Spider-Man: Návrat domov

21.7.2017|Martin Kubeš|

Pavúči muž, inak známy ako Spider-Man patrí medzi najpopulárnejších a najznámejších komiksových hrdinov. Na filmovom plátne sme sa s ním stretli už niekoľko krát, pričom pokus od Sama Raimiho nedopadol vôbec zle, ak teda nerátame tretí diel, ktorý čo do kvality za svojimi predchodcami celkom výrazne zaostával. Ďalšie spracovanie s názvom Amazing Spider-Man taktiež nedopadlo podľa očakávaní, i keď si svojich priaznivcov našlo. Druhý diel však nedokázal naplniť finančné očakávanie Sony, vlastníka práv na túto postavu. Hoci boli naplánované ďalšie časti a filmy z rozbehnutého univerza, všetko dostalo stopku a v Sony sa rozhodli, že sa dohodnú s Marvel Studios a Spider-Mana im požičajú. Opäť tu teda máme nový štart. Tentokrát je však obľúbený hrdina súčasťou zabehnutého filmového univerza, pričom si svoju premiéru odbil v minuloročnom filme Captain America: Občianska vojna. Komu urozprávanejší Peter Parker minulý rok sadol, tomu určite urobí radosť aj jeho prvá sólovka pod taktovkou Marvelu.

I keď sa jedná o ďalší reštart, tvorcovia si našťastie odpustili staré známe fakty. Nemusíme tak opäť sledovať zrod Spider-Mana vďaka pohryznutiu geneticky upraveným pavúkom, smrť blízkej osoby a podobne. Divák síce na začiatku sleduje retrospektívne zábery, no tie sa našťastie zameriavajú skôr na ústredného záporáka a v krátkych útržkoch na scénu z už spomínaného filmu Captain America: Občianska vojna. Následne sa film presunie do súčasnosti a divák sa stretáva s Peterom a jeho príbehom.

V novom spracovaní je Peter teenager, chodí na strednú školu, no odkedy sa zúčastnil bitky na letisku, skôr než učenie ho zaujíma, kedy sa opäť pozrie do akcie. Čas však beží a Peter nedostáva žiadnu poriadnu úlohu. Stráži tak iba štvrť, pomáha starším dámam a ako správne tušíte, tieto činnosti nie sú pre mladíka to pravé orechové. Pomerne nečakane sa však Peter zapojí do niečoho väčšieho. Hoci tuší, že nejde iba o obyčajný zločin, jeho mentor Tony Stark a pomocník Happy tomu nevenujú veľkú pozornosť. Tí však dobre vedia, že Peter je zatiaľ iba obyčajný mladý muž odvedľa a skúsenosti, či už v boji, alebo v živote, mu skrátka chýbajú. Jeho motivácia stať sa hrdinom a zapadnúť do zabehnutej partie je zrejmá. V škole totiž nepatrí medzi obľúbencov a skôr by sa mu páčilo zachraňovať svet, no nedá sa všetko urobiť vďaka jednej vydarenej akcii. Peter si najskôr musí prejsť určitým vývojom a pochopiť, že je niekto aj bez svojho kostýmu. K tomu ho počas celej doby Stark vedie, i keď trochu inak, než by si nedočkavý teenager prial.

Fotogaléria Spider-Man: Návrat domov (2017)Zobraziť fotogalériu »

Ak sú oblasti, kde Spider-Man: Návrat domov funguje bez výrazných chýb, tak sú to postavy a humor. Tie sú totiž nielen dobre napísané, ale aj obsadené. Či už ide o Petera s tvárou Toma Hollanda, jeho kamaráta Neda, spolužiačku Michelle, alebo Liz, z ktorej Peter nevie spustiť oči, do celej mašinérie všetci zapadajú bez jedinej chybičky. Potešia aj Tony Star a Happy Hogan, ktorých už dobre poznáme z predošlých filmov Marvel Cinematic Universe, či Marissa Tomei v úlohe tety May. Rád by som sa však pozastavil pri Adrianovi Toomesovi, ktorého stvárnil Michael Keaton (áno, ide o Batmana z filmov Tima Burtona). Ten si v novom Spider-Manovi strihol úlohu hlavného záporáka prezývaného Vulture a patrí k tomu najlepšiemu, čo vo filme nájdete. Konečne sa do filmov od Marvelu dostala záporná postava, ktorá má viac, ako jeden rozmer. Vulture totiž netúži po zničení sveta, zabití všetkých superhrdinov, dokonca má i morálne zábrany a podobne. Jeho zámery sú iné, omnoho uveriteľnejšie a ľudskejšie. Kto by si pomyslel, že motivácia hlavného záporáka spočívajúca v zaopatrení svojej rodiny bude tak skvelo fungovať. Zámer jasný, jednoduchý, a pritom dostatočne silný. Michael Keaton navyše svojej postave dodal potrebnú dávku charizmy a vystrelil tak Vultura medzi najlepšie záporné postavy, ktoré sa doposiaľ v Marvel Cinematic Universe objavili. Skvelá práca!

Spomínal som humor, ktorý k marvelovkám už jednoducho patrí. Keďže je Spider-Man: Návrat domov variáciou na stredoškolské komédie pre teenagerov, bez neho by sa film neobišiel. Skvelou správou je, že sa o humor nestará iba jedna, či dve postavy. Viac-menej každá postava, ktorú som spomenul vyššie si počas filmu pripíše niečo na svoje triko, takže o zábavu nebude núdza. Samozrejme, v prvej línii stojí Peter, no tesne za ním stojí Ned a Michelle, ktorá nejedenkrát uzemní svoju „obeť“ dobre mierenou poznámkou.

Fotogaléria Spider-Man: Návrat domov (2017)Zobraziť fotogalériu »

Spider-Man: Návrat domov však nie je dokonalým fimom. Azda najviac pokrivkáva akcia, ktorá síce nie je zlá, no nabudúce by to chcelo na tejto zložke popracovať trochu viac. Akčné scény totiž nedokážu vyvolať wow efekt a ani konkurovať tomu najlepšiemu, čo Marvel naservíroval divákom v predošlých filmoch. Nakoľko však ide o prvý film a Peter sa všetko viac-menej učí, dá sa to istým spôsobom chápať. Z času na čas však zakolíše aj úroveň digitálnych efektov, no to sa stáva takmer vždy. Divákom však asi najväčší problém bude robiť stopáž filmu. Ja som sa počas projekcie nenudil, no pokojne mohol byť film o 10 minút kratší, vôbec by to neuškodilo.

Spider-Man: Návrat domov je bez najmenších pochýb výborným reštartom. Film má svoje muchy, no je vtipný, dostatočne akčný, má skvelý kasting a dobre dopĺňa zabehnuté filmové univerzum o dôležitú postavu. Som rád, že sa obľúbený hrdina aspoň čiastočne vrátil pod krídla Marvelu, a teda „domov“. Spoločnosť má jasnú víziu, kam chce tento charakter smerovať a ja sa v budúcnosti opäť rád usadím do kinosály, aby som si pozrel ďalší príbeh priateľského suseda Spider-Mana. Ak ste doposiaľ na film v kine neboli, určite to napravte, o zábavu budete mať postarané.

VERDIKT MOVIE MANIA:
  Foto © ItaFilm

Súvisiace články