Televízne tipy na tretí júnový víkend: Pozícia dieťaťa

16.6.2017|Marko Aust|

Pred nami je tretí predposledný júnový víkend, školákom sa blížia vytúžené prázdniny a ostatní sa určite tešia na dovolenky a letnú pohodu. Na blížiaci sa víkend sme pre vás pripravili našu pravidelnú dávku televíznych tipov.

Na piatok večer máme televízny tip na ocenenú rumunskú drámu Pozícia dieťaťa (Dvojka, 21:45h). V jeden studený marcový večer sa Barbu rúti ulicami a prekračuje povolenú rýchlosť. Vzápätí zrazí malého chlapeca, ktorý krátko po nehode umiera. Na scénu vstupuje Barbuho matka Cornelia, ktorá verí, že úplatky sú tou správnou cestou, ako presvedčiť svedkov, aby nesvedčili v neprospech jej syna. Režisér Călin Peter Netzer vo filme odhaľuje bezútešný a skorumpovaný stav štátnych inštitúcií, ako sú polícia a súdnictvo. Film získal Zlatého medveďa a Cenu Fipresci na MFF Berlín 2013. Doporučujeme si prečítať aj našu recenziu filmu Pozícia dieťaťa.

Fotogaléria Pozícia dieťaťa (2013)Zobraziť fotogalériu »

Na sobotu máme tip na film Syriana (ČT2, 22:10h), ktorý je adaptáciou knihy bývalého agenta CIA Roberta Baera. Režisér Stephen Gaghan sa zameriava na vysokú politickú hru dotýkajúcu sa Stredného východu. Syriana zachytáva osudy niekoľkých ľudí, ktorí sa ocitnú uprostred nemilosrdného zápasu o moc a bohatstvo. V hlavnej úlohe sa predstaví známy herec George Clooney. Viac sa dočítate v recenzii Syriana.

Fotogaléria Syriana (2005)Zobraziť fotogalériu »

Nedeľný tip bude patriť známej filmovej klasike Raňajky u Tiffanyho (Jednotka, 14:30h) s Audrey Hepburn a Georgom Peppardom v hlavných úlohách. Vo filme od Blakea Edwardsa sa stretávame s výstrednou a ľahkomyselnou pôvabnou mladou ženou Holly Golightly z New Yorku, ktorá sa nechává vydržiavať pánskými obdivovateľmi a čaká na čo najvýhodnejší sobáš s bohatým mužom. Jej život sa však zmení, keď sa do domu nasťahuje nový sused mladý spisovateľ Paul Varjak. Film získal v roku 1961 dva oscarovské ceny za najlepšiu pieseň a hudbu.

  Foto © Film Europe/Continental Film

Súvisiace články

Pozícia dieťaťa

Pozícia dieťaťa

V jeden neskorý marcový večer Barbu prekročí povolenú rýchlosť a spôsobí autonehodu. Na ceste leží mŕtve telo štrnásť ročného...