Filmové premiéry v slovenských kinách na 36. týždeň (08.09.- 15.09.2016)

8.9.2016|Ivet Kollárová|

Čas letí neuveriteľne rýchlo, a ak sa zdalo, že včera bol len prvý september, dnes sme sa prehupli do záveru jeho prvého týždňa. A ako každý fanúšik filmu vie, štvrtky bývajú u nás premiérové a s bohatou septembrovou ponukou nových filmov, ktoré zapĺňajú kiná novinkami rôznych žánrov, budeme pokračovať aj dnešným dňom. Dnes do kín prichádza šesť nových filmov. O klubovejšiu atmosféru v kinách sa postará Projekt 100, ktorý prináša 10 výnimočných filmov od renomovaných režisérov z rôznych kútov sveta.

Tohto týždňovú prehliadku šiestich nových filmov začneme pokračovaním akčného thrilleru v réžii Dennisa Gansela, Mechanic: Resurrection. Pomsta je sladká... keď si najnebezpečnejší nájomný vrah na svete Arthur Bishop myslí, že svoju vražednú minulosť má dávno za sebou, jeden z jeho najobávanejších nepriateľov nechá uniesť jeho priateľku. Aby ju zachránil, musí sa Arthur vydať na šialenú misiu. Má za úlohu spáchať tri takmer nemožné vraždy a využiť všetky svoje schopnosti, aby to vyzeralo ako nehody s následkom smrti. vo filme si hlavnú úlohu opäť zahral Jason Statham. Okrem neho sa vo filme objavia aj Jessica Alba, Tommy Lee Jones, Michelle Yeoh, Sam Hazeldine, Geoffrey Giuliano, Bonnie Zellerbach, Sam Thomas Stevens, Dylan Farrell, či Natalie Burn.

Od dnes si v kinách môžeme pozrieť aj novinku od režiséra Clinta Eastwooda, natočenú podľa skutočných udalostí, ktoré z obyčajného pilota urobili hrdinu, film Sully. 15. januára 2009 sa svet stal svedkom pozoruhodného núdzového pristátia amerického dopravného lietadla, kedy kapitán Chesley „Sully“ Sullenberger zázračne dosadol počas letu US Airways 1549 na rieku Hudson a zachránil tak život všetkým 155 cestujúcim a členov posádky. Jeho chladnokrvný čin odvrátil nie len tragédiu, ale spravil z neho hrdinu, ktorý inšpiroval celý svet. Kapitán Sullenberger mal v čase nehody za sebou štyridsať rokov pôsobenia v letectve. Od detstva túžil stať sa pilotom, čo sa mu napokon splnilo. Ako šestnásťročný absolvoval letecký výcvik doma v Texase a dostal sa na Akadémiu vzdušných síl. Po vojenskej službe, počas ktorej lietal aj ako pilot vojenských stíhačiek, sa zamestnal v civilnom letectve, kde zúročil dlhoročné bohaté skúsenosti. Hlavnú úlohu kapitána Sullenbergera si zahral Tom Hanks. Vo vedľajších úlohách si zahrali Anna Gunn, Laura Linney, Sam Huntington, Autumn Reeser, Aaron Eckhart, Jerry Ferrara, Jeff Kober, Holt McCallany, Mike O'Malley, Chris Bauer, Tracee Chimo, Valerie Mahaffey, Lynn Marocola, či Gary Weeks.

Dnes do kín prichádza aj mrazivý hororový thriller, Muž v temnote (Don´t Breathe), ktorý natočil režisér Fede Alvarez. Rocky je mladá žena, ktorá chce spoločne so svojou sestrou začať nový, lepší život. Spoločne so svojím priateľom Moneym a kamarátom Alexom súhlasí, že vykradnú dom bohatého, ale slepého muža. Ale keď sa zo slepého starca vykľuje sériový vrah, skupinka, pokiaľ sa nechce stať jeho poslednými/najnovšími obeťami, musí urýchlene nájsť cestu von z domu. Film od svojej premiéry v USA žne pozitívne reakcie ako od kritikov, tak od ľudí, ktorí ho pasujú za jeden z najlepších hororov poslednej doby. V hlavných úlohách Jane Levy, Dylan Minnette, Stephen Lang, Daniel Zovatto, Jane May Graves, Sergej Onopko, Katia Bokor, či Jon Donahue.

