Filmové premiéry v slovenských kinách na 8. týždeň (23.2.-1.3.1017)

23.2.2017|Ivet Kollárová|

Krátky mesiac február ukončíme až siedmimi novými filmami, ktoré prichádzajú dnes do našich kín. Pred nedeľňajším udeľovaním cien Oscar sa highlightom týždňa stáva film, ktorý od Akademikov získal osem nominácii a počas tejto oscarovskej sezóny sa stal jedným z najoceňovanejších filmov, existenciálna dráma Moonlight.

Začnime postupne, a to dlhoočakávaným pokračovaním, ktoré na plátna kín prinesie legendárneho hrdinu vo filme John Wick 2. O pokračovanie sa postarala dvojica Chad Stahelski a David Leitch. S diablom sa nezahráva! Pod nátlakom bývalého spolupracovníka, ktorý má v pláne získať kontrolu nad tajným medzinárodným združením nájomných vrahov, sa v plnej sile vracia do akcie. Viazaný krvavou prísahou sa vydáva na cestu do Ríma, kde ho čaká zúčtovanie s bandou tých najnebezpečnejších zabijakov na svete. V hlavnej úlohe sa opäť predstaví Keanu Reeves. Okrem neho si vo filme zahrali aj Ruby Rose, Common, Claudia Gerini, Laurence Fishburne, Thomas Sadoski, či Ian McShane.

Najmenší sa môžu tešiť na animovaný film režiséra Asha Brannona, Bodi: Psia Superstar (Rock Dog). Bodi je dospievajúci pes žijúci v idylickej dedinke v horách a pripravujúci sa na rovnakú kariéru ako má jeho otec. Jeho poslaním je stráženie a ochrana veselých a nezbedných ovečiek pred skupinou nadmerne maškrtných vlkov. Táto práca mu však veľmi nevonia a úprimne, ani trochu mu nejde. A potom sa to stane... doslova z neba spadne na zem rádio. Bodi započuje pieseň hviezdneho Oskara Mačkostra a zamiluje sa do jeho hudby. Od tejto chvíle je to len Rock sem, roll tam, „oci, chcem byť muzikantom!“, „Chcem byť ako Oskar!“. Bodiho otec s tým nesúhlasí, no nakoniec mu aj tak kúpi lístok na autobus a Bodi sa aj s gitarou vydáva do veľkého sveta s plánom založiť si hudobnú skupinu a stať sa hudobnou Superstar. To je ale iba začiatok. Veľký svet má totiž pre podobných naivných rojkov pripravené prekážky a Bodiho čaká pomerne slušná porcia nečakaných udalostí. Nástrahy mesta, noví kamaráti, v pätách vlčia mafia a k tomu pár „lekcii“ u Oskara Mačkostára... a roztomilé ovečky? Tým sa snáď nič nestane a tiež to nakoniec poriadne roztočia. Zaujímavé je meno režiséra filmu. Ash Brannon totiž pochádza z bezkonkurenčnej liahne talentov štúdia Pixar. Pracoval na filmoch Život chrobáka a Toy Story: Príbeh hračiek. Pri druhej časti Toy Story 2 už patril do hlavného režisérskeho tímu. Na konte má aj nomináciu na Oscara za animovanú komédiu Divoké vlny. V anglickom origináli budeme počuť Luka Wilsona, Eddieho Izzarda, J.K. Simmonsa, Lewisa Blacka, Kenana Thompsona, Mae Whitman, Jorgeho Garciu, Matta Dillona, Sama Elliotta, Willa Finna, Asha Brannona, či Lizu Richardson. U nás sa film premieta so slovenským dabingom.

Ďalší film, ktorý prichádza dnes do kín je francúzska snímka Zničení láskou (Éperdument). Režisér Pierre Godeau prináša príbeh zakázanej lásky medzi mužom a ženou z dvoch svetov oddelených hlbokou priepasťou inšpirovaný skutočnými udalosťami. Žena – väzenkyňa, čakajúca na verdikt nad svojou budúcnosťou, v sebe objaví schopnosť úprimného citu k mužovi – riaditeľovi väznice. Muž, vedomí si vzájomného vzťahu, sa zmieta medzi pocitom moci a neočakávaných ľudských emócii k nesprávnej žene. Žena, vedená túžbou po láske, naivitou a silnými ambíciami, využíva jedinú účinnú zbraň: svoju ženskosť. Príbeh nešťastnej lásky je prerozprávaný z dvoch uhlov pohľadu – podľa záznamov zo súdnych procesov a optikou verejnosti. V hlavných úlohách sa objavia Adèle Exarchopoulos, Guillaume Gallienne, Stéphanie Cléau, či Aliénor Poisson.

