Filmové premiéry v slovenských kinách na 46. týždeň (17.11.-24.11.2016)

17.11.2016|Ivet Kollárová|
Filmové premiéry v slovenských kinách na 46. týždeň (17.11.-24.11.2016)

V dnešný, opäť sviatočný deň, privítajú naše kiná päť nových filmov, ktoré ponúknu nespútanú zábavu odohrávajúcu sa na pôde Francúzska, Rumunska, USA, ale aj Slovenska, kde bude mať premiéru dokumentárny film o známom spevákovi Richardovi Mullerovi.

Blockbustrom tohto týždňa sa opäť vrátime do magického sveta. Spisovateľka J.K. Rowling nás pozýva zažiť novú éru sveta čarodejníkov. Film Fantastické zvery a ich výskyt (Fantastic Beasts and Where to Find Them) od režiséra Davida Yatesa, je úplne novým čarodejníckym dobrodružstvom, ktoré nás vracia do sveta kúziel a zvláštnych bytostí vytvoreného autorkou príbehov o Harrym Potterovi. Príbeh začína v roku 1926, kedy Newt Scamender práve dokončil svetovú výpravu za hľadaním a dokumentáciou výnimočného výskytu magických stvorení. Jeho krátke zastavenie v New Yorku by sa zaobišlo bez nehody, keby nebolo mukla menom Jacob, strateného magického kufríka a úteku niektorých Newtových fantastických zverov, ktoré môžu byť veľkým problémom rovnako pre svet čarodejníkov, ako muklov. V hlavnej úlohe Newta Scamendera sa predstaví Eddie Redmayne. Vo vedľajších úlohách uvidíme Ezru Millera, Colina Farrella, Rona Perlmana, Jona Voighta, Samanthu Morton, Gemmu Chan, Katherine Waterston, Carmen Ejogo, Dana Foglera, Christine Marzano, Lasco Atkinsona, či Jenn Murray.

Svoj nový dokumentárny film tento týždeň slovenským divákom predstaví režisér Miro Remo. Film Nespoznaný je intímnym rezom do života legendárneho speváka Richarda Müllera a splneným režisérovým snom, ktorý dlhé roky túžil natočiť film o tomto ikonickom, slovenskom spevákovi. Nakrúcal ho tri roky a pokúsil sa vyskladať mnohovrstevný portrét svojho obľúbeného speváka, ktorého songy ovplyvnili celé generácie Slovákov a Čechov. Snímka zobrazuje nielen lesk reflektorov, bulváru či okázalú tvár vystúpení, ale najmä tvrdú prácu, ktorá sa skrýva za úspechmi Richarda Müllera. Nekonečné cestovania, úsmevy pri rozhovoroch s cudzími ľuďmi, izolácia, stres aj únava – aj to je cena, ktorú musí Richard Müller platiť za to, že môže robiť prácu, ktorú ma rád – hudbu. Film sa nakrúcal počas príprav a turné Richarda Müllera s kapelou Fragile v rokoch 2013 – 2016 a vďaka osobným filmovým archívom speváka sa dokument vracia zo súčasnosti späť do minulosti. Vytvára tak intímny rez do života tejto legendy a pomáha divákovi pochopiť jednotlivosti v kontexte celého života Richarda Müllera. Revolučnosť 90-tych rokov tak prudko kontrastuje s mentálnou únavou spoločnosti dnes. Snímka preto nie je iba obrazom prerodu Richarda Müllera, ale aj toho, ako sme sa za posledné desaťročia zmenili my – jeho publikum. Odvaha a úprimnosť, s akou Richard Müller a jeho tím k sebe vpustili filmový štáb, ktorý bez príkras a pátosu ukazujú každodennú bitku o zajtrajšok, je na slovenské pomery takmer bezprecedentná. Film sa tak stáva nielen pokusom o portrét tohto slávneho speváka, ale aj pokusom o portrét slovenského šoubiznisu. Richard Müller týmto filmom dokazuje, že vlastnosti ako úprimnosť a odvaha nie sú iba pózou umelca postaveného na piedestál populárnej hudby.

