Filmové premiéry v slovenských kinách na 50. týždeň (15.12.-22.12.2016)

15.12.2016|Ivet Kollárová|

Dnešným dňom pomaly prehupneme do druhej polovice mesiaca december. Filmová ponuka ku koncu roka síce nebude taká bohatá, no poteší rozmanitosťou, a taktiež momentálne jedným z najúspešnejších a najmagickejších filmov roka, La La Land. Ale nepredbiehajme.. dnes do našich kín vstupuje päť nových filmov, z toho koprodukčný, historický film Masaryk v špeciálnej predpremiére, ktorá sa uskutoční v bratislavskom Kine Mladosť.

Začnime novinkou, na ktorú čakajú nie len fanúšikovia filmovej série Star Wars. A po svojej svetovej premiére, ktorá nadchla ako divákov, tak kritikov je jasné, že sa je na čo tešiť. Režisér Gareth Edwards natočil prvý film zo série nových výpravných samostatných príbehov série Star Wars s názvom Rogue One: A Star Wars Story. Film ponúka výpravné dobrodružstvo netypických hrdinov, ktorí sa spoja v drsných časoch, aby sa vydali na nemožnú misiu, ktorej cieľom je ukradnúť plány najničivejšej zbrane Impéria – Hviezdy smrti. V hlavných úlohách Felicity Jones, Mads Mikkelsen, Ben Mendelsohn, Alan Tudyk, Donnie Yen, Forest Whitaker, Diego Luna, či Riz Ahmed.

Režisér David Frankel natočil romantickú drámu Collateral Beauty, ktorá, napriek ťažkým chvíľam v živote, odhaľuje aj jeho krásy. Všetkých nás niečo spája, láska, čas, smrť. Tieto tri veci spájajú všetky ľudské bytosti na Zemi. Túžime po láske, chceme viac času a bojíme sa smrti. Howard je skvelý, kreatívny a charizmatický muž. Kedysi miloval život, teraz ho nenávidí. Zažije rodinnú tragédiu a stiahne sa do ústrania. Jeho kamaráti zostavia drastický plán, ako ho z ťažkej situácie dostať skôr, než stratí úplne všetko. dotlačia ho do krajnosti, donútia ho čeliť pravde prekvapivým a hlboko ľudským spôsobom. Film odhaľuje, ako i tá najväčšia strata môže priniesť krásne momenty a ako sa láska a smrť v živote prepletajú. Film má hviezdne obsadenie, Will Smith, Keira Knightley, Kate Winslet, Edward Norton, Helen Mirren, Naomie Harris, Michael Peña, Kylie Rogers, Enrique Murciano, Natalie Gold, Liza Colón-Zayas, Toshiko Onizawa, Liz Celeste, či Jacob Latimore.

Pre malých, ale určite aj veľkých je tu animovaný film francúzsko-dánskej koprodukcie Až na severný pól (Tout en haut du monde) od režiséra Rémiho Chayéta. Pätnásťročná Saša je dcéra bohatých aristokratických rodičov v Rusku koncom 19. storočia. Sníva o ďalekom severe a smúti nad osudom svojho dedka Olukina, významného vedca a polárnika, ktorý sa doteraz nevrátil zo svojej poslednej expedície, na ktorej sa pokúsil dobyť severný  pól. Olukin predal svoje poslanie výskumníka Saše, ale jej rodičia to neschvaľujú a už jej dohovárajú svadbu. Saša sa rozhodne vzoprieť svojmu osudu, utiecť z domu a nájsť svojho dedka...aj keby mala ísť až na severný pól. V originál znení Christa Theret, Féodor Atkine, Antony Hickling, Audrey Sablé, Chloe Dunn, Thomas Sagols, Loïc Houdré, či Rémi Caillebot. U nás sa film premieta s českým dabingom.

