Be2Can - prehliadka prvotriednych festivalových filmov z Benátok, Berlinále a Cannes

4.10.2016|tlačová správa|
Be2Can - prehliadka prvotriednych festivalových filmov z Benátok, Berlinále a Cannes

Be2Can 3 sľubuje silné jesenné echo toho najlepšieho, čo priniesli v tomto roku 3 prestížne filmové festivaly. Kolekcia 13 filmov, ktoré boli v r. 2015 (Benátky) a 2016 (Berlinále a Cannes) uvedené na spomínaných festivaloch, je naozaj exkluzívna.

Diváci prehliadky Be2Can sa môžu tešiť na film britského režiséra – majstra sociálnej drámy Kena Loacha Ja, Daniel Blake (Zlatá palma, Cannes 2016). Film rozpráva príbeh päťdesiatnika Daniela, ktorý sa po infarkte ocitne vo vyčerpávajúcom kolotoči žiadostí o podporu od štátu. Ďalší víťazný film Zďaleka (Zlatý lev Benátky 2016) je netradičnou romancou o dvojici mužov, ktorých rozdeľuje priepasť veku, spoločenského postavenia i životných skúseností a jeho režisérom je Venezuelčan Lorenzo Vigas.

Na minuloročnom festivale v Benátkach boli uvedené a ocenené aj ďalšie 2 filmy z pripravovanej prehliadky - Frankófonia – historická prechádzka parížskym Louvrom významného ruského režiséra Alexandra Sokurova s nomináciou na Zlatého leva a Psie srdce - vizuálna esej slávnej hudobníčky, performerky a experimentátorky Laurie Anderson. Tento nekonvečný dokument bol taktiež nominovaný na Zlatého leva.

Z Berlinále prinesie prehliadka Be2Can 3 love story Hedi, ovenenú Cenou za najlepší debut a Strieborným medveďom pre najlepšieho herca. Pozoruhodne sebavedomý, suverénny a významovo bohatý debut Tunisana Mohameda Bena Attiu dokáže jedným dychom vyrozprávať intímny príbeh a zároveň byť alegóriou spoločenských premien. „Hedi je kľúčovým titulom Be2Can3, pretože spája výraznú umeleckú kvalitu, aktuálnu výpoveď a nové talenty,” dodávajú dramaturgovia prehliadky, známi českí filmoví publicisti Vít Schmarc a Aleš Stuchlý.

Ďalším titulom z Berlína, ktorý bol nominovaný na Zlatého medveďa, je film talentovanej nemeckej režisérky Anne Zohra Berrached 24 týždňov o práve na potrat, ktorý určite vyvolá veľmi emotívne reakcie a diskusie. V programe bude i držiteľ druhého najvyššieho ocenenia z berlínskeho festivalu - Veľkej ceny poroty, ktorú získala myšlienkovo podnetná sonda do princípov nestálej „balkánskej duše“ a výbušného európskeho storočia oscarového režiséra Danisa Tanovića Smrť v Sarajeve.

Film 24 týždňov (2016)

Z canneskej súťaže sa bude premietať subtílna japonská rodinná dráma režiséra Hirokazu Koreedu Po búrke, tradične veľmi kvalitná „sociálna detektívka“ bratov Dardennovcov Neznáme dievča a brilantná rumunská dráma Sieranevada o vyhrotenom rodinnom stretnutí, ktoré reflektuje univerzálne problémy post-sovietskeho bloku. Do programu Be2Can je zaradená aj najnovšia snímka excentrického režiséra Nicolasa Winding Refna “fashion horor” Neon Demon.

Otváracím filmom prehliadky Be2Can bude divácky vďačná nemecká komediálna dráma Toni Erdmann režisérky Maren Ade, ktorá v tohtoročnom Cannes patrila k najväčším favoritom na Zlatú palmu, nakoniec sa však musela uspokojiť s Cenou kritiky FIPRESCI. Tento film bol prvotriednou senzáciou festivalu v Cannes a jednou z udalostí (nielen) festivalovej sezóny, čo potvrdzuje i fakt, že je nominantom Nemecka na Oscara.

Film Toni Erdmann (2016)

Okrem filmov z portfólia Film Europe je do program u Be2Can zaradená aj snímka American Honey od distribučnej spoločnosti CinemArt – nekonvenčná road movie režisérky Andrei Arnold, ktorá získala Cenu poroty na festivale v Cannes.

Tretí ročník Be2Can sa bude konať od 24. do 30. októbra v 20 mestách a 26 kinách na Slovensku. V Čechách prehliadka prebieha od 6. do 12. októbra v 4 mestách - v Prahe, Brne, Olomouci a Ostrave. Be2Can 3 finančne podporili Audiovizuálny fond a Bratislavský samosprávny kraj.

Zdroj:  Be2Can Foto © Be2Can

Súvisiace články