom svete naučili.

Money Monster premiéra - červený koberec©Alberto Pizzoli / AFP

Špeciálneho premietania sa v Cannes dočká novinka od herečky a režisérky Jodie Foster. Napínavý thriller z prostredia Wall Street, Money Monster (Hra peňazí). V hlavných úlohách George Clooney, Julia RobertsJack O´Connell. Svoju novinku predstaví aj režisér Steven Spielberg. Do Cannes privezie adaptáciu populárnej knihy od Roalda Dahla, fantasy snímku The BFG (Big Friendly Giant). Príbeh sa sústredí na dievčatko menom Sophie a mysteriózneho obra, ktorý ju vezme do sveta obrov a predstaví jej všetky zázraky, ale aj nebezpečenstva tohto záhadného sveta. Hlas „priateľskému obrovi“ prepožičal herec Mark Rylance. Malú Sophie si zahrala Ruby Barnhill.

The BFG©Storyteller Distribution Co., LLC. All Rights Reserved

Špeciálneho premietania sa dočká aj film režiséra Jonathana Jakubowicza, Hands of StoneEdgarom Ramirezom, Robertom De NiromUsherom Raymondom IV. v hlavných úlohách. Príbeh filmu sleduje boxerskú legendu Roberta Durana a jeho trénera Raya Arcela a ako ich priateľstvo a spolupráca ovplyvnili ich životy. Dej filmu sa odohráva v Zlatej ére boxu. Duran bol na vrchole slávy, boxoval proti legendám ako Sugar Ray Leonard, Thomas Hearns, či Marvin Hagler, a vyhral 103 zo svojich 119 zápasov. Ale jeho život, v ringu, či mimo neho, by nebol taký istý, keby po svojom boku nemal práve trénera Raya Arcela.

69. ročník Medzinárodného filmového festivalu Cannes prebieha od 11. do 22. mája, kedy na slávnostnom galavečere budú vyhlásení víťazi a držiteľ Zlatej palmy za najlepší film. 

Zdroj:  festival-cannes.com Foto © ©Copyright 2016 Festival de Cannes

Súvisiace články