Filmové premiéry v slovenských kinách na 9. týždeň (2.3.-9.3.2017)

2.3.2017|Ivet Kollárová|
Filmové premiéry v slovenských kinách na 9. týždeň (2.3.-9.3.2017)

Prvý marcový týždeň odštartujeme piatimi novými filmami, ktoré dnes vstupujú do našich kín. Plus dnes sa začína bratislavská časť Medzinárodného festivalu filmových klubov, Febiofest, ktorý v Bratislave potrvá do 8. marca. Od 4. marca si 24. ročník Febiofestu budú môcť vychutnať aj mestá Banská Bystrica, Kežmarok, Košice, Levice, Martin, Poprad, Prešov, Prievidza, Trenčín, či Trnava. Otváracou snímkou festivalu sa stal nový film Bohdana Slámu, Baba z ľadu.

Po stretnutí s otužilcom Broňom začína ovdovelá Hana pozvoľna meniť svoj stereotypný život, ktorý sa doteraz krútil výhradne okolo jej synov, neviest a vnúčat. Zatiaľ čo šesťdesiatnička Hana prežíva love story, tradičné víkendové obedy v rodinnej vile strácajú na idylickosti a postupne vypláva na povrch, že každý z hrdinov má nejaké tajomstvo. Haniným nečakaným spojencom sa stáva vnuk Ivanko, ktorý si zamiloval nielen svojrázneho Broňa, ale aj jeho sliepku Adelu a komunitu otužilcov na brehu Vltavy. Príbeh rozkrývajúci neľahké vzťahy medzi tromi generáciami prináša nádej, že život môžete vziať do vlastných rúk v akomkoľvek veku. V hlavných úlohách Zuzana Kronerová, Pavel Nový, Tatiana Vilhelmová, Václav Neužil ml., Daniel Vízek, Petra Špalková, Marek Daniel, či Alena Mihulová.

Ďalší slovenský film, ktorý prichádza do kín, natočila mladá režisérka Mariana Čengel Solčanská. Snímka Únos je inšpirovaná skutočnými udalosťami. Posledný deň prvého roku mladej slovenskej republiky sa chýli ku koncu. Všetci oslavujú. Kráľ podsvetia Efendi, aj Prezident. Iba Predseda nemá čo oslavovať. Prezident, ktorému on sám vyšliapal chodník k funkcii, odmietne vymenovať jeho šikovného Chalaniska za ministra. Prezident sa stane nepohodlným. Ako ho prinútiť počúvať, čo chce Predseda? Prezidentovho syna o niekoľko mesiacov neskôr za bieleho dňa organizovaná skupina zmláti a zavlečie do zahraničia. Mladý agent Tajnej služby Oskar, gniavený svedomím, sa prizná vyšetrovateľovi, že sa zavlečenia zúčastnil na príkaz svojich nadriadených. A mafia si počas únosu podala ruky s Tajnými, ktorým šéfuje Predsedov Chalanisko. Oskar sa v strachu o svoj život s pomocou kamaráta Roba ukryje a zdanlivo sa po ňom zľahne zem. Robovo auto o niekoľko mesiacov vybuchne a chlapec, jediný kontakt na Oskara, v ňom zhorí zaživa. Marta sa snaží domôcť spravodlivosti pre seba, pre mŕtveho, pre jeho mamu, pre svojho zavraždeného brata a pre nás všetkých, ktorí sme mlčanlivými svedkami udalostí, na ktoré nikdy nesmieme zabudnúť. Vo filme si zahrali Ján Greššo, Maroš Kramár, Rebeka Poláková, Milan Ondrík, Ingrid Timková,  či Tomáš Hanák.

