Na MFF Bratislava príde hviezda amerického nezávislého filmu Alex Ross Perry

13.10.2016|tlačová správa|

18. ročník Medzinárodného filmového festivalu Bratislava navštívi hviezda amerického nezávislého filmu – Alex Ross Perry. Na festivale osobne uvedie všetky svoje celovečerné filmy a o svoje názory a skúsenosti sa podelí s návštevníkmi aj počas samostatného masterclassu. 18. MFF Bratislava sa bude konať v dňoch od 11. do 17. novembra v bratislavských mestských kinách a kluboch.

Alex Ross Perry je 32-ročný režisér, scenárista a príležitostný herec, ktorý nakrúca malé a zdanlivo nenápadné filmy s veľmi nízkym rozpočtom, zároveň však precízne napísané. Kritici v jeho filmoch nachádzajú ozveny Woodyho Allena, Noaha Baumbacha, Romana Polanskeho, či Philipa Rotha. Jeho doposiaľ najúspešnejšími filmami sú Listen Up Philip (2014), ocenený v Locarne Zvláštnou cenou poroty, a Kráľovná Zeme (Queen of Earth, 2015) s doposiaľ najlepším filmovým výkonom herečky Elisabeth Moss, známej zo serálu Mad Men.

Perry debutoval v roku 2009 adaptáciou románu Thomasa Pynchona Impolex. Komédia s prvkami absurdnosti rozpráva príbeh amerického vojaka na konci druhej svetovej vojny, ktorý dostal za úlohu nájsť nemecké rakety V2. Jeho putovanie lesom je čoraz viac frustrujúce a to ani nehovoriac o zvláštnych postavách, ktoré stretáva.

Prvý medzinárodný úspech prišiel s filmom Farebné koleso (The Color Wheel, 2011), screwball komédiou s rýchlymi dialógmi a čiernym humorom. Snímka sleduje cestu brata a sestry (ktorých hrajú Perry a Carlen Altman, zároveň autori scenára) za jej bývalým milencom, aby si od neho zobrala svoje veci. To, čo začína obyčajným súrodeneckým podpichovaním končí pri rodinných traumách a problémoch vysporiadať sa s minulosťou.

Snímka Listen Up Philip je Perryho prvou väčšou produkciou, ktorá z neho v roku 2014 po premiére na prestížnom filmovom festivale Sundance a prakticky jednomyseľnom nadšení kritiky urobila hviezdu. Talentovaný americký herec Jason Schwartzman tu hrá narcistického a mizantropického spisovateľa čakajúceho na vydanie svojej druhej knihy. Medzi tým sa túla New Yorkom, háda sa s každým, kto mu príde do cesty a snaží sa nájsť trochu pokoja, ktorý mu poskytne až jeho literárny idol.

Zatiaľ posledným Perryho filmom je Kráľovná Zeme. Klaustrofobická dráma v štýle Romana Polanskeho je do veľkej miery opakom jeho predchádzajúceho filmu. Odohráva sa počas jedného týždňa v dome pri jazere, kam prichádza Catherine (Elisabeth Moss) za svojou kamarátkou (Katherine Waterston), aby sa vysporiadala s rozchodom a úmrtím otca. Sledujeme jej postupný prechod do šialenstva a súboj dvoch žien o dominanciu.

Alex Ross Perry aj napriek úspechom ostáva nakrúcať skromnejšie filmy a do veľkej miery mimo systém. O svojej autorskej slobode, o tom, prečo stále nakrúca na filmový materiál, alebo o tom, prečo ho zaujímajú postavy, ktoré prechádzajú ťažkým obdobím, sa diváci budú môcť dozvedieť na 18.ročníku MFF Bratislava.

Počas festivalového týždňa ponúkne MFF Bratislava v programovom výbere tie najlepšie filmy sezóny, ktorú bratislavský festival v závere roka svojim spôsobom bilancuje. Veľkú väčšinu filmov uvedie v slovenskej premiére a mnohé z nich môžu filmoví nadšenci vidieť len počas festivalu, keďže sa v kinodistribúcii neobjavia. Okrem filmových premietaní sa návštevníci môžu tešiť na neopakovateľnú atmosféru, stretnutia s hviezdami súčasného filmu a pestrý, multižánrový sprievodný program.

Zdroj:  IFF BA Foto © IFF BA

Súvisiace články