Filmové premiéry v slovenských kinách na 26. týždeň (29.6.-6.7.2017)

29.6.2017|Ivet Kollárová|

Už len pár dní chýba do oficiálneho štartu prázdninových, letných mesiacov júl a august. Koniec mesiaca jún strávime v spoločnosti šiestich nových filmov, ktoré prichádzajú dnes do našich kín. A tohto týždňová bohatá ponuka je určitou pozvánkou do kina aj v mesiacoch júl a august, ktoré nebudú novými filmami rozhodne šetriť. Plus Asociácia slovenských filmových klubov si pripravila jednu chuťovku, prehliadku s názvom Fínske leto s Akim Kaurismäkim, ktorá ponúkne šesť filmov tohto legendárneho fínskeho režiséra. V kinách si tak budeme môcť pozrieť tituly ako Dievča zo zápalkárne, Tiene v raji, Bohémsky život, Leningradskí kovboji dobývajú Ameriku, Zločin a trestZmluva s vrahom.

Jedným z nových filmov, ktoré dnes prichádzajú do našich kín je komédia režiséra Andrewa Jay Cohena, Brloh (The House). Keď sa stali rodičmi, dali si záväzok, podporovať sny svojej dcéry. Keď im došli peniaze, vymysleli spôsob, ako rýchlo zarobiť na jej školné. Keď Scott a Kate Johansenovci zistia, že stratili finančný fond na vysnívané štúdia svojej dcéry, rozhodnú sa s pomocou akčného suseda zriadiť si v jeho dome nelegálne súkromné kasíno. Navzdory pochybností, sa kasínu a podnikavej trojici začne veľmi dariť, príjmy rýchlo stúpajú, čo nezostane bez povšimnutia zákerného starostu mesta i podsvetia. Množstvo vtipných i akčných príhod, privedie nakoniec dcéru Alex k bránam vytúženej univerzity. V hlavných úlohách Will Ferrell, Allison Tolman, Amy Poehler, Jason Mantzoukas, Andrea Savage, Rob Huebel, Sam Richardson, Michaela Watkins, Andy Buckley, Ryan Simpkins, Cedric Yarbrough, či Catherine Chen.

A pokračujeme akčne, francúzsky režisér Antonio Negret natočil akčný thriller Na plný plyn (Overdrive), v ktorom rozpráva príbeh dvoch bratov, ktorí na objednávku kradnú najdrahšie luxusné autá. Kvôli novej objednávke - miliónovému Bugatti z roku 1937 - musia vycestovať až do Francúzska. Ich plán však nevyjde a oni sa dostanú do rúk majiteľa auta, miestneho zločineckého bossa. Aby si zachránili život, musia pre neho ukradnúť najobľúbenejšie auto jeho úhlavného nepriateľa - Ferrari 250 GTO z roku 1962. Vo filme si zahrali Ana de Armas, Scott Eastwood, Gaia Weiss, Clemens Schick, Simon Abkarian, Freddie Thorp, Moussa Maaskri, Fabian Wolfrom, Philippe Ohrel, či Abraham Belaga.

Z Dánska priamo do našich kín prichádza komediálna krimi dráma Zabijaci z malomesta (Dræberne fra Nibe) od režiséra Ole Bornedala. Ib a Edward, dvaja podnikatelia z malého dánskeho mesta, sú unavení z dlhoročného manželstva a snívajú o tom, ako si užiť svoje peniaze zarobené za svoj doterajší život na čierno. Po potýčke s vlastnými manželkami sa opijú a cez internet nájdu nájomného vraha z Ruska, aby im „vyriešil problém“. No čoskoro zistia, ako veľmi podcenili svoje manželky, čo naštartuje absurdný sled udalostí a ukáže sa, že sami dvaja sa ocitli na prvých priečkach v poradovníku, koho vlastne treba zabiť.. vo filme hrajú: Nicolas Bro, Ulrich Thomsen, Mia Lyhne, Lene Maria Christensen, Marcin Dorocinski, Gwen Taylor, Søren Malling, Birthe Neumann, Ole Thestrup, Elsebeth Steentoft, Joel Spira, či Johanne Louise Schmidt.