S mottom: „Nikdy sa nevzdávaj svojich snov“, prichádza do kín rodinný animovaný film od dvojice tvorcov Eric Summer a Éric Warin, Balerína (Ballerina). Malá Felicia vyrastá na francúzskom vidieku bez vlastnej rodiny a vášnivo miluje tanec. Spolu so svojím najlepším kamarátom Victorom, ktorý sa chce stať veľkým vynálezcom, vymyslia riskantný plán ako utiecť zo sirotinca. Túžia sa dostať do Paríža, veľkého mesta plného svetiel, v ktorom práve vyrastá Eiffelova veža. Felicia musí zabojovať ako nikdy predtým, prekonať samu seba a poučiť sa z vlastných chýb, aby si splnila svoj najväčší – stať sa primabalerínou v Parížskej opere. V anglickom origináli budeme počuť Elle Fanning, Dane DeHaan, Maddie Ziegler, Carly Rae Jepsen. U nás sa film premieta so slovenským dabingom, v ktorom budeme počuť Denisu Dopirákovú, Daniela Fischera, Štefana Kožku, Vladimíra Kobielského, Janu Valockú, či Svaťa Malachovského.

Režisér James Mangold sa vrátil k jednej z najobľúbenejších postáv z X-menovského univerzu a uzavrel jednu úspešnú kapitolu v novinke Logan: Wolverine. Ocitáme sa v blízkej budúcnosti, v útočisku na mexickej hranici, kde sa životom opotrebovaný Logan stará o chorého Profesora X. Jeho plány na život v ústraní však rýchlo padnú, keď mu cestu skríži mladá mutantka s veľmi nebezpečnými prenasledovateľmi v pätách. Wolverine sa vracia. Tentokrát však nie je v dokonalej kondícii. Jeho schopnosť uzdravovania pomaly vyprcháva a elánom tiež neprekypuje. Naviac je na všetko skoro sám. Z X-Menov prežíva ešte Charles Xavier, známy tiež ako Profesor X, ktorý je ale vážne chorý. Stráca pamäť a trpí nebezpečnými záchvatmi ohrozujúcimi jeho okolie. Spoločne sa ukrývajú v opustenej továrni na americko-mexickej hranici. Ich utajenie skončí, keď sa objaví Laura, dievča, ktoré vyniká rovnakými schopnosťami ako Wolverine a v pätách má naviac neľútostných prenasledovateľov, ktorí sa jej snažia zmocniť. Vo chvíli, kedy Wolverine a Profesor X prijmú Lauru „do rodiny“, stávajú sa z nich štvanci, ktorými ide po krku veľmi brutálny a vytrvalý nepriateľ. Hrdinovia na úteku majú k dispozícii len zvyšky síl starých X-menov a Laurine schopnosti, ktoré však ona sama ťažko zvláda. A tak prichádza čas, aby Wolverine v sebe našiel silu nielen na boj, ale na to, aby Laure odovzdal svoje skúsenosti. Wolverine je postavou, ktorá preslávila Hugha Jackmana a práve v tomto poslednom titule sa s ňou herec lúči. Okrem Jackmana si vo filme zahrali Boyd Holbrook, Patrick Stewart, Doris Morgado, Stephen Merchant, Dafne Keen, Richard E. Grant, či Elizabeth Rodriguez.

Posledný film, ktorý ide dnes do našich kín je silná, emocionálna dráma režiséra Kennetha Lonergana, Miesto pri mori (Manchester by The Sea), ktorú Akadémia ocenila dvomi  Oscarmi, za najlepší originál scenár a herca v hlavnej úlohe. Osamelý bostonský údržbár Lee Chandler po smrti svojho staršieho brata Joea s prekvapením zisťuje, že sa stal poručníkom svojho šestnásťročného synovca Patricka. Plný obáv sa tak vracia do mestečka Manchester-by-the-Sea, v ktorom vyrastal. Tam je nútený sa vyrovnať so svojou minulosťou, ktorá ho odlúčila ako od exmanželky Randi, tak od komunity, v ktorej vyrastal. V hlavných úlohách Casey Affleck, Michelle Williams, Lucas Hedges, Tate Donovan, Matthew Broderick, Ben O'Brien, Kyle Chandler, Richard Donelly, Virginia Loring Cooke, Quincy Tyler Bernstine, Missy Yager, či Stephen Henderson.

  Foto © Depositphotos/ASFK/ForumFilm/CinemArt/Itafilm/ContinentalFilm

Súvisiace články