Tretí ročník prehliadky Be2Can otvorí festivalová senzácia z Cannes Toni Erdmann

20.10.2016|tlačová správa|

Prehliadku Be2Can 3, ktorá začína v pondelok 24. októbra v 20 mestách a 26 kinách po celom Slovensku, otvorí nemecká komediálna dráma režisérky Maren Ade Toni Erdmann.

Toni Erdmann je príbehom ambicióznej dcéry a jej výstredného otca. Ines je úspešná tridsiatnička a workoholička, ktorá pracuje pre nadnárodnú firmu ďaleko od domova . Do jej sveta vstúpi otec – po tom, čo ostane úplne sám, sa rozhodne venovať celú svoju pozornosť jedinej dcére. Má zvláštnu záľubu – prezlieka sa za svoje alter - ego menom Toni Erdmann a svojimi žartíkmi a bizarným kostýmom systematicky devastuje to, čo si Ines tak svedomito a seriózne vybudovala . A pritom má jediný cieľ - chce sa priblížiť k svojej dcére, odhaliť jej prázdnotu single existencie úspešnej manažérky a šialeným spôsobom ju - v istom slova zmysle - vyslobodiť .

Film je dielom Maren Ade – nemeckej režisérky, scenáristky a producentky, ktorá už má vo svojej zbierke niekoľko ocenení za svoje predchádzajúce filmy. Postava Ines má čiastočne autobiografické črty, k Tonimu Erdmannovi ju inšpiroval vlastný otec a taktiež slávny americký komik Andy Kaufmann.

Fotogaléria Toni Erdmann (2016)Zobraziť fotogalériu »

Režisérka vraj svojmu producentovi s ospravedlnením povedala: „Myslím, že to bude strašne smutný film. Mrzí ma to. Viem, že sme to predávali ako komédiu.“ Explózie smiechu a spontánny potlesk počas projekcií po celom svete  však ukazujú, že sa mýlila.

Trpká komédia Toni Erdmann je taký malý zázrak - je to film, ktorý bol senzáciou na tohtoročnom festivale v Cannes a horúcim kandidátom na Zlatú palmu. Je to film od režisérky, o ktorej sa hovorí že zachránila nemecké kiná, je to nemecký nominant na Oscara. A generačná výpoveď, na ktorú sa čakalo.

Otvorenie Be2Can 3 bude v pondelok 24.10. o 19.00 v Cinema City v Eurovei (na pozvánky). Slávnostný večer otvorí Ivan Hronec, prezident Film Europe Media Company a J.E. Joachim Bleicker, veľvyslanec Spolkovej republiky Nemecko na Slovensku.

Zdroj:  Be2Can Foto © Be2Can

Súvisiace články