Zsa Zsa Gaborová: Extravagantná Maďarka

28.1.2017|-jr-|

(6.2.1917, Budapešť, Rakúsko-Uhorsko – 18.12.2016, Bel-Air, Los Angeles, Kalifornia, USA)

Gaborová Zsa Zsa, vlastným menom Gábor Sári, americká herečka maďarského pôvodu, sa narodila ako druhé dieťa rodičom Gábor Jolie (rodená Tilemann Janka) a Gábor Vilmosovi, ktorý bol vojakom. Meno Zsa Zsa dostala po herečke Fedák Sári, ktorú tak volali. Matka bola židovského pôvodu a bola sesternicou Annette Tillemannovej, manželky demokratického kongresmana Toma Lantosa, ktorý jediný z celej rodiny prežil holocaust. Sestry Gaborové (Magda, Zsa Zsa a Éva) boli neobyčajne pekné a boli známe v Budapešti svojim extravagantným štýlom života. Gaborová Zsa Zsa navštevovala internátnu školu vo Švajčiarsku, kým nezískala v roku 1936 titul Miss Hungary. Ešte v tomto roku odchádza do Viedne na pozvanie slávneho tenoristu Richarda Taubera, ktorý ju požiadal, aby bola subretou v opere Der singende traum (Spievajúci sen) v divadle Theater an der Wien. To bolo jej prvé verejné vystúpenie.

Keď sa v roku 1941 rozviedla s tureckým diplomatom Burhan Belgom, nasledovala do Hollywoodu svoje sestry, ktoré sa už uchytili a boli herečkami. Aj ona sa stala herečkou a od roku 1952 účinkovala vo vyše 70 filmoch. Herecky debutovala ešte v roku 1934, do USA emigrovala počas druhej svetovej vojny, aby ušla pred nacizmom. V Hollywoode sa dobre stavaná blonďavá kráska stala celebritou, pútala skôr nákladným životným štýlom, mnohými manželstvami a občasnými škandálmi ako pôsobením na filmovom plátne alebo televíznej obrazovke.

Stala sa známou svojou slabosťou pre mužov, šperky a kožušiny i výrokom, že nikdy neznenávidela muža natoľko, aby mu vrátila diamanty. Ako píše BBC, patrila pravdepodobne k prvým ženám, ktoré boli "slávne tým, že sú slávne". Jednu z mála hlavných úloh dostala v hudobnom filme Johna Hustona Moulin Rouge (1952). K jej úspešným snímkam patrí tiež thriller Dotyk zla (Touch of Evil, 1958) režiséra Orsona Wellesa. V roku 1958 jej herecká kariéra vyvrcholila ziskom špeciálneho Zlatého glóbusu pre najpríťažlivejšiu herečku. Ku konci kariéry ju často obsadzovali do populárnych cameo úloh napr. Nočná mora v Elm Street 3: Bojovníci zo sna (A Nichtmare on Elm Street 3: Dream Warriors, 1987) , Bláznivá strela 2 a 1/2: Vôňa strachu (Naked Gun 2 ½: The Smell of Fear, 1991). Do tohto filmu sa dostala epizóda z jej skutočného života, keď v roku 1989 vyfackala policajta a strávila za to niekoľko dní vo väzení.

Terčom pozornosti bol často aj jej výrazný maďarský prízvuk. Známou sa stala hlavne pre svoju krásu, sobáše, rozvody a aféry s milionármi. Dnes ju porovnávajú s Paris Hiltonovou, s ktorou je v príbuzenstve skrz jej manželstvo s Conradom Hiltonom (1942-1947), zakladateľom známej hotelovej siete. Bola 9 krát vydatá, jej súčasným manželom od 14. augusta 1986 je Frédéric von Anhalt, adoptívny syn princeznej Marie Auguste von Anhalt (nevesta cisára Wilhelma II.). Gaborová sa po prvý raz vydala ešte ako 20-ročná a naposledy v roku 1986 - ako takmer 70-ročná - s nemeckým princom Frédéricom von Anhalt. Toto je deviate manželstvo vydržalo najdlhšie, aj keď bolo údajne búrlivé. Ostatné manželstvá vydržali zväčša len zhruba 4 - 5 rokov, no Zsa Zsa z nich vychádzala vždy dobre zaopatrená. Rovnako dlhý je aj zoznam milencov. Mal ním byť zakladateľ Turecka Kemal Atatürk (vraj s ním prišla o panenstvo), herci Richard Burton a Sean Connery či spevák Frank Sinatra (ten ju podľa jej slov znásilnil). Z troch sestier má iba Zsa Zsa potomka – Constance Francescu Hilton (Gabor) nar. 10. marca 1947 už po rozvode s Conradom Hiltonom - zomrela 5. januára 2015 v Los Angeles vo veku 67 rokov na mŕtvicu

 Gaborovej zdravie sa v posledných rokoch zhoršovalo. Od dopravnej nehody v roku 2002 bola pripútaná na invalidný vozík. V roku 2005 ju postihlo krvácanie do mozgu a v roku 2010 si pri páde zlomila bedrový kĺb, po čom nasledovala hospitalizácia vo vážnom stave, počas ktorej si vyžiadala posledné pomazanie. V roku 2011 jej museli v dôsledku infekcie amputovať časť pravej nohy a vo februári tohto roka, dva dni po 99. narodeninách, ju hospitalizovali pre ťažkosti s dýchaním.

Filmografia Zsa Zsa Gaborovej:

Nie sme zosobášení (We´re Not Married, 1952), Lovely to look at (1952),Príbeh troch lások (The Story od Three Loves, 1953), Lili (1953), Queen of Outer Space (1958), Pepe (1960), Cesta do Hong Kongu (The Road to Hong Kong, 1962), Boys´ Night Out (1962),Obraz mŕtvej mamy (Picture Mommy Dead, 1966), Drop Dead Darling (1966), Diamantový Jack (Jack of Diamonds, 1967), Hor na frontu (Up the Front, 1972), Hollywoodske sny (Hollywood Dreaming, 1986), Kráľ valčíkov (Johann Strauss – Der König ohne Krone, 1987), Burani z Beverly Hills (The Beverly Hillbillies, 1993), Niekto to rád studené (The Naked Truth, 1993), Bradyovci 2 (A Very Brady Sequel, 1996).

 
  Foto © Wikimedia/Public Domain

Odporúčané články

Som legenda (I am Legend)

Som legenda (I am Legend)

Predstavte si, že na celom svete zúri vírus a vy ste imúnny. Beháte si po Manhattane ako na nejakej lúčke a okolo vás sa mení celá...
Highlighty z Comic-Con 2017

Highlighty z Comic-Con 2017

Jedna z najdôležitejších udalostí modernej pop kultúry, ktorá spája svet fantázie, science fiction a záhad so svetom filmu,...