Filmové premiéry v slovenských kinách na 41. týždeň (13.10.- 20.10.2016)

13.10.2016|Ivet Kollárová|
Filmové premiéry v slovenských kinách na 41. týždeň (13.10.- 20.10.2016)

Nový týždeň so sebou ponúka aj nové filmy v našich kinách. Ako už tradične, dnes sa v kinách objaví päť nových snímok, jednu ponúkne Projekt 100, jednu naši českí susedia a jedna britská bude rozprávať o významnej udalosti v česko-slovenských dejinách. Plus v Bratislave sa dnes začína 17. ročník Medzinárodného festivalu dokumentárneho filmu Jeden svet, ktorý v hlavnom meste potrvá do utorka 18. októbra a následne sa presunie do 25 regionálnych miest.

Tak ako sa my vrátime do našich kín, rovnako sa na plátna vracia aj Tom Hanks ako profesor Robert Langdon v strhujúcom thrilleri nakrútenom podľa rovnomenného bestselleru z pera Dana Browna, Inferno, ktorý je po Anjeloch a démonoch, Da Vinciho kóde a Stratenom symbole už štvrtou časťou slávnej knižnej série. Profesor Robert Langdon sa zobudí na nemocničnom lôžku vo Florencii a nepamätá si nič, čo sa odohralo za posledných niekoľko dní. Jeho život je v ohrození a všetko závisí od toho, či dokáže rozlúštiť najťažšiu hádanku svojho života. O réžiu sa postaral Ron Howard. Okrem Hanksa si vo filme zahrali aj Felicity Jones, Ben Foster, Irrfan Khan, Omar Sy, Sidse Babett Knudsen, či Ana Ularu.

Ďalší film, ktorý dnes vstupuje do našich kín natočil britský režisér Sean Ellis, zhodou okolností ale rozpráva silný príbeh z česko-slovenských dejín. Vo filme Operácia Anthropoid (Anthropoid) si okrem britských hercov, ako Jamie Dornan, Cillian Murphy, či Toby Jones, zahrali aj českí herci Aňa Geislerová, Alena Mihulová, Jan Budař, či Ondřej Malý. Napínavý film sleduje dvoch výsadkárov z československého zahraničného odboja, Jozefa Gabčíka a Jana Kubiša, ktorí musia nájsť spôsob, ako zavraždiť muža všeobecne považovaného za možného nástupcu Adolfa Hitlera. Film je nakrútený podľa vojenskej operácie z druhej svetovej vojny známej ako “Operácia Anthropoid”. Misia mala za úlohu eliminovať tretieho najmocnejšieho muža ríše za Hitlerom a Himmlerom a otca myšlienky “konečného riešenia”, Reinharda Heydricha. Príbeh sleduje osud dvoch mladých vojakov, Jána Kubiša a Jozefa Gabčíka, ktorých vysadia v decembri 1941 do Nemcami okupovaného Československa. S minimom informácii a bez adekvátnej výzbroje majú za úlohu úspešne dokončiť operáciu, ktorá navždy zmenila tvár Európy. Film sa natáčal najmä v uliciach Prahy a pražských Barrandových štúdiách. Svojich fanúšikov si získal už na MFF Karlovy Vary, kde bol otváracím filmom festivalu. Okrem spomínaných hercov sa vo filme objavia aj Charlotte Le Bon, Harry Lloyd, Sam Keeley, Jan Mish Boyko, Martin Hofmann, Václav Neužil ml., Bill Milner, Marcin Dorociński, Brian Caspe, Detlef Bothe, Karel Heřmánek ml., Pavel Řezníček, Jiří Šimek, Patrick Kalupa, či Igor Bareš.

