Filmové premiéry v slovenských kinách na 40. týždeň (06.10.- 13.10.2016)

6.10.2016|Ivet Kollárová|
Filmové premiéry v slovenských kinách na 40. týždeň (06.10.- 13.10.2016)

Prvý októbrový štvrtok rozbehne filmové premiéry mesiaca zaujímavým žánrovým mixom. Dnes do kín prichádza šesť nových filmov (a jeden krátky predfilm), medzi ktorými uvidíme fantasy komédiu, erotickú komédiu, dobrodružný animáč, napínavý thriller, jednu česko-slovenskú drsnú drámu a jeden citlivo vyskladaný slovenský dokument..

Prvá snímka, ktorá má dnes premiéru v našich kinách je adaptácia úspešného bestselleru z pera spisovateľky Pauly Hawkins, Dievča vo vlaku (The Girl on the Train). O réžiu sa postaral Tate Taylor. Rachel každé ráno cestuje rovnakým vlakom do New Yorku, aby nikto z jej okolia neprišiel na to, že prišla o prácu. Je celkom na dne – jej manželstvo sa rozpadlo a musela sa presťahovať do lacného podnájmu. V jednom z domov pri železničnej trati pozoruje šťastný a na prvý pohľad dokonalý pár a celkom im závidí. Jedného dňa však v tom dome uvidí niečo veľmi zvláštne a od toho okamihu sa začne odvíjať šokujúci príbeh, ktorý jej obráti život naruby. V hlavných úlohách Emily Blunt, Laura Prepon, Rebecca Ferguson, Luke Evans, Haley Bennett, Justin Theroux, Allison Janney, Lisa Kudrow, Édgar Ramírez, Lana Young, Marko Caka, či Alexander Jameson.

Španielsky herec a režisér Paco León vo svojej novinke Kiki: Poďme na to! (Kiki, el amor se hace) búra tabu o sexe, láske a ich rôznych podobách. Láska, vášeň, fantázia, humor a sex. Počas horúceho madridského leta sa odvíja päť príbehov lásky, partnerských vzťahov a ich vtipných sexuálnych úchyliek. Milenecké páry musia prelomiť spoločenské konvencie, aj vlastné zábrany, aby preskúmali svoje skutočné erotické túžby a obnovili vzájomnú vášeň. Postupne objavujú nezvyčajné zdroje sexuálneho pôžitku, ktoré majú za cieľ okoreniť ich partnerský život. Jednotlivé tabu sú odhaľované jeden po druhom s hravosťou a humorným nadhľadom. Vo filme si zahrali Paco León, Candela Peña, Natalia de Molina, David Mora, Álex García, Jacobo Sánchez, Silvia Rey, Ana Katz, Eduardo Recabarren, Belén Cuesta, Luis Bermejo, Alexandra Jiménez, či Luis Callejo.

Bizarno-fantazijnú komédiu nám ponúkne režisér Barry Sonnenfeld, ktorý z Kevina Spaceyho urobil vo filme Deväť životov pána Fúzika (Nine Lives) roztomilého, no mrzutého kocúrika. Tom Brand je závratne úspešný, závratne bohatý a blbec. V snahe postaviť najvyšší mrakodrap na severnej pologuli, je samoľúby miliardár pripravený obetovať čokoľvek. Aj lásku svojej rodiny. Tomov pracovný život ho odcudzil od jeho rodiny. Neváži si oddanú manželku Laru, zanedbáva dospelého syna Davida a ignoruje prosby dcéry Rebeccy o jeho pozornosť. Tá má k 11. narodeninám jediné prianie: chce mačku. Tom sa náhodne ocitne v obchode so zvieratami podivného Felixa Perkinsa. Svojrázny majiteľ presne vie, čo Tom potrebuje: veľkého kocúra menom pán Fúzik. Cestou na dcérinu party má Tom fatálnu nehodu. Po prebudení zisťuje, že zatiaľ čo jeho telo leží v kóme v nemocnici, jeho myseľ sa ocitá v tele kocúra. Tajomný pán Perkins mu dáva jasné ultimátum: má týždeň na to, aby svojej rodine dokázal, že ju miluje a záleží mu na nich. Inak navždy zostane chlpatým kocúrom. A tak prvýkrát nemá Tom život vo svojich rukách, ale v chlpatých labkách a jeho osud doslova visí na pazúroch. Vo filme uvidíme, okrem spomenutého Spaceyho aj Jennifer Garner, Robbieho Amella, Christophera Walkena, Cheryl Hines, Malinu Weissman, Marka Consuelosa, Teddyho Searsa, Talithu Bateman, či Jaya Pattersona.  

