Írska ruža zvaná Maureen O'Harová

10.6.2016|-jr-|

Maureen O'Harová, vlastným menom Maureen FitzSimonsová, sa narodila 17. augusta 1920 v Dubline. Matka Margerita Lilburn bola speváčka, otec Charles riadil obchod a pracoval v Dubline. Narodila sa ako druhá zo šiestich FitzSimonsových detí. Mala tri sestry a dvoch bratov, a spolu tvorili mimoriadne veľkú rodinu plnú porozumenia a lásky. Maureen milovala atletiku a výborne hrala tenis a basketbal. Ako dieťa v týchto športoch excelovala. Okrem iného si počas štúdia školy obľúbila aj divadlo a ako 14-ročná bola prijatá na prestížnu školu pre dramatické a operné umenie a práve na túto školu zavítal jedného dňa hľadač nových talentov pre svoj pripravovaný film , známy filmový a divadelný herec a producent Charles Laughton. Nakoniec Maureen prešla veľmi náročnými testami a Laughton nezabudol podotknúť, že okrem jej talentu a peknej tváričky ho na nej najviac upútali jej nádherné oči a pekná vysoká postava (173 cm).

Neskôr sa presťahovala do Londýna, pričom na striebornom plátne debutovala v roku 1938 snímkou Moja írska Molly (My Irish Molly, 1938). O rok neskôr sa predstavila v kriminálnom filme Hostinec Jamajka (Jamaica Inn, 1939) režiséra Alfreda Hitchcocka, v ktorom si zahrala po boku Charlesa Laughtona. Ponúkol Maureen zmluvu a tá ju podpisuje. Spolu s hereckým kolegom vymysleli pre Maureen nové, umelecké meno na Maureen O´Hara, ktoré použili hneď pri jej prvom filmovom debute Hostinec Jamajka, kde hrala podľa románovej predlohy spisovateľky Daphne du Maurierovej hlavnú ženskú úlohu Mary Yellanovú. Vtedy mladučká Maureen oslávila svoje 19 narodeniny. Film bol veľmi úspešný, ale na Maureen už čakala ďalšia, opäť historická úloha tentoraz v Amerike v spoločnosti RKO Pictures s názvom Zvonár u matky Božej (The Hunchback Of Notre Dame, 1939) podľa románu Victora Huga. Úlohy Quasimoda sa ujal slávny Charles Laughton a úlohy Esmeraldy sa s pôvabom a nevinnosťou ujala Maureen O´Hara a opäť nasleduje veľký úspech.


Maureen O'Harová vo filme Zvonár u matky Božej (1939)

O'Hara patrila medzi najslávnejšie herečky 40. a 50. rokov minulého storočia, pričom si zahrala v takmer 60 filmoch ako napríklad Sentimentálna cesta (Sentimental Journey, 1946), Slávny žrebec (Flame of Araby, 1951), Náš človek v Havane (Our Man in Havanna, 1959),Červený koníček (TV, The Red Pony, 1973) alebo Sám a sám (Only the Lonely, 1991). Romantická drámaBolo raz jedno zelené údolie (How Green Was My Walley) z roku 1941, kde stvárnila hlavný pár s Walterom Pidgeonom, získalo päť Oscarov včetne sošky za najlepší film, herečke však cena unikla. Popularita tohto filmu jej pomohla k rade kontraktov. Výrazné postavy stvárnila vo filmoch Čierna labuť (The Black Swan, 1942) či Zázrak v New Yorku (Miracle on 34th Street, 1947). Po boku veľkého Johna Waynea účinkovala napríklad vo filmoch Tichý muž (The Quiet Man, 1952) či Rio Grande (1950). S Johnom Wayneom ich nikdy nespojilo milostné puto, boli si však celý život nesmierne blízki. Wayne sa dokonca vyjadril o Maureen, že je „najlepší chlap“ akého kedy poznal. Nová hviezda, žiarivá a obdivovaná je na svete. Nasledujú filmy ako sú Desať gentlemanov z West Pointu (Ten Gentlemen From West Point, 1942), Buffalo Bill (1944) , Sitting Pretty (1948), Tripoli (1942), Záchrana vzácneho plemena (The Rare Breed, 1966). Jej filmovými partermi boli naozaj obdivovaní a známi herci ako Tyrone Power, John Payne, Rex Harrison, James Stewart, Henry Fonda, Brian Keith, Sir Alec Guinness, John Wayne. Spolupracovala s veľkými režisérmi ako Alfred Hitchcock, William Dieterle, Henry Hathaway, Henry King, Jean Renoir, John M. Stahl, William A. Wellman, Walter Lang.

