Filmové premiéry v slovenských kinách na 10. týždeň (9.3.-.16.3.2017)

9.3.2017|Ivet Kollárová|

Druhý marcový týždeň sa nám rozšíril o pár filmov, a tak dnes v kinách privítame hneď šesť nových snímok. Jednoznačne dominuje európska, francúzska produkcia, medzi ktorú sa dostali dve snímky z USA, blockbuster o ikonickom King Kongovi a oscarovská snímka o niekdajšej prvej dáme USA, Jacqueline Kennedy.

Začnime postupne a predstavme si novú snímku o kráľovi opíc Kong: Ostrov lebiek (Kong: Skull Island), ktorú natočil režisér Jordan Vogt-Roberts. Producenti úspešnej Godzilly sa pustili do ďalšieho filmového dobrodružstva gorilieho monštra, ktoré tentoraz vládne malému ostrovu „lebiek“ v juhovýchodnej Ázii. Píše sa rok 1973 a do konca vietnamskej vojny je ešte ďaleko. Rôznorodá skupina vojakov, vedcov, dobrodruhov a... krásnej novinárky, priletí preskúmať mýtický ostrov „kde sa niečo deje“. Netušia, že vstúpili na územie obrovského gorilieho samca a prehistorických dravcov, ktorý majú na ich prítomnosť svoj inštinktívny názor. Odrezaný od materskej lode a sveta, sa malá skupina nevítaných hostí vydá v ústrety nerovného boja človeka s prírodou... Podmanivé zábery prírody sa striedajú s krutou realitou neúprosného zákona silnejšieho. S podporou dokonalých technologických a obrazových efektov, sa môžu všetci obdivovatelia a milovníci tohto filmového žánru na čo tešiť. V hlavných úlohách Brie Larson, Tom Hiddleston, Samuel L. Jackson, Corey Hawkins, Toby Kebbell, Shea Whigham, Jason Mitchell, John Goodman, John C. Reilly, Thomas Mann, Will Brittain, John Ortiz, Terry Notary, či Tian Jing.  

Komédia Aj dvaja sú rodina (Demain tout commence) s Omarom Sy v hlavnej úlohe, chytí za srdce mnoho divákov, rovnako ako jeho Nedotknuteľní, v ktorej zažiaril v úlohe netradičného ošetrovateľa imobilného, depresívneho milionára. Vtipný a nonšalantný Samuel si užíva bezstarostný život na francúzskej Riviére. Jedného dňa ho však navštívi víkendový flirt Kristin a oznámi mu, že dieťa, ktoré drží v náručí – je jeho. Odovzdá mu dievčatko a utečie. Samuel vyráža s malou Glóriou do Londýna, kde Kristin márne hľadá. Nakoniec mu nezostáva nič iné, než si nájsť prácu a vo veľkomeste sa usadiť. Samuel sa očarujúcim spôsobom púšťa do výchovy malej Glórie. Počas nasledujúcich ôsmich rokov sa ukáže, že je nielen milujúcim, ale tiež hodne neštandardným otcom. S humorom sa vysporiadava s nástrahami každodenného života osamelého Francúza v Londýne. Rodinná idylka sa však rýchlo zmení, keď sa z ničoho nič, pred jeho dvermi objaví Kristin. O réžiu sa postaral Hugo Gélin. Okrem Omara si vo filme zahrali aj Clémence Poésy, Antoine Bertrand, Ashley Walters, Gloria Colston, či Clémentine Célarié.

Nevšednú snímku, o dvoch velikánoch filmu, natočil režisér Kent Jones. Kniha z roku 1966 – Hitchcock/Truffaut  - je sériou rozhovorov týchto dvoch významných režisérov, pričom mapuje Hitchocockov život ako filmára a jeho pohľad na film samotný. Sám Truffaut ho nazýval „najdôležitejším režisérom, aký kedy žil“. Kniha je priam povinnou pre každého filmára. Dokument je spojením archívnych záberov a rozhovor s aktuálne najlepšími filmovými tvorcami akými sú napríklad Martin Scorsese, David Fincher, Mathieu Amalric, Wes Anderson, Olivier Assayas, Peter Bogdanovich, Arnaud Desplechin, James Gray, Kiyoshi Kurosawa, Richard Linklater, či Paul Schrader.

Čílsky režisér Pablo Larraín vo svojej novinke Jackie zachytil jeden z najlepších hereckých výkonov roka v podaní herečky Natalie Portman, ktorá bola ocenená nomináciu na Oscara ako najlepšia herečka. Keď je JFK zvolený za prezidenta USA, stáva sa Jackie Kennedy jednou z najmladších prvých dám v histórii. Pre jej vrelosť, eleganciu a vyberaný vkus ju rýchlo začínajú obdivovať milióny ľudí po celom svete. Potom prichádza okamžik, ktorý všetko zmení. Jackie sa vyrovnáva s osobnou stratou, ako matka a prvá dáma však musí zostať oporou deťom aj celému národu. Filmový portrét jednej z najikonickejších žien 20. storočia je príbehom hrdosti, lásky a noblesy, fascinujúcim nahliadnutím do zákulisia Bieleho domu a zachytením dní, ktoré zmenili beh dejín. Okrem Portman si vo filme zahrali aj Peter Sarsgaard, Greta Gerwig, Billy Crudup, John Hurt, Richard E. Grant, Caspar Phillipson, Beth Grant, John Carroll Lynch, Max Casella, či Corey Johnson.

Dvojica tvorcov Jean-Pierre Devillers & Pierre Pochart natočila zaujímavú snímku o záchrane múzea v Louvre, Muž, ktorý zachránil Louvre (Illustre et Inconnu. Comment Jacques Jaujard a Sauvé le Louvre). Film je portrétom riaditeľa Musées Nationaux Jacquesa Jaujarda v období 2. svetovej vojny. Dokumentuje príbeh muža, ktorý zachránil majstrovské diela Louvru pred nacistickým rabovaním. Tento veľký odbojár a vysoký štátny funkcionár zorganizoval evakuáciu viac ako štyroch tisícov umeleckých skvostov, čím zmaril plány vlády vichistického Francúzska. Rozprávanie v podaní Mathieua Amalrica je plné jedinečných svedectiev a archívnych originálov. Film využívajúci animované sekvencie získal International Emmy Awards 2015 v kategórii dokumentárnych filmov.

Posledný film, ktorý ide dnes do kín je krimi komédia od režiséra Pascala Chaumeila, Špinavý kšeft (Un Petit Boulot). Po zatvorení továrne nemôže Jacques vo svojom malom meste nájsť prácu. Po tom, čo ho opustí aj jeho priateľka, je naozaj zúfalý. Miestny "mafián" Gardot mu dá ponuku, že mu odpustí všetky jeho nahromadené dlhy a navyše mu nadštandardne zaplatí, ak zabije jeho manželku. Jacques najprv odmietne, ale pod tlakom svojich problémov nakoniec ponuku príjme. Uzatvorenú dohodu dodrží a nadšený Gardot mu začne dohadzovať ďalšie podobné kšefty. Medzitým sa však Jacque zamiluje do policajtky Anity. Ani tento vzťah mu však nezabráni, aby vo svojej novej práci pokračoval. V hlavných úlohách Romain Duris, Michel Blanc, Alice Belaïdi, či Charlie Dupont.

  Foto © Depositphotos/FilmEurope/ASFK/MagicBox/ContinentalFilm

Súvisiace články