Filmové premiéry v slovenských kinách na 2. týždeň (12.1.-19.1.2017)

12.1.2017|Ivet Kollárová|
Filmové premiéry v slovenských kinách na 2. týždeň (12.1.-19.1.2017)

Druhý januárový týždeň sa do kín dostáva päť nových filmov, a v rámci najväčšej filmovej putovnej prehliadky na Slovensku, Projektu 100 sa do oficiálnej kinodistribúcie dostáva aj najnovší film kanadského režiséra Xaviera Dolana, Je to len koniec sveta.

Prvý film, ktorý dnes vstupuje do našich kín aj adaptácia najpredávanejšej knihy Evity Urbaníkovej, Všetko alebo nič od režisérky Marty Ferencovej. Začiatok roku 2017 bude v slovenských kinách patriť nerozlučnej trojici, Linde, Vande a Edovi, kde každý z nich je iný, každý z nich má svoj príbeh, no spája ich vrúcne, oddané priateľstvo. Ich bláznivo plynúci život naruší Jakub, ktorý vnesie do Lindiných dní plno vášne a prísľubov na nový vzťah, no rozdielnosť pováh a náhľadu na svet robí ich vzťah komplikovanejším, ako by sa zdalo. Film Všetko alebo nič je príbehom o vzťahoch, ktoré nás valcujú, o ženskom priateľstve, ktoré nás chráni, o mužoch, na ktorých sa nezabúda... aj keď vlastne toho nie sú hodní. Príbeh popretkávaný sarkazmom, humorom, hnevom, beznádejou, vášňou, smiechom, slzami, mužským egom a ženským sebavedomím. Príbeh tak skutočný, že v ňom objavíte samých seba. V hlavných úlohách Klára Issová, Michal Zebrowski, Tatiana Pauhofová, Petra Hrebíčková, Pawel Delag, Petr Vaněk, Jan Budař, Luděk Sobota, Ondrej Sokol, Ľubo Kostelný, Zuzana Kronerová, Bronislaw Wroclawski, či Vladimíra Havlíčková.

Od dnes si v kinách môžeme pozrieť aj druhý režisérsky počin Bena Afflecka, film s názvom Pod rúškom noci (Live by Night). Amerika a búrlivé 20-roky minulého storočia. Prohibícia umožňovala takmer každému s dostatkom ambícií a nervov, získať moc a peniaze. Joe Coughlin je synom policajného dôstojníka a už dávno rezignoval na zákony i na prísne zásady svojho otca. Vytvoril si svoje vlastné. S kumpánmi kradne peniaze iných a je len otázkou času, kedy sa jeho cesta skončí. Po nevydarenej lúpeži Joe síce prežije, ale musí do väzenia. Po prepustení opúšťa chladný Boston a začína nový život v slnečnej Tampe na Floride. Vedený pocitom krivdy, ale vo viere lepšej, slobodnej budúcnosti, buduje vlastnú sieť nelegálnej výroby a distribúcie rumu. Vlastný život s vlastnými pravidlami. Všetko čo urobíš, sa ti však vráti, no nikdy nie tak, ako čakáš. Vo filme si, okrem Afflecka zahrali aj Zoe Saldana, Scott Eastwood, Chris Sullivan, Elle Fanning, Sienna Miller, Anthony Michael Hall, Brendan Gleeson, Titus Welliver, Chris Messina, Chris Cooper, Max Casella, Derek Mears, Kristen Annese 

Režisérka a výtvarníčka Galina Miklínová natočila rodinný animovaný dobrodružný film, ktorý poteší malých aj veľkých, Lichožrúti. Držte si ponožky, chystá sa útok na vaše zásoby! Lichožrúti, malé neviditeľné tvory, ktoré môžu za to, že nám ľuďom z každého páru ponožiek často zostáva len jedna. Ponožkami sa totiž živia! Hlavného hrdinu nášho príbehu, malého lichožrúta Chichúnika, čakajú vo filme veľké dobrodružstvá. keď ho navždy opustí milovaný deduško Lamor, u ktorého vyrastal, musí Chichúnik prekonať strach, vyliezť z okna do veľkého sveta a vydať sa hľadať strateného strýka Padreho. Okrem odvahy mu na novej ceste plnej prekážok pomáha aj to, čo mu celý život vštepoval starý otec – láska k rodine, dobrá výchova a lichožrútske „desatoro“. Týmto zásadám verí, ale v novom prostredí sa aj vďaka nim ocitá v nebezpečných situáciách. Keď nakoniec s ťažkým srdcom predsa len poruší dve základné lichožrútske pravidlá „Nikdy nevezmeš celý pár“ a Drž sa ľudí, ale drž sa od nich ďalej“, má na to vážny dôvod. Hlasy pleteným, nezbedným hrdinom prepožičali Daniel Fischer, Ľuboš Kostelný, Pavol Plevčík, Miroslav Noga, Ján Koleník, Táňa Pauhofová, či Ján Kroner.

Putovnú prehliadku Projekt 100 ukončí jej posledný film, novinka od kanadského režiséra Xaviera Dolana, Je to len koniec sveta (Juste la fin du monde). Louis je spisovateľ a je smrteľne chorý. Po rokoch sa preto rozhodne, že navštívi svoju rodinu, aby im oznámil, že zomiera. Rodinné stretnutie je plné napätia a hádok. Celý film sa odohráva počas jedného dňa a je adaptáciou divadelnej hry. Film si z minuloročného MFF Cannes odnieslo ocenenie Veľká cena poroty. Vo filme sa objavia aj známe tváre ako Vincent Cassel, Marion Cotillard, Nathalie Baye, Léa Seydoux, Gaspard Ulliel, Antoine Desrochers, William Boyce Blanchette, či Sasha Samar.

Posledná novinka, ktorá ide dnes do našich kín je rovnako adaptácia divadelnej hry, Smrť v Sarajeve (Smrt u Sarajevu). Jej režisér Danis Tanovic natočil politický thriller, provokatívnu, inovatívnu drámu – myšlienkovo podnetnú sondu do princípov nestálej „balkánskej duše“ a výbušného európskeho storočia. Tanović na pôdoryse jedinej budovy skĺbil filozoficko-historickú rozpravu o konfliktoch európskeho kontinentu, civilnej ľudskej (tragi)komédii o jednom neúspešnom zamestnaneckom štrajku a modelový príbeh. Filmu dominujú nápadito koncipované dlhé zábery interiérov a symbolická hierarchia jednotlivých poschodí lévyovského Hotela Európa. V hlavných úlohách Snezana Vidovic, Izudin Bajrovic, Vedrana Seksan, Muhamed Hadzovic, Faketa Salihbegovic, Edin Avdagic Koja, Jacques Weber, či Luna Zimic Mijovic.

  Foto © Depositphotos/ForumFilm/ASFK/FilmEurope/ContinentalFilm

Súvisiace články