Filmové premiéry v slovenských kinách na 12. týždeň (23.3.-30.3.2017)

23.3.2017|Ivet Kollárová|
Filmové premiéry v slovenských kinách na 12. týždeň (23.3.-30.3.2017)

Až 10 nových snímok privítame v dvanástom týždni v našich kinách. Výrazne tomu dopomôže Týždeň francúzskeho filmu Crème de la Crème 4, ktorý ponúkne prehliadku toho najlepšieho, čo ponúka súčasná francúzska kinematografia. Prehliadka sa koná od 22. do 29. marca v 16 mestách na Slovensku. Okrem toho dnes do našich kín vstupuje snímka, ktorá sa s 12 cenami stala historicky najúspešnejšou snímkou udeľovania českých filmových cien Český lev, Masaryk.

Začnime ale v USA, kde neklesá záľuba v natáčaní vesmírnych sci-fi snímok, a tak po Gravitácii, Interstellaru, či Marťanovi, prichádza do kín novinka od režiséra Daniela Espinosu, Život (Life), okorenená o neznámu existenciu života. Tento hororový, sci-fi thriller rozpráva príbeh šiestich členov posádky vesmírnej stanice, ktorí sú svedkami zlomovej udalosti v dejinách ľudstva: objavenia mimozemského života. Keď sa však nevinná biologická vzorka začne správať inteligentnejšie, než by ktokoľvek čakal, životy členov posádky aj ľudí na Zemi sú v ohrození. V hlavných úlohách Rebecca Ferguson, Ryan Reynolds, Jake Gyllenhaal, Hiroyuki Sanada, Olga Dihovichnaya, Ariyon Bakare, Alexandre Nguyen, Hiu Woong-Sin, či Camiel Warren-Taylor.

Dnes do kín vstupuje aj historická dráma, ktorá vznikla v česko-slovenskej spolupráci pod taktovkou režiséra Júliusa Ševčíka, Masaryk. Prežil život bohéma, miloval ženy, hudbu, veľká gestá i veľké zápasy. Vo vnútri jeho srdca a duše bojovala nespútanosť extravagantného umelca s morálkou a povinnosťou úradníka a diplomata. Smrť Jana Masaryka je dodnes zahalená tajomstvom. Mnohé tajomstvá sa však skrývali i v jeho živote! Dramatický príbeh, venovaný osudom diplomata a neskoršieho československého ministra zahraničia, Jana Masaryka, sa vracia do obdobia tesne pred druhou svetovou vojnou. Vtedajší veľvyslanec v Londýne sa zrazu stratil z verejného života, prerušil kontakt s politickými kolegami i s priateľmi. Čo sa s ním dialo v období niekoľkomesačného zmiznutia, kdesi v Amerike? I keď Jana Masaryka vníma verejnosť predovšetkým v súvislostiach s jeho dodnes neobjasnenou záhadnou smrťou, film, ktorý podľa scenára Alexa Königsmarka a Petra Kolečka nakrútil režisér Július Ševčík, sa vracia k inému, nemenej dramatickému obdobiu Masarykovho života. V tridsiatich rokoch vrcholí Masarykova diplomatická kariéra, ktorú strávil predovšetkým vo Veľkej Británii. Muž, oceňovaný ako brilantný rečník, zábavný spoločník a milovník života, má však tiež svoju temnú stránku. Postupne sa pred nami odkrýva príbeh muža, dlhodobo deptaného tiahou záväzkov a očakávaním okolia, muža, ktorý nikdy nemohol vystúpiť z tieňa svojho otca. Komplikovaný bol i jeho vzťah k „náhradnému otcovi“, prezidentovi Benešovi. Masaryk hľadá únik pred svojim menom, pred zodpovednosťou i pred sebou samým v bujarom živote, alkohole a drogách, ale taktiež v neustálom sebatrýznení. Na pozadí historických udalostí sa odohráva napínavý životný príbeh okúzľujúceho, ale nevyrovnaného, sebadeštruktívneho muža a jeho márneho boja o budúcnosť vlastnej krajiny. V hlavnej úlohe Jana Masaryka sa predstaví excelentný Karel Roden. Tomu výborne sekundovali Oldřich Kaiser ako Edvard Beneš, Jiří Vyorálka ako Konrád Henlein, Robert Jaškow ako Emanuel Moravec. Okrem nich sa vo filme predstavia aj Eva Herzigová, Emília Vášáryová, Zuzana Krónerová, Martin Hoffman, Ján Greško, Ján Jackuliak, Hanns Zischler, Arly Joverová, Paul Nicholas, Dermot Crowley, či Milton Welsh.