Veľmi obsadzovanou herečkou zostala až do začiatku 70. rokov, kedy si s Wayneom zahrala už menšiu rolu v jeho režírovanom filme Veľký Jake (Big Jake, 1971). Posledným televíznym filmom je Posledný tanec (Last Dance, 2000). Maureen samu seba zahrala v dokumentárnom filme s názvom Maureen O´Hara - Írska ruža (Biography: Maureen O´Hara – Wild Irish Rose, TV 2000). Maureen O´Hara – Blairová za celý svoj život nestratila zmysel pre humor, je povestná svojou inteligenciou a šarmom, ktorý ju neopustil ani v jej pokročilom veku a má neuveriteľnú charizmu.

Na prelome storočia stvárnila niekoľko postáv v televíznych filmoch a potom z filmovej brandže nadobro odišla. V roku 2004 vydala autobiografiu s názvom 'This Herself“. Za jej herecké výkony ju síce nikdy nenominovali na cenu americkej Akadémie filmových umení a vied, vlani jej však udelili čestného Oscara za celoživotné dielo.

S manželom Willom Priceom a dcérkou Bronwyn
S manželom Willom Priceom a dcérkou Bronwyn

O'Hara mala troch manželov. V roku 1939 sa vydala za filmového producenta Georgea H. Browna, ich manželstvo však o dva roky neskôr anulovali. V tom istom roku sa potom jej druhým manželom stal režisér William Houston Price, s ktorým mala dcéru Bronwyn. Dvojica sa v roku 1953 rozviedla. V roku 1968 sa vydala za pilota a brigádneho generála Charlesa F. Blaira Jr., s ktorým bola až do jeho smrti v roku 1978. Jej život skončil v spánku v rodinnom dome v Idahu. „Zomrela pokojne obklopená milujúcou rodinou, ktorá oslávila jej život počúvaním hudby z jej obľúbeného filmu z mladosti Tichý muž,“ uvádzala jej jedna príbuzná.

Ďalšia filmografia Maureen O´Harovej:

Dance, Girl, Dance! (1940), Porobená krajina (This Land is Mine, 1943), Immortal Sergeant (1943), The Foxes of Harrow (1947), Against All Flags (1952), Ryšavka z Wyomingu (The Readhead from Wyoming, 1953), Lady Godiva of Coverty (1955), Orlie krídla (The Wings of Eagles, 1957), Pani Miniverová (TV, Mrs. Miniver, 1960), Pasca na rodičov (The Parent Trap, 1961), Kumpáni smrti (The Deadly Companions, 1961), Pán Hobbs ide na dovolenku (Mr. Hobbs Take a Vacation, 1962), McLintock! (1963), Taxík do Kanady (TV, Cab to Canada, 1998).

Zdroj:  MovieMania.sk Foto © Pixabay/CC0 Public Domain

Odporúčané články

Som legenda (I am Legend)

Som legenda (I am Legend)

Predstavte si, že na celom svete zúri vírus a vy ste imúnny. Beháte si po Manhattane ako na nejakej lúčke a okolo vás sa mení celá...
Highlighty z Comic-Con 2017

Highlighty z Comic-Con 2017

Jedna z najdôležitejších udalostí modernej pop kultúry, ktorá spája svet fantázie, science fiction a záhad so svetom filmu,...