Ďalší film, ktorý ide dnes do kín natočil šéf štúdia Laika, Travis Knight, ktorý sa doteraz na filmoch podieľal „len“ ako animátor. Dokáže rozprávať príbehy tak, až sa Vám zastaví dych. Tým je výnimočný Kubo, hlavný hrdina výpravného animovaného dobrodružstva Kubo a kúzelný meč (Kubo and the Two Strings). Kubo aj Laika dokážu zaviesť svojich poslucháčov a divákov do doteraz neprepádaných svetov, previezť ich na vlne fantázie a vrátiť naspäť na zem bohatších o nový, nezabudnuteľný zážitok. Kubovi pomáha rozprávačský talent uživiť seba aj svoju chorú mamku. Každý deň odchádza z jaskyne, v ktorej spoločne bývajú, do blízkej dediny, kde ohromuje obyvateľov svojimi príbehmi. tie sa však vždy skončia pred západom slnku, lebo Kubo sa musí vrátiť domov pred zotmením. Ak by tak neurobil, postihla by ho strašná kliatba. Jedného večera sa však vrátiť nestihne a varovanie sa premení na skutočnosť. Kubo si zrazu uvedomí, že sa stal hrdinom vlastného dobrodružného príbehu. V sprievode chytrej a drzej Opice a trošku bláznivého Chrobáka sa vydáva po stopách svojho otca, legendárneho samuraja. Musí nájsť otcovu výzbroj, a tá mu má pomôcť v súboji so zlom, ktoré sa snaží zničiť všetko, čo mu kedy bolo drahé. Žiadny z Kubových doterajších príbehov sa tejto výprave, ktorá bude dobrodružnejšia, strašidelnejšia a zábavnejšia, nevyrovná. V anglickom origináli svoje hlasy postavičkám prepožičali Charlize Theron, Art Parkinson, Ralph Fiennes, George Takei, Cary-Hiroyuki Tagawa, Brenda Vaccaro, Rooney Mara, Matthew McConaughey, Meyrick Murphy, či Minae Noji. V našich kinách sa film premieta so slovenským dabingom, v ktorom budeme počuť Richarda Labudu, Helenu Krajčiovú, Filipa Tumu, Petru Polnišovú, Miroslava Trnavského, Zuzanu Kronerovú, Františka Kovára, Dušana Szabóa, či Adrianu Vozáryovú.

Dvojica Lucia a Petr Klein Svobodovy natočili drsnú drámu založenú na skutočných osudoch zneužívaných dievčat. Film Pírko  ponúka silný príbeh Martiny a jej života v detskom domove a problémov, ktorým, ako ona, tak aj mnohí zverenci domovov musia čeliť pri začleňovaní sa do normálneho života po jeho opustení. Martina alias Shakira vyrástla v detskom domove. Svojich biologických rodičov nikdy nepoznala, predstavy o svete tam „vonku“ nasávala z televíznych seriálov. A potom konečne nadišiel deň jej osemnástych narodenín. Vyslobodenie a vstupenka do vysnívaného života, pár peňazí v obálke a amulet od kamarátky na krku. S hlavou plnou naivných predstáv vyrazila do veľkého sveta, v prvom rade však za Romanom, láskou z decáku. Život nabral rýchly spád... a prišiel pád. Roman ju zatiahol do partičky zhulených mladých bezdomovcov, zlodejíčkov a kšeftárov, nakoniec ju sám predal pasákom. Blonďatý operený anjel sa stal len perspektívnym zdrojom príjmov. Podľa toho sa s Martinou aj zaobchádzalo. Hrubé násilie, brutálne zneužívanie, drogy, bezmocnosť… A potom konečne útek. A nádej. Martina s obdivuhodnou urputnosťou bojuje o svoju šancu na šťastie... a nájde ho tam, kde by to asi málokto čakal. Vo filme si po boku hercov zahralo aj množstvo nehercov. V hlavných úlohách tak uvidíme Dominiku Zeleníkovú, Tibora Kotlára, Viktóriu Šuplatovú, Martina Fingera, Tamása Gála, Boleslava Polívku, Luciu Klein Svoboda, Jana Plouhařa, Štěpána Kozubu, Rebeku Dzechovú, Juraja Igondu, či Tibora Šaraja.

Posledný film (dvoj film), ktorý ide dnes do našich kín prináša putovná prehliadka filmov Projekt 100. Je ním dokumentárny film od režiséra Martina Kollára, 5. October, ktorým vzdáva hold svojmu bratovi Janovi. Tichý príbeh o mužovi, ktorý čaká na dôležitú operáciu. Keď sa dozvie, že mu možno ostáva iba pár mesiacov života, vydá sa na cestu bez cieľa, no s „konečným termínom“, ktorým je 5. október. Je to príbeh o hľadaní miesta na svete, o tom, aké je ťažké opäť si nájsť domov. Cesty hlavného hrdinu sú kombináciou útekov a stavov absolútneho pokoja. Sú útekmi pred sebou samým, neznesiteľnými situáciami a počasím, naplnené zháňaním peňazí a každodenným hľadaním miesta na prespanie. Sú kontaktom s ľuďmi, ktorých hrdina stretáva a ktorým rozpráva o svojich cestách. Sú vyjadrením jeho špeciálneho spôsobu prepojenia s prírodou a so zvieratami. A v neposlednom rade je tento film príbehom jedného brata. V dokumente sa predstavia Ján Kollár, Vladimír Kollár, Barbora Katriňáková, či Ján Doboš.

Pred filmom 5. Oktober sa premieta krátky animovaný film mladej, talentovanej režisérky Zuzany Žiakovej, Braček jelenček. Baladický film o láske a smrti inšpirovaný starým ľudovým príbehom o bračekovi a sestričke. Súrodenci žijú bezstarostný život v chalúpke na okraji lesa, až kým do ich života nevstúpi smrť. Rozhodnú sa utekať o život, lenže pred smrťou niet úniku. Iba ak... Môže čistá súrodenecká láska rozdúchať iskričku súcitu v ľadovom srdci samotnej kráľovnej Smrti? Svoje hlasy postavičkám prepožičali Jozef Mokoš, Tomáško Tapušík, Kakama Kubcová, či Juraj Kmošena.

  Foto © Depositphotos/ASFK/Bonton/ForumFilm/CinemArt/ContinentalFilm/MagicBox

Súvisiace články