Miesto pri mori

2.3.2017|Martin Černický|

Miesto pri mori je vskutku unikát. Tretí celovečerný film režiséra a scenáristu Kennetha Lonergana sa stal vôbec prvým filmom vydaným prostredníctvom online distribúcie, nominovaným na Oscara v najprestížnejšej kategórii. Z Amazonu sa však neskôr presunul do klasických kinosál, kde si podmanil nielen istú skupinu divákov, ale aj odbornú kritiku. Výsledkom bolo napríklad aj päť nominácií na Zlatý Glóbus, či dokonca až šesť oscarových želiezok v ohni.

Na konci samotných ceremoniálov sa síce viac tešili iní, no Miestu pri mori to na jeho kvalitách neuberá vôbec nič a úspech mu nejde nepriať. Jeho zápletka pritom nepôsobí nijak výnimočne. Hlavnou postavou je jemne zatrpknutý a mlčanlivý opravár v strednom veku, Lee Chandler (Casey Affleck), žijúci v Quincy, Massachusetts. Ten sa však jedného dňa dozvedá nemilú, no svojim spôsobom očakávanú správu - jeho brat Joe zomrel zlyhanie srdca. Leemu tak neostáva nič iné, len znova navštíviť svoje rodné mestečko Manchester, aby poriešil všetky potrebné náležitosti a dočasne sa postaral aj o svojho šesťnásťročného synovca Patricka. Lee má pritom veľmi dobrý dôvod sa tam nevracať, nakoľko ho straší minulosť. Tentokrát však naozaj nemá na výber...

Skutočne, samotná zápletka evokuje skôr klasickú drámu, akých vidíte v televízii mnoho. Miesto pri mori naviac na prvý pohľad disponuje vcelku zameniteľným vizuálom a aj z neho je cítiť, že ide o nízkorozpočtovú záležitosť. Na jeho tvorbe nepracovali žiadni známi odborníci z branže, no samotný kásting je však trochu trochu iná káva. Obsadenie je plné skúsených veteránov ako Casey Affleck, Michelle Williams, Kyle Chandler, alebo i Matthew Broderick. Kvalitu však do diania prinášajú aj ďalší, pričom za zmienku stojí hlavne doteraz neveľmi známy dvadsaťročný Lucas Hedges, ako Patrick, synovec hlavného hrdinu.

Už z toho viac-menej vyplýva, že jedna z najväčších devíz snímky spočíva v hereckých výkonoch. Po tejto stránke mu niet čo vytknúť, pričom pre oscarového Casey Affleck ide o životnú rolu. Jeho Lee Chandler je mierne nalomený muž, z ktorého je cítiť istú zahorknutosť a únavu životom. Každému je od začiatku jasné, že s mu v minulosti niečo udialo, nakoľko jeho charakter prezentovaný prostredníctvom flashbackov sa od toho súčasného líši. A keď práve jeden z nich naplno odhalí jeho súkromnú tragédiu, zanechá to vo vás naozaj silnú stopu. Hlavná postava pritom robí chyby a nie vždy reaguje adekvátne, no dýcha z nej život. A vy jej budete fandiť, nech si dá všetko do poriadku. Absolútny výkon podáva na menšej ploche aj Michelle Williams ako exmanželka Leeho, Randi. Každopádne, obaja sa môžu opierať aj o výborne písané dialógy.

Fotogaléria Miesto pri mori (2016)Zobraziť fotogalériu »

Najvýraznejšiu zásluhu na celkovom úspechu má jednoznačne scenár, ktorý napísal sám Kenneth Lonergan. Premisa síce predurčuje zápletku k depresívnejšiemu poňatiu, no nie je tomu celkom tak. Niežeby vám bolo pri sledovaní obzvlášť veselo, ale scenár sa nebojí mnohé scény odľahčovať buď humorom vyplývajúcim z daných situácií, alebo rovno čiernym humorom. Týmto pritom iba vhodne dopĺňa tie smutnejšie okamihy, kde nás naopak necháva naplno precítiť, to čo cítia samotné postavy. Žiadny prvoplánový nátlak na emócie sa každopádne nekoná, tie sa darí dolovať z diváka úplne prirodzene, čo je taktiež plus. Zápletka naviac operuje s mnohými silnými témami, kde hrá prím boj s vlastnými démonmi a následné vykúpenie sa. Boj, ktorý pritom ani nie je možné vyhrať, iba sa sa nejakým spôsobom vyrovnať s minulosťou a ísť ďalej.

Miesto pri mori na jednej strane ponúka dostatočne pôsobivý zážitok, na druhej strane mu však napriek nesporným kladom k dokonalosti čo-to chýba. S výnimkou scenára a silných hereckých výkonov totiž vyložene nevyniká v ničom ostatnom. To však, samozrejme, nespochybňuje jeho vysoké kvality, a v rámci tohtoročnej oscarovej nádielky ide o silného koňa, ktorý si zaslúži vašu priazeň.

VERDIKT MOVIE MANIA:
  Foto © ItaFilm

Odporúčané články

Highlighty z Comic-Con 2017

Highlighty z Comic-Con 2017

Jedna z najdôležitejších udalostí modernej pop kultúry, ktorá spája svet fantázie, science fiction a záhad so svetom filmu,...