Total Recall (1990)

21.8.2017|Jozef Rigo|

Douglas Quaid (Arnold Schwarzenegger) túži ísť na Mars, ale je od toho neustále odhováraný svojou krásnou ženou Lori (Sharon Stone). Vďaka svojím obmedzeným prostriedkom sa rozhodne využiť ponuku cestovky Recall, ktorá mu za pár kreditov ponúkne exkluzívnu dovolenku so zážitkovým programom formou implantovanej pamäti. Quaid tak bude môcť navštíviť Mars ako tajný agent. Lenže nahrávanie programu vôbec neprebehne podľa plánu a Quaid z firmy zmätene utečie. V jeho pätách je banda zloduchov, ktorí ho chcú zabiť a v hlave má úplný zmätok. Quaid nakoniec na Mars skutočne vyrazí a ocitá sa vo víre občianskej vojny medzi povstalcami a tamojším mocipánom Kolagenom (Ronny Cox), ktorý si vo vzťahu k zmutovaným obyvateľom neberie pred ústa servítky. Quaid si bude musieť vybrať stranu a hlavne zistiť to najdôležitejšie. Nie je to všetko náhodou obyčajný podfuk?

Vznik:

Pôvodný názov We Can Remember It For You Wholesale bol stále v produkcii talianskeho velikána Dina de Laurentiisa, lenže náhodou v tom čase jeho firma skrachovala a práva sa objavili na voľnom trhu. Laurentiis by radšej bol obsadilPatricka Swayzeho než Arnolda Schwarzeneggera. To bola Arnoldova chvíľa. Hneď zavolal spoločnosti Carolco a povedal, že ak chcú kasový trhák, tak o jednom vie a chce byť hlavným hrdinom. V Carolcu na rakúskeho svalnáča trpeli a verili jeho úsudku. Ten si vyžiadal režiséra Holanďana Paula Verhoevena, ktorý ho nadchol svojím predchádzajúcim filmom Robocop.

Hlavný hrdina poviedky P. K. Dicka bol účtovník, čo by na Schwarzeneggera nesedelo, tak z neho urobili robotníka na stavbe. Dnes sa to zdá neuveriteľné, ale Schwarzenegger mal v tejto úlohe po prvýkrát možnosť preukázať svoje herecké kvality a vo filme mal viacej viet než vo svojich všetkých predchádzajúcich filmoch dokopy! V čase nakrúcania bol suverénne najdrahším filmom všetkých dôb Rambo III a Total Recall mali na vlas rovnaký rozpočet. Výpravu mal na starosti William Sandell, ktorý s Verhoevenom pracoval už na Robocopovi. Ako lokalitu na nakrúcanie zvolili Mexiko.

Samotné nakrúcanie sa nezaobišlo bez komplikácií. Arnold Schwarzenegger si nechával každý deň posielať jedlo a pitie letecky z L. A. Členovia štábu dostali enormné črevné problémy tzv. Montezumova pomsta. Samotnému Verhoevenovi bolo tak zle, že musel z ambulancie režírovať na nosidlách a sarkasticky sa vyjadril:„Dokonca aj keď umieram, neprestávame filmovať“. Total Recall je zrejme jeden z posledných filmov, ktorý sa nakrúcal viac analógovo než digitálne. Trikoví pracovníci tak využívali klasické optické triky.

Skvelú prácu odviedol práve Rob Bottine, ktorý navrhol ženu s tromi prsiami, muža s deformovaným dvojčaťom vyrastajúcim z jeho hrude a pochopiteľne silne štylizovanej premeny Quaida a Meliny (Rachel Ticotin) v bezkyslíkovej atmosfére Marsu. Na jeho obranu je treba povedať, že bizarné nápady vytvoril priamo na požiadavky režiséra, ktorý mu hovoril: „Urob niečo naozaj čudného“. Na akčné scény v tomto filme sme si zvykli, ale Rachel Ticotinová so Sharon Stoneovou sa dobrovoľne rozhodli, že si dajú fyzickú prípravu ako majú muži. Obe si vyslúžili veľký obdiv od členov štábu a Sharon Stoneovú prekrstili na ženského Terminátora.