Česko-slovenskú kinematografiu tento týždeň zastupujú dve snímky. Prvou je hudobný film režiséra Dušana Rapoša, Muzzikanti. Film je plný pesničiek a melódií, od folklórnych koreňov až po mladú rockovú súčasnosť. Dej sa odohráva na česko-slovensko-poľskom trojmedzí v drsnom, ale pôvabnom kraji Těšínskeho Sliezka. Slovo chlapa má tu stále svoju silu, pôvab žien priťahuje od nepamäti a hudba má svoje nezastupiteľné miesto. Jednoducho magický kraj, pre zdanlivo obyčajné a predsa len osobité a hlbokou ľudskosťou pretkané príbehy s dobrým koncom... Herec Pavel Kříž vo filme stvárňuje drsného rockera Izzyho, ktorý prevádzkuje horský kemp. Do úlohy jeho priateľky obsadili poľskú herečku Michalinu Olszańskú, ktorá zažiarila v titulnej úlohe životopisnej drámy Ja, Olga Hepnarová. Pokojný život dvojice však naruší príchod partie hudobníkov z Prahy. V jej čele stojí Martin Dejdar, ako hasnúca popová hviezda a Maroš Kramár ako hudobný producent. Scenár filmu napísal úspešný textár, producent a moderátor Petr Šiška. Vo filme sa objavia aj Sára Sandeva, spevák a skladateľ Jaromír Nohavica, či Eva Vejmělková.

Po prehliadke severského filmu SCANDI prichádza dnes do oficiálnej kinodistribúcie švédsky film režisérky Amandy Kernell, Sámska krv (Sameblod). Štrnásťročná Elle Marja je sámske dievča, ktorej rodina chová soby v severnej Škandinávii.  Po tom, čo je  vystavená rasizmu éry tridsiatych rokov minulého storočia a ponižujúcemu vyšetreniu na svojej internátnej škole, začína snívať o novom živote. K jeho dosiahnutiu je ale potrebné stať sa niekým iným a pretrhnúť všetky zväzky s rodinou aj svojou rodnou kultúrou. Strhujúci debut Amandy Kernell nazerá na „prírodné“ sámske etnikum zvnútra a umožňuje divákovi zažiť temnú časť švédskej koloniálnej histórie takmer fyzickým spôsobom. V hlavných úlohách Lene Cecilia Sparrok, Mia Sparrok, Maj Doris Rimpi, Julius Fleischanderl, Olle Sarri, Hanna Alström, Andreas Kundler, či Anders Berg.

Tohto týždňový druhý zástupca česko-slovenskej kinematografie v kinách je dokumentárna snímka o UFO, Sprisahanie šedej rasy od Maroša Beráka. Tatry, Trnava, Turiec či Mochovce. Všade žijú ľudia, ktorí zažili niečo mimoriadne, čo si nedokážu vysvetliť. Mnohí mlčia. Mnohí sa však rozhodli hovoriť. Rastúci  výskyt UFO vyvoláva znepokojenie. Autentické svedectvo obyvateľov Slovenska v novom celovečernom dokumente, ktorý vznikal šesť rokov. Čo ak je stretnutie s mimozemskou inteligenciou bližšie, než sme ochotní si pripustiť?

Highlightom týždňa je dráma režiséra Barryho Jenkinsa, Moonlight. Nadčasový príbeh dospievania a hľadaní samého seba je zasadený do drsných kulís okrajových štvrtí Miami. Mladý Chiron bojuje o svoje miesto v prostredí, v ktorom často rozhoduje právo silnejšieho, zatiaľ čo jeho vnútorný svet sa plní láskou, bolesťou aj túžbou. Moonlight zachytáva univerzálnu tému priateľstva a sexuálnej identity v troch rôznych životných etapách od detstva až po dospelosť. Je zároveň portrétom mladého človeka, súčasných amerických predmestí aj nepostrehnuteľných síl, ktoré formujú ľudské životy. Nekonvenčný spôsob rozprávania, vynaliezavá vizuálna zložka aj mimoriadne herecké výkony vyniesli snímke Zlatý glóbus za najlepší film – dráma a osem nominácii na cenu Oscar. V hlavných úlohách Mahershala Ali, Alex R. Hibbert, Ashton Sanders, Jharrel Jerome, Trevante Rhodes, André Holland, Janelle Monáe, Naomie Harris, Jaden Piner, Herman 'Caheei McGloun, Shariff Earp, či Duan Sanderson.

  Foto © FilmEurope/ASFK/BontonFilm/ForumFilm/ContinentalFilm/Itafilm

Súvisiace články