Televízne tipy na 23. víkend: triler Motýľ na pleci, vojnová dráma Lidice

9.6.2017|Marko Aust|

Opäť sa stretávame v pravidelnej rubrike, v dnešných televíznych tipoch na 23. víkend sme pre vás vybrali trojicu filmov, ktoré by ste si nemali ujsť.

Na piatkový večer máme prvý tip na dramatický triler Motýľ na pleci (22:40h, Jednotka). Herec Lino Ventura sa predstaví v hlavnej úlohe francúzskeho námorníka Rolanda Fériauda, ktorý sa ubytuje v malom hoteli v Barcelone, kde ho má navštíviť manželka. Stane sa však obeťou útoku, po ktorom sa prebudí v sanatóriu, kde ho lekár presviedča, že mŕtve telo, ktoré videl vo vedľajšej izbe, bola len halucinácia po úraze hlavy. Následne ho prepustia, no záhadná udalosť bola len začiatkom nebezpečného kolotoča, ktorý sa okolo Fériauda začína roztáčať.

O charizmatickom hercovi sme písali profilovom článku Drsný chlapík Lino Ventura.

Dráma z obdobia druhej svetovej vojny s názvom Lidice je tipom na sobotný večer (21:35h, ČT1). Tvorcovia nejdú cestou klasického vojnového filmu, tragédiu chcú priblížiť cez medziľudské vzťahy, a to najmä lásku, ktorá stojí na počiatku celého príbehu.

V období tragického konca, v júni 1942, v Lidiciach nacisti chladnokrvne popravili všetkých lidických mužov, a ženy a deti odpravili do koncentračného tábora. Celková bilancia - 192 popravených mužov, 58 žien zomrelo v koncentračných táboroch a 88 detí bolo poslaných do plynu. Do pozornosti dávame našu filmovú recenziu Lidice.

Fotogaléria Lidice (2011)Zobraziť fotogalériu »

Posledný tretí tip smeruje na psychologickú drámu Taxikár od režiséra Martina Scorseseho (22:15h, ČT2), film bol nominovaný na Oscara v štyroch kategóriach.

Psychicky narušený Travis (Robert DeNiro) po návrate z Vietnamu pri svojich nočných taxikárskych smenách pozoruje odvrátenú stranu New Yorku, jeho opilcov, pasákov a prostitútky, ktorá v nom vzbudí túžbu po krvavej čistky. O hereckom predstaviteľovi Travisa si môžete viac prečítať v článku Herecký perfekcionista Robert De Niro.

  Foto © Magic Box Slovakia

Súvisiace články