Na filme je dodnes fascinujúce, okrem bezchybnej výtvarnej stránky, úžasná hra filmára s divákom. Návštevník kina do konca netuší, či je to len sen alebo realita, ale úprimne všetko tak skvele funguje, že je to vlastne jedno. Výsledkom je veľmi zábavná a zámerne realisticky násilná sledovačka, plná neočakávaných zvratov, ktorá umne kombinuje žánre. Nakoniec film Total Recall sa stal megahitom aj bez nie príliš pozitívne recenzie a o ďalších 20. rokov bude ešte viac docenený.

Zaujímavosti:

  • Schwarzeneggerov honorár činil 10 miliónov amerických dolárov.
  • Herečku Sharon Stoneovú navrhol do úlohy práve Paul Verhoeven.
  • Total Recall je prvý film, kde bol v rámci vízie budúcnosti použitý telesný skener ľudí na letisku. V skutočnosti bol telesný skener ľudí na letisku použitý prvýkrát až v roku 2009.
  • Naháňačka na eskalátoroch bola natočená na stanici metra Mexico City "Chabacano". Jediné zmeny boli- vymenené cedule s názvami staníc a smerové značenia v angličtine.
  • V čase vzniku filmu sa Sharon Stoneová nechala nafotiť nahá pre Playboy. Za svoj obdivovaný vzhľad na fotkách vďačí tomuto filmu, pretože si pre svoju úlohu musela zdvihnúť kondičku a učiť sa Tae Kwon Do.
  • V metre je možné vidieť niekoľko reklám na faktické značky, ako je napríklad Fuji Film a Coca Cola. Reklama na Coca Colu zostala v metre na svojom mieste aj viac ako 20 rokov od uvedenia filmu.
  • Jedna z prvních verzií CGI bola použitá v scéne, kedy si Quaid (Arnold Schwarzenegger) dáva dolu masku moletnej pani.
  • Potom, čo Paul Verhoeven videl výkon Sharon Stoneovej v úlohe Lori, napadla ho myšlienka vytvoriť film, z ktorého sa napokon vykľul film Základný inštinkt (Basic Instinct, 1992).
  • Až so siedmimi režisérmi sa počítalo pre tento film. Boli medzi nimi napr. Richard Rush a Bruce Beresford.
  • Schwarzenegger a Verhoeven sa dali dokopy vďaka filmu Robocop, kde Arnold chcel hlavnú úlohu. Bohužiaľ kvôli problémom s kostýmom bola táto myšlienka zavrhnutá, ale režisér a rakúsky silák si padli do oka a s chuťou sa pustili do Total Recall.

TOTAL RECALL

(USA, 1990)

Réžia: Paul Verhoeven, scenár: Ronald Shussett, Dan O´Bannon, Gary Goldman podľa poviedky P. K. Dicka We Can Remember It For You Wholesale, hudba: Jerry Goldsmith, kamera: Jost Vacano,strih: Carlos Puente, Frank J. Urioste, hrajú: Arnold Schwarzenegger, Ronny Cox, Sharon Stone, Rachel Nicotin, Michael Ironside.

Ocenenia:

Nominácia na Oscara – najlepšie efekty spoločne so strihom zvukových efektov a zvuk, zvláštne uznanie na Oscaroch za špeciálne vizuálne efekty

  Foto © Carolco Pictures/reprofoto Youtube

Odporúčané články

Highlighty z Comic-Con 2017

Highlighty z Comic-Con 2017

Jedna z najdôležitejších udalostí modernej pop kultúry, ktorá spája svet fantázie, science fiction a záhad so svetom filmu,...