Tento týždeň máme v kinách tri filmy americkej produkcie, jedným z nich je akčná komédia, ktorú natočil herec Dax Shepard, Chips. Jon a Frank práve nastúpili do Californskej motorizovanej dialničnej hliadky – California Highway Patrol (CHP), každý však z iných dôvodov. Jon sa snaží dať znova do poriadku svoj život i manželstvo a Frank je zase tajný federálny agent, vyšetrujúci mimoriadnu lúpež, v ktorej môže mať prsty niekto z vnútra CHP. Na prvý pohľad nerovná dvojica chce dokázať spolu veľké veci, čo sa ľahko povie, ale ťažšie vykoná... v každom prípade, nás čaká množstvo humorných i „trápnych“ situácii, nadávok, krkolomných motorkárskych kúskov a šťastný koniec. Vo filme uvidíme aj Sheparda s hereckými kolegami ako Michael Peña, Jessica McNamee, Adam Brody, Ryan Hansen, Justin Chatwin, Kristen Bell, Vincent D'Onofrio, Rosa Salazar, Maya Rudolph, Ben Falcone, či Adam Rodriguez.

O hororovú atmosféru v kinách sa postará film Skryté zlo (The Bye Bye Man) režisérky Stacy Title. Keď sa partia vysokoškolákov nasťahuje do starého domu ďaleko od internátov, ani jeden z nich netuší, že sa v ňom skrýva záhadná bytosť, ktorá nepochádza z nášho sveta. Príde si po každého, kto vysloví jeho meno alebo si naňho len spomenie. Traja kamaráti sa musia pokúsiť zachrániť jeden druhého a zároveň nikomu neprezradiť toto strašné tajomstvo, aby ostatných uchránili od smrteľnej hrozby, ktorá prichádza z temnoty. V hlavných úlohách Douglas Smith, Lucien Laviscount, Cressida Bonas, Doug Jones, Michael Trucco, Jenna Kanell, Erica Tremblay, Marisa Echeverria, Cleo King, Faye Dunaway, Carrie-Anne Moss, či Leigh Whannell.


Nemecký režisér Marc Rothemund natočil romantickú komédiu Rande naslepo (Mein blind Date mit dem Leben) podľa skutočného životného príbehu, ktorý vo svojej knihe vtipne popísal Saliya Kahawatte, hlavná postava filmu. Vzrušujúca práca v luxusnom hoteli – to je vysnená budúcnosť, ktorú si predstavuje Saliya už od detstva. Ako teenager však začne strácať zrak, až nakoniec vidí len slabé svetlo a matné obrysy. Svet vidí akoby naň pozeral cez mliečne sklo. Zdá sa, že jeho životný sen je v troskách. Saliya aj napriek svojmu handicapu postupne získava väčšie sebavedomie, vracia sa do normálnej školy a nakoniec sa dokonca odváži poslať prihlášku na stáž do päťhviezdičkového hotela. Vďaka dôkladnej príprave, pozitívnemu prístupu a hlavne s podporou veľkého blafovania uspeje a miesto získa. Len nikomu neprizná, že vlastne tak trochu skoro vôbec nevidí. Odhalí ho až jeho nový priateľ a kolega Max, ktorý mu pomáha, aby sa vysporiadal s ťažkými situáciami a úlohami, ktoré prevádzka veľkého a špičkového hotela prináša. Saliya sa po nociach učí naspamäť všetky trasy, počty schodov, prestieranie stolov. Vtĺka si do hlavy tvary predmetov, rozmiestnenie vecí v bare a v izbách pre hostí. V jeho prípade platí, že je nakoniec schopný robiť svoju prácu poslepiačky. Behom svojej praxe v hoteli si aj napriek svojej zrakovej vade všimne Lauru, bláznivo sa do nej zamiluje a vyzerá to tak, že okrem zraku naviac stratí aj srdce, a bohužiaľ, i rozum. Jeho blamáž začne dostávať praskliny a hrozí, že nakoniec neuspeje ani v láske a ani v hoteli. Našťastie nielen film, ale aj skutočný život máva rád šťastné konce. Vo filme si zahrali Kostja Ullmann, Nilam Farooq, Anna Maria Mühe, Rouven Blessing, Ludger Pistor, Jacob Matschenz, Herbert Forthuber, Johann von Bülow, Uwe Preuss, či Gerald Alexander Held.

Od dnes si v kinách môžete pozrieť aj drámu režiséra Paddyho Breathnacha, Viva. Jesus pracuje ako kaderník v nočnom travesty klube v Havane a sníva o tom, že sa raz stane hviezdou. Vďaka svojmu učiteľovi sa mu podarí urobiť konkurz a dostane prvú šancu na pódiu. Potom sa ale zjaví jeho roky neprítomný otec – bývalý boxer, dnes agresívny alkoholik – a všetky Jesusove nádeje zmarí. Ich vzájomné predstavy o živote nemôžu byť rozdielnejšie a tvrdo na seba narazia. Iba pozvoľna nachádza otec a syn náhľad do sveta toho druhého. V hlavných úlohách Luis Alberto García, Héctor Medina, Jorge Martínez Castillo, Luis Manuel Alvarez, Renata Maikel Machin Blanco, Laura Aleman, Paula Andrea Ali Rivera, či Luis Angel Batista Bruzón.