Trochu toho klubového vánku prinesie rumunská, koprodukčná snímka Sieranevada od režiséra Cristi Puiuho. Tri dni po teroristických útokoch na parížsku redakciu časopisu Charlie Hebdo a štyridsať dní po smrti otca prichádza Lary, úspešný lekár, do ošarpaného rodičovského bytu, aby tu strávil sobotu so zvyškom rodiny a uctil si pamiatku zosnulého. Vrcholom dňa má byť príchod kňaza a zádušná hostina. Všetko je presne naplánované, ale nič nevychádza. Program neustále narúšajú drobné nehody, neskoré príchody, vpády nepozvaných hostí, neustávajúci sled drobných roztržiek. Medzi hosťami vyplávajú na povrch staré i nové krivdy, rozhovory sa neustále točia okolo pálčivých tém. Pokoj tak nie je dopriaty ani živým, ani mŕtvym. Jeden z „praotcov“ rumunskej novej vlny Cristi Puiu vytvára na niekoľkých metroch štvorcových strhujúce panoptikum rôznych ľudských typov, ktoré je zároveň symbolickým obrazom stavu post-komunistických spoločností, uväznených v stereotypoch, hoaxoch, ideových nezhodách a úplnej absencii elít. Sieranevada je smrteľne vážnou komédiou o živote v klamstve a neustálom očakávaní vecí, ktoré neprichádzajú. V hlavných úlohách Mimi Branescu, Mirela Apostu, Eugenia Bosânceanu, Ilona Brezoianu, Ana Ciontea, Ioana Craciunescu, Valer Dellakeza, či Bogdan Dumitrache.

Dnes do kín prichádza aj režisérsky debut populárneho britského herca Ewana McGregora, Americká idyla (American Pastoral). Film rekapituluje život Seymoura „Švéda“ Levova. Švéd bol svojho času na univerzite úspešný športovec, oženil sa s kráľovnou krásy, ktorá mu porodila krásnu dcéru Merry. Neskôr sa stáva úspešným podnikateľom, vezie sa na vlne americkej povojnovej prosperity. Všetci traja spoločne žijú správny život, ale ich rodinný „americký sen“ netrvá dlho. Je koniec 60. rokov a Merry sa na obrovské prekvapenie rodičov stáva politickou aktivistkou, bojujúcou proti nepopulárnej vojne vo Vietname. Keď sa Merry zapojí do prípravy bombového atentátu, utečie z domu. Švédova predstava trvalého rodinného šťastia je v troskách a v jedinom krutom okamihu je vytrhnutý zo svojho krásneho sna. Táto strhujúca krimi dráma je nakrútená podľa rovnomenného románu Phillipa Rotha, ktorý zaň získal Pulitzerovu cenu. Vo filme si zahrali, samotný režisér Ewan McGregor, Dakota Fanning, Jennifer Connelly, Uzo Aduba, Valorie Curry, Molly Parker, David Strathairn, Rupert Evans, Peter Riegert, Emily Peachey, David Whalen, či Hannah Nordberg.

Posledným filmom týždňa je artová, mysteriózna dráma Planetárium, ktorú natočila francúzska režisérka Rebecca Zlotowski. Spomienky, vízie a proroctvá popretkávané atmosférou predvojnového Paríža. Koniec 30. rokov 19. storočia. Laura a Kate, dve americké sestry, ktoré sú na európskom turné. Na svojich seansách sa snažia vyvolávať duchov. Ku koncu ich turné sa stretávajú s Andrém, francúzskym filmovým producentom. André sa nechá prehovoriť a ide na osobnú seansu sestier. Výsledok ho obrovsky prekvapí, zjaví sa mu zosnulý brat. Ponúkne dievčatám možnosť bývať v jeho vile a dá im ročný kontrakt s tím, že chce rozbehnúť veľkú show... chce sestry obsadiť do prvého filmu o duchoch. Lenže plány o veľkolepom filme prekazia zamotané vzťahy, ktoré ústia do katastrofy. Lyrické a snové scény filmu nás vtiahnu do sveta, kde sa prelína realita a ilúzia a hranicu medzi nimi je takmer nemožné odlíšiť. Do úloh sestier – médii režisérka obsadila herečky Natalie Portman a Lily-Rose Depp. Okrem nich sa vo filme objavia aj Emmanuele Salinger, Amira Casar, Louis Garrel, či David Bennent.

  Foto © Depositphotos/CinemArt/ContinentalFilm/MagicBox/ASFK/FilmEurope

Súvisiace články