Filmové premiéry v slovenských kinách na 1. týždeň (5.1.-12.1.2017)

5.1.2017|Ivet Kollárová|
Filmové premiéry v slovenských kinách na 1. týždeň (5.1.-12.1.2017)

Prvý januárový týždeň máme pomaly úspešne za sebou. A keďže zajtrajšok nám spríjemnia Traja králi a voľný deň, je na mieste si predstaviť nové filmy, ktoré nám otvoria rok 2017, na ktoré sa môžete v rámci voľna vybrať. Začiatok mesiaca bude na novinky skúpejší, no pribúdajúcimi týždňami sa ponuka rozšíri. Lenivú atmosféru prvých dní nového roka spestria štyri nové filmy, ktoré dnes smerujú do našich kín.

Prvým filmom týždňa je výpravná, dobrodružná fantasy od čínskeho režiséra Yimou Zhanga, Veľký čínsky múr (The Great Wall). Jeho tvorcovia museli mať dobrý dôvod na to, aby z nej urobili najväčšiu stavbu sveta. Veľký čínsky múr je opradený mnohými mýtmi. Režisér Zhang nám predstaví svoju víziu jedného z nich, v ktorej nepôjde o nič menšie, než o záchranu ľudskej civilizácie. Súbojmi zocelený žoldnier William Garin prišiel na Ďaleký východ získať tajomstvo strelného prachu. Mimoriadne nebezpečná misia v exotickom prostredí nemohla dopadnúť dobre, a ani tak výnimočný lukostrelec, akým je Garin, sa nedokázal ubrániť obrovskej presile bojovníkov tajného zoskupenia. Ich prvotnou úlohou je ochrana masívneho a zdanlivo nekonečného múru, pri pohľade na ktorý by Garinovi a jeho priateľovi Pero Tovarovi spadla sánka, keby im nehrozila poprava. K nej však nedôjde, na múr zaútočí armáda monštier a pomoc skvelých vojakov sa ich väzniteľnom hodí. Ťažko ale povedať, či si zoči-voči valiacim sa nemilosrdným monštrám nemali radšej vybrať tú popravu. Film Veľký čínsky múr je historicky najväčší film, ktorý sa natáčal na území najľudnatejšej krajiny na svete. Do hlavných úloh režisér obsadil Matta Damona, Willema Dafoe, Pedra Pascala, Andyho Lau, Tian Jing, Eddieho Penga, či Hanyua Zhanga.

Od dnes si v kinách budeme môcť pozrieť aj dlho očakávaný film a jeden z blockbustrov roka, romantickú sci-fi drámu Pasažieri  (Passengers) režiséra Mortena Tylduma. Aurora a Jim sú dvaja pasažieri vesmírnej lode, ktorej cieľovou destináciou je planéta, na ktorej by mali začať nový život. V momente, keď ich hibernačná kója za záhadných okolností prebudí o 90 rokov skôr, ako loď dosiahne svoj cieľ, stáva sa z rutinnej misie súboj o prežitie. Jim a Aurora snažia vyriešiť záhadu poruchy, ktorá ich prebudila a navyše zisťujú, že medzi nimi vzniká niečo viac ako priateľstvo. V hlavných úlohách sa predstavia Jennifer Lawrence, Chris Pratt, Michael Sheen, Laurence Fishburne, Aurora Perrineau, Jamie Soricelli, Kimberly Battista, Julee Cerda, Marie Burke, či Kevin Tancharoen.

Od nemeckého režiséra Stephana Ricka prichádza do kín napínavý thriller Temná strana mesiaca (Die dunkle Seite des Mondes) ako moderná variácia príbehu Dr. Jekylla a pána Hyda. Drogový experiment uvoľní v úspešnom právnikovi potlačované ľudské pudy a na povrch sa dostane jeho odvrátená „temná“ strana. Z právnika sa stane zabijak a zo zabijaka čoskoro štvanec. Film bol natočený podľa rovnomennej a veľmi úspešnej knižnej predlohy a získal výborné ohlasy na MFF Berlinale. Úspešný právnik Urs je príkladom a hviezdou svojej profesie. Má skvelú kariéru, krásnu ženu, drahé auto a konto plné peňazí. Samovražda jeho kolegu ním otrasie, pretože aj on žil takýto skvelý život. Urs stretáva krásnu a tajomnú ženu, ktorá vyznáva alternatívny spôsob života a zúčastní sa experimentu s halucinogénnymi hubami. Zmena života je ale drastickejšia, ako čakal. Drogový experiment v ňom uvoľní surové ľudské pudy a na povrch sa dostane jeho odvrátená strana. Ursa ovládne potlačovaná agresivita a dostane sa úplne mimo kontroly. Civilizovaný právnik sa zmení na človeka hnaného inštinktmi a na nevypočítateľného zabijaka. Uteká do lesov, na stope mu už je ale polícia a tiež pomstychtivý protivník... Vo filme si zahrali známi nemeckí herci Jürgen Prochnow a Moritz Bleibtreu. Okrem nich sa predstavia aj Nora von Waldstätten, André Hennicke, Marco Lorenzini, Ian T. Dickinson, Doris Schretzmayer, či Sabine Rossbach.

Posledný film prvého januárového týždňa poteší najmä detičky. Dvojica španielskych tvorcov Alberto Rodriguez a Nacho La Casa natočili animovaný film, Ozzy o psíkovi, ktorý sa musí vysporiadať s nepriazňou osudu. Ozzy je priateľský pes bígl, ktorý žije idylickým životom v rodine Martinsovcov. Jeho majitelia sa ale musia presunúť za pracovnými povinnosťami do Japonska. Má to jeden háčik: pes s nimi nesmie cestovať. Martinsovci sa teda rozhodnú, že Ozzyho dajú do luxusného hotela pre psíkov. Hotel nesie honosné meno Modrá zátoka. Po odchode rodiny však Ozzy zistí, že toto „perfektné“ miesto je len zásterkou jeho majiteľa. Práve ten vozí psov do skutočnej Modrej zátoky, čo je vlastne väzenie pre psov, ktoré zároveň aj psi riadia. Ozzy sa rozhodne naplánovať útek a v štichu nenechá ani svojich nových psích priateľov Chestera, Fronkeho a Doca. Z väzenia sa musí utiecť nenápadne, ale hlavne rýchlo a chlpato! V originál znení Guillermo Romero, Elsa Pataky, Dani Rovira, José Mota, Michelle Jenner, Carlos Areces, či Fernando Tejero. U nás sa film premieta so slovenským dabingom.

  Foto © Depositphotos/MagicBox/Bontonfilm/CinemArt/Itafilm

Súvisiace články