Pre deti, ale myslím, že aj mnohých dospelých, tu máme tretie pokračovanie animovanej komédie, Ja, Zloduch 3 (Despicable Me 3) od režisérskeho dua Kyle Balda a Pierre Coffin. Je dobré byť zlý. Bývalý zloduch Gru má problém. Medzi prstami si nechal utiecť aktuálne najhľadanejšieho zlosyna na svete, a tak ho vyhodili z práce v Antizloduchovskej lige. Jeho Mimoni sú navyše čím ďalej nespokojnejší lebo ich pán už nie je zlý. Najmladšia dcéra Agnes túži po živom jednorožcovi, ktorý bude neuveriteľne hebučký. A do toho všetkého sa Gru dozvie, že má dvojča, ktoré je mu na nerozoznanie podonbé. Až na tie vlasy. To, že má Gru horu nepríjemností je ale výbornou správou pre filmových divákov. Tým totiž dva roky po tom, čo kiná prevalcovali Mimoni, konečne končí čakanie. Vráťme sa ale k tomu darebákovi, ktorý prekabátil Grua. Volá sa Balthazar Bratt a v osemdesiatych rokoch minulého storočia bol detskou hviezdou populárnej televíznej show. Na svoju škodu sa však nedokázal preniesť cez jej koniec a odvtedy robí zle, všade kadiaľ chodí. Nosí retro oblečenie a nemožný účes, počúva staré pesničky na kazetách a ako zbrane používa Rubikovu kocku a žuvacie bubliny. Proste odporný typ. Omnoho väčším sympaťákom je ďalší nováčik v príbehu, Gruov brat Dru. Je to neuveriteľne priateľský a milý chlapík, ktorý si zo všetkého najviac praje, aby ho brat zasvätil do umenia zločinu. Lenže z Grua sa začal stávať zaťatý dobrák (dokonca tak zaťatý, že s ním nepohla ani otvorená vzbura Mimoňov, ktorí ho kvôli jeho dobrému správaniu opustili). Jediný, kvôli komu by bol Gru ochotný prejsť aspoň dočasne na stranu zla, je jeho večný súber Balthazar Bratt. A keď si mu dovolí tento nedokonalý klon Michaela Jacksona siahnuť na rodinu, využije všetky zloduchovské skúsenosti k tomu, aby svojich blízkych zachránil. V tom mu s nadšením sekunduje jeho novo nájdený brat Dru a jeho Mimoni, ktorí si až vo väzení uvedomili, čo je pre nich v živote najdôležitejšie. Nepýtajte sa, ako sa Mimoni do väzenia dostali. To sa nedá prerozprávať, to treba vidieť. Ja, zloduch 3 je nádherná komédia, ktorá fičí ako Gruova zločinecká mašina a na konci vás donúti povedať: „Ja chcem ešte“. Film sa premieta so slovenským dabingom. V anglickom origináli sa dajú počuť hlasy Jenny Slate, Kristen Wiig, Steva Carella, Steva Coogana, Mirandy Cosgrove, Treya Parkere, či Russella Branda

Kontroverzný rakúsky režisér Ulrich Seidl prichádza s novým dokumentárnym filmom, Safari (Auf Safari), v ktorom skúma obľúbené hobby rakúskych a nemeckých turistov. Afrika. Divočina. Divoké zvieratá. Nemeckí a rakúski turisti na ne poľujú. Film o dovolenke, zabíjaní a ľudskej náture... Lovecký ranč v Namíbii a niekoľko turistov, ktorí si prišli spríjemniť dovolenku streľbou na trofeje. Ale kto je tu vlastne lovec a kto korisť? Pozorovateľ ľudskej prirodzenosti Ulrich Seidl sa po prieskume rakúskych pivníc zameriava na témy, ktoré z iného uhla skúmal v prvej časti trilógie Raj. Jeho štylizovaný dokument nás tento krát zavedie do raja lovcov trofejí, medzi zebry, antilopy, impaly a ďalšie tvory, ktoré sa tešia pozornosti nemeckých a rakúskych turistov so zbraňami. Bizarný svet, kde sa stretávajú iniciačné rituály, nerovnosti, kolonializmus i ľudská hlúposť, umožňuje autorovi použiť typickú irónii a vystihnúť detaily ľudskej nátury.

Posledným filmom mesiaca je bulharská sníma od tvorcov Kristina Grozeva a Petar Valčanov, Glory (Slava). Keď zamestnanec železníc Canko Petrov nájde na koľajniciach obrovské množstvo peňazí, rozhodne sa celú sumu odovzdať polícii. No netuší, ako dá jeho bohumilý čin do pohybu fatálny sled udalostí. Vďačný štát ho odmení novými náramkovými hodinkami. Pragmatická kariéristka Julia na čele PR oddelenia Ministerstva dopravy mu však medzitým omylom stratí jeho vlastné hodinky, ktoré majú pre neho veľkú emocionálnu hodnotu. A práve tu začína zúfalá Cankova snaha získať späť nielen svoje staré „Slavy“, ale aj svoju dôstojnosť. V hlavných úlohách Stefan Denolyubov, Margita Gosheva, Ana Bratoeva, Nadejda Bratoeva, Nikola Dodov, Stanislav Ganchev, Mira Iskarova, či Ivan Savov.

  Foto © Depositphotos

Súvisiace články