Filmové premiéry v slovenských kinách na 34. týždeň (24.8.-31.8.2017)

24.8.2017|Ivet Kollárová|

S blížiacim sa koncom mesiaca august, do kín dobiehajú posledné „letné hity“. V 34. týždni sa nám do našich kín dostáva pätica nových filmov, vedená adaptáciou románu od Stephena Kinga, Temná veža. Klubové srdce poteší novinka od Emira Kusturicu, Na mliečnej ceste a do oficiálnej kinodistribúcie sa dostáva nový český film od dvojice Jan a Zdeněk Sverákovci, Po strništi bos.

Sú aj iné svety než tieto... o čom nás vo fantasy filme Temná veža (The Dark Tower) presvedčí režisér Nikolaj Arcel, ktorý sa nechal inšpirovať rovnomennou knižnou sériou bestsellerov z pera majstra hororu Stephena Kinga. Posledný žijúci pištoľník Roland Deschain sa už roky snaží nájsť bájnu Temnú vežu, ktorá spája všetky svety a drží ich pohromade. O jej pád sa však usiluje temná moc – Rolandov odveký nepriateľ známy ako Muž v čiernom. Podarí sa pištoľníkovi zlo poraziť a ochrániť tak celú existenciu? V hlavných úlohách Katheryn Winnick, Idris Elba, Jackie Earle Haley, Matthew McConaughey, Claudia Kim, Abbey Lee, Fran Kranz, Nicholas Hamilton, Alex McGregor, Tom Taylor, José Zúñiga, či Karl Thaning.

Animákom týždňa sa potešia najmä deti. Režisér Cal Brunker natočil pokračovanie úspešnej rozprávky Veľká oriešková lúpež 2 (Nut Job 2). Pripraviť sa, poroz, orechyyyy! Veveričiak Surly a jeho priatelia Buddy, Andie a Precious zistia, že starosta mesta Oakton City sa rozhodol v ich prírodnom parku vybudovať obrovský zábavný park. Ich domovy zničia buldozéry... Surly sa však len tak ľahko nevzdá a spolu s ostatnými zvieratkami z parku pripravia plán, ako starostovi, jeho dcére a príliš horlivému úradníkovi zo sekcie kontroly zvierat prekaziť prípravu veľkolepého projektu a získať park späť. V anglickom origináli budeme počuť Willa Arnetta, Katherine Heigl, Mayu Rudolph, Jackieho Chana, Isabelu Moner, Petra Stormareho, Bobbyho Cannavale, Toma Kennyho, Kari Wahlgren, Gabriela Iglesiasa, Bobby Moynihan, či Jeffa Dunhama. U nás sa film premieta so slovenským dabingom.  

Dvojica, režisér Doug Liman a herec Tom Cruise opäť spojili svoje sily a natočili akčný dobrodružný príbeh podľa skutočných udalostí, Barry Seal: Nebeský gauner (American Made), ktorý je jedným slovom neskutočný. CIA, Biely dom, Pablo Escobar. So všetkými sa zahrával. Barry Seal pracuje ako pilot dopravného lietadla a rutina amerických vnútroštátnych letov začne byť preňho ubíjajúca. Aj preto nadšene skočí po ponuke „náhodne okoloidúceho“, z ktorého sa vykľuje agent CIA, aby pilotoval pod záštitou tajných služieb. Barryho čakajú prelety nad základňami kolumbijských narkobarónov, z ktorých zhotovuje širokú fotodokumentáciu, nutnú pre boj s drogovými kartelmi. Lenže prečo lietať len tak naprázdno, keď sa môžete spojiť aj s protistranou a okrem fotiek pre CIA voziť do Ameriky aj drogy? A prečo sa zároveň nestať informátorom DEA (Národná agentúra pre boj s drogami), ktorá má v oblasti tiež svoje špecifické záujmy? A prečo sa rovno nezapojiť do jednej z najväčších tajných operácii, ktoré kedy americká vláda zosnovala? Barry to proste hrá na všetky svetové strany a ide mu to viac než dobre. Už dávno sa nenudí, má krásnu ženu, topí sa v peniazoch a vôbec si nepripúšťa, čo sa stane, ak sa tento domček z kariet raz zrúti. Ale on sa jedného dňa zrúti. Barry Seal hazarduje aj s cudzími životmi, lenže robí to s takým nadhľadom a noblesou, že mu chtiac-nechtiac musíte fandiť.. Aj keď ho jeho činy mnohokrát zaženú do kúta, vždy z neho utečie nejakým postranným východom a nahodí taký odzbrojujúci úsmev, že by ste ho za to snáď zabili. V hlavnej úlohe Barryho Seala sa predstaví Tom Cruise. Okrem necho si vo filme zahrali aj Jesse Plemons, Caleb Landry Jones, Domhnall Gleeson, Sarah Wright, Lola Kirke, Jayma Mays, Juan Gaspard, Jed Rees, April Billingsley, Mickey Sumner, Steve Coulter, Lara Grice, E. Roger Mitchell, Mike Pniewski, Sharon Conley, či Brandon Stacy.