Od dnes sa môžeme ísť do kín aj báť. Prichádza hororový thriller od režiséra Brada Peytona, Inkarnácia (Incarnate). Jedenásťročný Cameron sa zrazu začne správať zvláštne. Uzavrie sa vo svojej izbe, hovorí zvláštnymi pradávnymi jazykmi a vykazuje aj ďalšie príznaky posadnutosti. Hneď, ako to jeho matka zbadá, spojí sa s odborníkmi z Vatikánu, ktorí za chlapcom vyšlú špecialistku na podobné prípady. Tá si na pomoc prizve Dr. Setha Embera a jeho tím. Dr. Ember  má totiž jedinečnú schopnosť – pri liečbe posadnutých osôb vstupuje priamo do ich mysle a v nej čelí zosobnenému zlu spôsobujúcemu pomätenie mysle. Nepovažuje sa za tradičného vymetača diablov, ale skôr za istého „upratovača“. A jeho chvíľa nastáva vtedy, keď zlyháva snaha tradičných exorcistov. A táto situácia nastala práve u malého Camerona. Dr. Ember vstúpi do jeho podvedomia, v ktorom démon drží chlapca v zajatí v imaginárnom svete snov. Ukáže sa, že tento diabolský protivník je oveľa silnejší, než Ember čakal. Navyše ho prenasleduje nielen zákerný démon, ale i jeho vlastná traumatická minulosť. Ember musí nasadiť všetky svoje schopnosti a možno i život, aby premohol démona a chlapca zachránil. V hlavných úlohách si vo filme zahrali David Mazouz, Carice van Houten, Aaron Eckhart, Mark Steger, Catalina Sandino Moreno, Matt Nable, Karolina Wydra, Emjay Anthony, Keir O'Donnell, či Tomas Arana.

V bratislavskom Kine Mladosť si diváci budú môcť vychutnať špeciálnu, limitovanú predpremiéru nového historického filmu režiséra Juliusa Ševčíka, Masaryk. Do oficiálnej kinodistribúcie sa film dostane 23. marca 2017. Na jeho koprodukcii sa za účasti ZDF-Arte podieľala Česká televízia a RTVS. Prežil život bohéma, miloval ženy, hudbu, veľká gestá i veľké zápasy. Vo vnútri jeho srdca a duše bojovala nespútanosť extravagantného umelca s morálkou a povinnosťou úradníka a diplomata. Smrť Jana Masaryka je dodnes zahalená tajomstvom. Mnohé tajomstvá sa však skrývali i v jeho živote! Dramatický príbeh, venovaný osudom diplomata a neskoršieho československého ministra zahraničia, Jana Masaryka, sa vracia do obdobia tesne pred druhou svetovou vojnou. Vtedajší veľvyslanec v Londýne sa zrazu stratil z verejného života, prerušil kontakt s politickými kolegami i s priateľmi. Čo sa s ním dialo v období niekoľkomesačného zmiznutia, kdesi v Amerike? I keď Jana Masaryka vníma verejnosť predovšetkým v súvislostiach s jeho dodnes neobjasnenou záhadnou smrťou, film, ktorý podľa scenára Alexa Königsmarka a Petra Kolečka nakrútil režisér Július Ševčík, sa vracia k inému, nemenej dramatickému obdobiu Masarykovho života. V tridsiatich rokoch vrcholí Masarykova diplomatická kariéra, ktorú strávil predovšetkým vo Veľkej Británii. Muž, oceňovaný ako brilantný rečník, zábavný spoločník a milovník života, má však tiež svoju temnú stránku. Postupne sa pred nami odkrýva príbeh muža, dlhodobo deptaného tiahou záväzkov a očakávaním okolia, muža, ktorý nikdy nemohol vystúpiť z tieňa svojho otca. Komplikovaný bol i jeho vzťah k „náhradnému otcovi“, prezidentovi Benešovi. Masaryk hľadá únik pred svojim menom, pred zodpovednosťou i pred sebou samým v bujarom živote, alkohole a drogách, ale taktiež v neustálom sebatrýznení. Na pozadí historických udalostí sa odohráva napínavý životný príbeh okúzľujúceho, ale nevyrovnaného, sebadeštruktívneho muža a jeho márneho boja o budúcnosť vlastnej krajiny. Vo filme si zahralo množstvo českých, slovenských a zahraničných hercov na čele s Karlom Rodenom, ktorý stvárnil samotného Masaryka. Okrem neho uvidíme aj Oldřicha Kaisera, Jiřího Vyorálka, Roberta Jaškowa, Evu Herzigovú, Emíliu Vášáryovú, Zuzanu Krónerovú, Martina Hoffmana, Jána Greška, Jána Jackuliaka, Hannsa Zischlera, Arly Joverovú, Paula Nicholasa, Dermota Crowleyho, či Miltona Welsha.

  Foto © Depositphotos/ASFK/SaturnFilm/ContinentalFilm/GarfieldFilm/CinemArt

Súvisiace články