Stará známa partička z lesa je späť! Tentokrát v réžii Davida Feissa do kín prichádza pokračovanie filmu Lovecká sezóna: Strachopud (Open Season: Scared Silly). Boog nikdy nepatril medzi najodvážnejších medveďov. Napriek tomu sa spolu so svojím najlepším kamošom Elliotom vydal riešiť monštruóznu záhadu, ktorá ohrozuje bezpečnosť všetkých obyvateľov Timberline... Elliot, Boog a všetky vaše obľúbené lesné tvory sa vrhnú do úplne nového dobrodružstva pre celú rodinu: LOVECKÁ SEZÓNA: STRACHOPUD. Keď Elliot pri táboráku rozprával svojim priateľom príbeh o netvorovi žijúcom kdesi v lese, Boog, ktorý, ako vieme, nikdy nesršal odvahou, dostal náramný strach... a Elliot nápad. Šialený nápad. Vystraší Boogov strach. No a ten od strachu ujde! A tak sa spolu so všetkými obľúbenými lesnými kamarátmi vydávajú na zábavnú cestu, na ktorej ich čaká zopár prekvapení a kopa smiechu. A ako sa ukáže, smiech a priateľstvo sú proti strachu tým najlepším liekom. V originál znení budeme počuť Williama Townsenda, Melissu Sturm, Trevora Devalla, Garryho Chalka, Briana Drummonda, Kathleen Barr. Film sa v našich kinách premieta so slovenským dabingom.

Pod hlavičkou Projektu 100 sa predstaví film v poľsko-švédskej koprodukcii Spojené štáty lásky (Zjednoczone stany milosci) v réžii Tomasza Wasilewskeho. Poľsko, 1990. Prvý euforický rok slobody, ale tiež neistá budúcnosť. Štyri, na prvý pohľad šťastné ženy, v rôznom veku sa rozhodnú, že je čas zmeniť život a splniť si sny. Agáta je mladá matka, nešťastne vydatá, ktorej útekom je ďalší, nezmyselný, vzťah. Renáta je staršia učiteľka fascinovaná jej susedkou Marzenou – osamelou miestnou „kráľovnou krásy“, ktorej manžel pracuje v Nemecku. Marzenina sestra Iza je riaditeľkou školy, zaľúbenou do otca jedného z jej študentov. V hlavných úlohách Julia Kijowska, Magdalena Cielecka, Dorota Kolak, Marta Nieradkiewicz, Tomasz Tyndyk, Andrzej Chyra, Lukasz Simlat, či Marcin Czarnik.

Posledným filmom, ktorý ide dnes do kín je intímny dokumentárny film Psie srdce (Heart of a Dog), ktorý natočila hudobníčka a manželka Lou Reeda, Laurie Anderson. Táto nekonvenčná vizuálna esej v sebe spája tak zdanlivo vzdialené témy, akými sú blízky vzťah človeka a psa a úplná strata súkromia amerických občanov po tragických udalostiach 11. septembra 2001. Svojbytná vizuálna zložka je sprevádzaná hlasom rozprávačky, ktorá spriada nitky myšlienok a dojmov, pričom tento krehký, takmer beletristický celok sprevádza pôsobivou hudbou samotnej režisérky. Tento nesmierne krehký dokument nabáda diváka k snívaniu a k zamysleniu sa nad vlastnou bolesťou a súkromím. Vo filme sa objavia aj Archie Kao, Jason Berg, Heung-Heung Chin, Robert Currie, Dustin Guy Defa, Paul Bettany, či Evelyn Fleder.

  Foto © Depositphotos/ContinentalFilm/ForumFilm/Itafilm/MagicBox/ASFK/BontonFilm

Súvisiace články