Srbský režisér Emir Kusturica sa po dlhých rokoch vracia po boku Monicy Bellucci v hlučnej a divokej balkánskej komédii s prvkami modernej rozprávky Na mliečnej ceste (Na mlecnom putu). Kosťa rozváža uprostred vojnovej zóny mlieko na svojom oslíkovi. Pri jednej zo zastávok sa zoznámi s očarujúcou ženou, ktorá sa ukrýva uprostred krajiny nikoho pred svojim zlovestným nápadníkom. Stačí okamih a je to láska na prvý pohľad  - ako v rozprávke. Kusturica nakrútil emotívnu romancu, ktorá pripomína, prečo v deväťdesiatych rokoch patril k ikonám európskeho filmu. Love story Na mliečnej ceste je nostalgickou spomienkou na  predminulú dekádu a okúzľuje príbehom o láske v dobe, ktorá jej nepraje. Emir Kusturica si vôbec po prvýkrát (a ako sa vyjadril on sám aj posledný krát) vo svojom filme zahral titulnú úlohu. Hlavnou hviezdou tejto „romantickej rozprávky“ je však jednoznačne Monica Bellucci. Okrem nej a Kusturicu vo filme uvidíme aj Slobodana Micalovica, Sergeja Trifunovica, Predraga 'Miki' Manojlovica, Zorana Cvijanovica, Mariu Darkinu, či Davora Janjica. 

Posledným, piatym filmom, ktorý prichádza dnes so našich kín je česká koprodukčná snímka od režiséra Jana Svěráka, Po strništi bos. Film čerpá zo spomienok na detstvo, ktoré prežil Zdeněk Svěrák za vojny na vidieku. Svojim námetom zapadá do radu filmov Obecná škola, Kolja a Vratné lahve, v ktorých rodinná tvorivá dvojica Zdeněk a Jan Svěrákovci rozpráva o rôznych fázach života mužského protagonistu na pozadí dejinných udalostí. Osemročný Eda je vytúžená dieťa, ktoré rodičia strážia viac, ako je zdravé. Edu Součka a jeho mamičku a otecka už diváci poznajú z filmu Obecná škola. Vo filme Po strništi bos sa príbeh vracia na samotný začiatok, do Edovho raného detstva. Do času, kedy jeho otecko odmietne príslušnosť k okupantom Protektorátu Čechy a Morava, a celá rodina sa musí z Prahy odsťahovať na vidiek. Malé mesto, kde chlapec doteraz trávil len krátke chvíle prázdnin, sa teraz stáva jeho domovom. Eda si musí nájsť cestu nielen k miestnej chlapčenskej partii, ktorej svet je úplne odlišný od toho mestského, ale aj k nečakanému rodinnému tajomstvu, a hlavne k vlastnej odvahe. Autorská rodinná dvojica Jan a Zdeněk Svěrákovci prináša do kín ďalší zo svojich lyrických filmov o detstve a hrdinstve v každom z nás. V hlavných úlohách Zuzana Stivínová, Tereza Voříšková, Jan Tříska, Ondrej Vetchý, Miroslav Táborský, Zdeněk Svěrák, Oldřich Kaiser, Hynek Čermák, Petra Špalková, Miroslav Hanus, či Martin Havelka.

  Foto © Depositphotos/CinemArt/ForumFilm/FilmEurope/Itafilm

Súvisiace články