Ďalšie štyri snímky, ktoré prichádzajú do našich kín prináša prehliadka Crème de la Crème 4.

Režisérka Mia Hansen-Løve natočila drámu o staršej žene, ktorej sa v jednom okamžiku zrúti celý život a musí prísť na spôsob, ako začať odznovu. V hlavnej úlohe filmu Začať odznova (L´Avenir) exceluje francúzska herečka Isabelle Huppert. Nathalie je učiteľkou filozofie na parížskej strednej škole. Prácu miluje a najmä veľmi rada zdieľa so svojimi žiakmi pôžitok z premýšľania. Svoj čas delí medzi svojho manžela, dve deti, bývalých študentov a veľmi majetnícku matku. Jedného dňa jej dlhoročný životný partner oznámi, že ju opúšťa kvôli inej žene. Nathalii neostáva nič iné, ako sa vysporiadať s doteraz nepoznanou samotou... i opäť získanou slobodou. Okrem Huppert si vo filme zahrali aj André Marcon, Edith Scob, Sarah Le Picard, či Solal Forte. Film režisérke Mii Hansen-Løve na MFF Berlinale 2016 vyniesol Strieborného medveďa za réžiu.

Ďalšia s citom natočená dráma prichádza rovnako z MFF Berlinale 2016. Režisér André Téchiné prichádza so svojou novinkou Mať sedemnásť (Quand on a 17 ans). Vo svojej najsviežejšej snímke kariéry zachytáva Téchiné dvojicu sedemnásťročných chlapcov z francúzskeho malomesta, ktorých vzťah začína nenávistnými výpadmi a školskou šikanou, ale postupne sa vyvíja v krehké intímne puto. Je to film nekľudný a výbušný ako jeho hrdinovia. Film ako oslava magického času dospievania, v ktorom sa prelína úplná bezstarostnosť a nikdy nekončiaca úzkosť, a v ktorom sa násilie stretáva so zmysluplnosťou a trýznivé straty striedajú nežné objavy. V hlavných úlohách, Alexis Loret, Sandrine Kiberlain, Kacey Mottet Klein, či Corentin Fila, ktorý príde do Bratislavy film osobne predstaviť v rámci prehliadky Crème de la Crème 4.

Film Nocturama. Ráno v Paríži. Niekoľko mladých ľudí z rôznych prostredí. Nezávisle od seba začínajú zvláštny „balet“ v labyrinte metra a uliciach hlavného mesta. Zdá sa, že ich vedie nejaký plán. Ich pohyby sú presné, takmer nebezpečné. Majú namierené k jednému bodu – obchodnému domu, práve vo chvíli, keď sa zatvára. Noc sa iba začína... Kontroverzné, filmársky brilantné spracovanie veľmi citlivej témy terorizmu dostáva v rukách režiséra Bertranda Bonella podobu opojnej nočnej mory. Hrajú Vincent Rottiers, Adèle Haenel, Finnegan Oldfield, Luis Rego, Manal Issa, Hamza Mezziani, Rabah Nait Oufella, či Eric Herson-Macarel.

Posledným filmom týždňa, ktorý ide dnes do kín je dráma s kontroverzným pozadím natočená podľa skutočných udalostí, Agnus Dei (Les innocentes) režisérky Anne Fontaine. Film ponúka povojnový príbeh mníšok z benediktínskeho kláštora v Poľsku, ktoré otehotneli po znásilnení vojakmi víťaznej Červenej armády. Príjmu rolu materstva alebo deti zrodené z hriechu opustia? December 1945, ženský benediktínsky kláštor v Poľsku. Jedna z mníšok hľadá pomoc u lekárov z francúzskej misie Červeného kríža. Mladá stážistka Mathilde Beaulieu sa rozhodne porušiť pravidlá a začne benediktínky pravidelne navštevovať. Čoskoro zistí, že mnoho sestier je po opakovanom znásilnení ruskými vojakmi tehotných, iné majú príznaky pohlavných chorôb. Konvent je tak postavený do ťažkej situácie: má prijať zodpovednosť materstva alebo opustiť deti počaté z hriechu? V hlavných úlohách Joanna Kulig, Agata Buzek, Lou de Laâge, Agata Kulesza, Anna Próchniak, Vincent Macaigne, Helena Sujecka, Eliza Rycembel, Katarzyna Dabrowska, či Zacharjasz Muszyński.

  Foto © Depositphotos/ASFK/FilmEurope/Garfieldfilm/ContinentalFilm/Itafilm/CinemArt/ForumFilm

Súvisiace články