Podľa skutočných udalostí je natočený aj ďalší film, ktorý má dnes premiér v kinách. Je ňou komédia režiséra Jareda Hessa, Zilionári (Masterminds), ktorá rozpráva o jednej z najväčších bankových lúpeží v histórii USA. David je jednoduchý človek, ktorý uviazol vo svojom monotónnom živote. Deň čo deň sadá za volant svojho opancierovaného auta, aby rozviezol obrovské sumy cudzích peňazí. Jediným vzrušujúcim momentom v jeho živote je flirtovanie s kolegyňu Kelly, ktorá ho onedlho zatiahne do neuveriteľného dobrodružstvo. Skupinka nie príliš inteligentných chlapíkov pod vedením Steva plánuje vylúpiť banku a rozhodnú sa na to využiť Davida. Napriek absolútne amatérskemu plánu sa stane nemožné a oni majú zrazu vo vreckách 17 miliónov dolárov. Pretože je však táto partička naozaj bláznivá, nenapadne ich nič lepšie, ako peniaze začať vo veľkom štýle utrácať a zanechávať polícii úplne jasné stopy. V hlavných úlohách Kate McKinnon, Kristen Wiig, Leslie Jones, Jason Sudeikis, Owen Wilson, Zach Galifianakis, Mary Elizabeth Ellis, Ken Marino, Jon Daly, Devin Ratray, Rhoda Griffis, Jill Jane Clements, Daniel Zacapa, Matt Corboy, či Kevin J. O'Connor.

Český režisér Tomáš Vorel nám predstaví svoju novinku, (tragi)komédiu Inštalatér (Inštalatér z Tuchlovic). Štyridsaťročný Luboš Cafourek je svojrázny inštalatér z obce Tuchlovice pri Prahe. Je zručný a poctivý, so všetkým si poradí, žiadnej práce sa nikdy nezľakne. Nemá auto, za zákazníkmi jazdí na bicykli alebo autobusom, prípadne sa nechá odviezť. Mobil nepoužíva, telefonáty za neho vyriaďuje jeho matka, ktorá mu tiež varí a nakupuje, perie, robí účtovníctvo a riadi chod celej domácnosti. Luboš má vždy na všetko nečakanú a vtipnú odpoveď, ale praktický a spoločenský život mu uniká medzi prstami. Za prácu si nedokáže vypýtať primerané peniaze, kamarátom opravuje zadarmo a to, čo zarobí, hneď minie za jedlo pre túlavé mačky alebo za hazard. Luboš všetko nepríjemné odsúva na "neskôr" alebo na "uvidíme". Všetky jeho pokusy o kontakt so ženami končia fiaskom a mama sa márne snaží, aby si syn konečne našiel partnerku. Príbeh je napísaný podľa skutočných postáv a nakrúcalo sa na autentických miestach. Vo filme hrajú Jakub Kohák, Eva Holubová, Jan Budař, Bára Poláková, Filip Blažek, Petr Čtvrtníček, Petra Špalková, Lucie Políšenská, Tomáš Matonoha, Gabriela Heclová, Petra Nesvačilová, či Vendula Svobodová.

Posledný film, ktorý ide dnes do našich kín je film z ponuky putovnej prehliadky Projekt 100, Toto je náš svet (Captain Fantastic) režiséra Matta Rossa. V lesoch na severozápade USA žije Ben, ktorý oddane vychováva, tu v srdci divokej prírody, svojich šesť detí. Následkom nečakaných tragických udalostí je nútený spolu s nimi opustiť ich alternatívny svet a vydať sa do toho skutočného. Dochádza ku konfrontácii s realitou a otázkou, čo znamená byť rodičom. Film na tohtoročnom MFF Cannes získal Cena za réžiu v sekcii Un Certain Regard (Istý pohľad) a z MFF Karlovy Vary si odniesol Cenu divákovov. V hlavných úlohách uvidíme Vigga Mortensena, Georgea MacKaya, Samanthu Isler, Annalise Basso, Nicholasa Hamiltona, Shree Crooks, Charlieho Shotwella, Trin Miller, Kathryn Hahn, Steva Zahna, Elijaha Stevensona, Teddyho Van Eea, Erin Moriarty, Missi Pyle, či Franka Langella.  

  Foto © Depositphotos/ASFK/Itafilm/Saturn/ForumFilm/ContinentalFilm

Súvisiace články