Na bratislavský Filmový chodník slávy pribudne pamätná dlaždica Emílie Vášáryovej.

14.9.2016|tlačová správa|

Bratislavský Filmový chodník slávy ozdobí meno výnimočnej umelkyne, jednej z najvýraznejších osobností slovenského herectva a prvej dámy slovenskej filmovej a divadelnej scény - pani Emílie Vášáryovej. Slávnostné odhalenie pamätnej dlaždice sa uskutoční 27. septembra pred Mestským divadlom P. O. Hviezdoslava.

Tradíciu Filmového chodníka slávy v Bratislave založili v roku 2009 Medzinárodný filmový festival Bratislava v spolupráci s Hlavným mestom SR Bratislava a Bratislavským kultúrnym a informačným strediskom ako prejav vzdávania úcty za dlhoročnú umeleckú tvorbu významným slovenským filmovým a divadelným umelcom, tvorcom a profesionálom. K pamätným dlaždiciam na Filmovom chodníku slávy pred Mestským divadlom P. O. Hviezdoslava v Bratislave pribudne popri Ladislavovi Chudíkovi, Márii Kráľovičovej, Jozefovi Adamovičovi, Štefanovi Kvietikovi, Eve Krížikovej a Ivanovi Palúchovi aj meno Emílie Vášáryovej.

Slávnostné odhalene pamätnej dlaždice na Filmovom chodníku slávy prebehne v utorok 27. septembra o 15:30 hod pred Mestským divadlom P. O. Hviezdoslava počas ceremoniálu za osobnej účasti ocenenej laureátky pani Vášáryovej, zástupcov festivalu, mesta a BKIS. Pamätná dlaždica Filmového chodníka slávy ponesie meno laureáta, rukou písaný podpis a dátum ocenenia. Podujatie je súčasťou 41. ročníka multižánrového mestského letného festivalu Kultúrne leto a Hradné slávnosti Bratislava 2016.

Meno ďalšieho laureáta ocenenia za dlhoročnú umeleckú tvorbu bude vyhlásené počas 18. ročníka Medzinárodného filmového festivalu Bratislava, ktorý sa uskutoční od 11. do 17. novembra v bratislavských mestských kinách. Počas festivalového týždňa ponúkne MFF Bratislava svojim divákom široké spektrum filmov. V programovom výbere sú predovšetkým tie najlepšie filmy sezóny, ktorú bratislavský festival v závere roka svojim spôsobom bilancuje. Veľkú väčšinu filmov uvedie v slovenskej premiére a mnohé z nich môžu filmoví nadšenci vidieť len počas festivalu, keďže sa v kinodistribúcii neobjavia. Bratislavský festival pamätá na všetky divácke kategórie vrátane najmladších divákov a seniorov, je prístupný a zároveň prekvapivý a progresívny. Okrem filmových premietaní sa návštevníci môžu tešiť na neopakovateľnú atmosféru, stretnutia s hviezdami súčasného filmu a pestrý, multižánrový sprievodný program.

Emília Vášáryová

Zdroj:  IFF BA Foto © IFF BA

Odporúčané články

Highlighty z Comic-Con 2017

Highlighty z Comic-Con 2017

Jedna z najdôležitejších udalostí modernej pop kultúry, ktorá spája svet fantázie, science fiction a záhad so svetom filmu,...