Filmové premiéry v slovenských kinách na 35. týždeň (31.8.-7.9.2017)

31.8.2017|Ivet Kollárová|
Filmové premiéry v slovenských kinách na 35. týždeň (31.8.-7.9.2017)

Pred tým ako sa vrhneme na jesennú sezónu, zostáva predstaviť posledné nové, stále letné filmy, ktoré prináša koniec mesiaca august. Dnes do kín prichádzajú štyri novinky, ktoré do kín vrátia legendy ako Terminátor od Jamesa Camerona, Stevena Soderbergha s jeho novinkou, či české „loutky“ Spejbla a Hurvínka.

Ja sa vrátim! Arnold Schwarzenegger sa vracia na plátna kín vo svojej najikonickejšej úlohe Terminátora v digitálne remasterovanej 3D verzii filmu Terminátor 2: Deň zúčtovania (Terminator 2: Judgment Day). Na konverzii dnes už klasického akčného sci-fi veľkofilmu, pracoval samotný režisér James Cameron. Ten v spolupráci so spoločnosťami DMG Entertainment a Studio Canal, sľúbil vytvoriť kvalitnú 3D konverziu s využitím najmodernejšej technológie. „V roku 2016 sme si pripomenuli 25. výročie od premiéry Dňa zúčtovania a tak je ideálny čas priviesť druhého Terminátora späť na plátna kín v 3D. Ak ste nikdy pred tým nevideli druhého Terminátora, tak toto bude verzia, ktorú by ste mali vidieť ako prvú a zapamätať si ju.“ – láka režisér James Cameron. Od prvého stretnutia Sarah s Terminátorom ubehlo už 10 rokov a veci sa dosť zmenili. Sarah je umiestnená na psychiatrickej klinike pre mentálne postihnutých, jej 10-ročný syn John Connor je mladistvým kriminálnikom v opatere adoptívnych rodičov a do ich času (konkrétne do roku 1994) znova prichádza ďalší Terminátor T-1000, aby zaútočil priamo na mladého Johna. Samozrejme aj tentokrát mu jeho dospelé ja posiela pomocnú ruku a ochranu v podobe nám známeho T-800 (jeho modelový kolega riadne zavaril Sarah v prvej časti...), ktorého sa ľudskí povstalci zmocnili a preprogramovali ho na ochranu mladistvého Johna. Okrem Schwarzeneggera si vo filme zahrali ..

Britský režisér Justin Chadwick predstaví svoj nový romantický film, Tulipánová horúčka (Tulip Fever). V 17. storočí Amsterdam a celú krajinu zachvátila „tulipánová horúčka“. Jediná cibuľka exotickej kvetiny mala hodnotu desaťnásobku priemernej mzdy a svojmu majiteľovi mohla priniesť nesmierny majetok. Napriek tomu je pre bohatého obchodníka Cornelia Sandvoorta najväčším šťastím svadba s mladučkou Sophiou. Cornelis si objedná jej portrét u nádejného maliara. Sympatický a talentovaný mladík Sophiu očarí, a keďže on jej sympatie opätuje, zrodí sa vášnivá, ale zakázaná láska. Aby svoj vzťah utajili, milenci sa čoraz viac zamotávajú do spleti podvodov a lží. Ich nádejou na spoločnú budúcnosť je vzácna tulipánová cibuľka, vďaka ktorej by získali množstvo peňazí. V hlavných úlohách Alicia Vikander, Cara Delevingne, Dane DeHaan, Judi Dench, Christoph Waltz, Zach Galifianakis, Jack O'Connell, Kevin McKidd, Tom Hollander, David Harewood, či Matthew Morrison.

Režisér Steven Soderbergh stojí za filmami Dannyho 11, 12 a 13, kde mali jeho elegentní zlodeji štýl, vkus, sexappeal, dobre padnúce obleky a technické vychytávky. Jeho novinka Logan Lucky: Miliónová lúpež (Logan Lucky) je takisto o partičke zlodejov, no tentokrát je zložená z ošumelých „vidlákov“ s dlhším vedením. Jeden z nich dokonca nemá ruku, no napriek tomu majú nápad a plán, ako ukradnúť naozaj veľký balík peňazí. Komédiu Logan Lucky natočil režisér Steven Soderbergh ako vlastnú anti-verziu k svojej slávnej „Dannyho zlodejskej trilógii“. Bratia Loganovci žijú v úplnom zapadákove. Nemajú peniaze, nemajú prácu a na krku majú rodinnú tradíciou smoliarov a „looserov“, ktorá sa s nimi vlečie už takmer sto rokov. Meno Logan je v tomto kraji synonymom prehry. Jimmy Logan sa rozhodne konečne zatočiť kolesom šťastia a ukradnúť 14 miliónov dolárov počas najväčšieho a najslávnejšieho automobilového závodu v Amerike. To je slušná suma peňazí, a preto potrebuje do parite svojho brata s jednou rukou, no zároveň musí dostať z väzenia miestneho odborníka na lúpeže každého druhu a zohnať ďalších pomocníkov. Vyzerá to ako úplne šialený nápad, ale výhodou natvrdlých zlodejov je to, že všetci si myslia, že sú natvrdlí „Nikto z nich sa neoblieka dobre, nemajú elegantné veci, nemajú peniaze, ani akúkoľvek techniku, okrem povrazu a gumičky do vlasov,“ opisuje zlodejov Loganovcov režisér Steven Soderbergh. Slávny oscarový režisér má dar dať dohromady pre svoje filmy skvelé herecké obsadenie, a to platí aj pri tejto akčnej komédii. Zlodejov zapletených do veľmi dobre premyslenej lúpeže počas veľkého automobilového závodu NASCAR hrajú Channing Tatum, Adam Driver, Daniel Craig, Katie Holmes, Seth MacFarlane, Riley Keough, Hillary Swank, Katherine Waterston, či Sebastian Stan.

Pocit nostalgie sa nevyhne skoršie narodeným, a deti poteší novinka od českého režiséra Martina Kotíka, animovaná komédia Hurvínek a kúzelné múzeum. Legendárny hrdinovia, ktorých dobre poznáte, prichádzajú v animovanej komédii pre celú rodinu. Filmový príbeh Hurvínek a kúzelné múzeum ponúka úplne nové dobrodružstvo. Pán Spejbl pracuje ako strážca Múzea bábok, ktorému hrozí zbúranie. Hurvínek opäť nepočúva a podarí sa mu preniknúť do uzavretých priestorov múzea, kde objaví svet, skrytý pred zrakmi návštevníkov. A práve v podzemí je ukryté nielen tajomstvo čarovného múzea, ale aj kľúč k jeho záchrane. Hurvínka čaká najväčšie dobrodružstvo v živote, pri ktorom musí preukázať chytrosť, šikovnosť, odvahu a zmysel pre priateľstvo, aby zachránil ‘taťuldu’, ale aj kúzelné múzeum a celé mesto spod nadvlády zločineckého Pána bábok. “Spejbl a Hurvínek sú súčasťou životov mnohých generácií detí, mnohé z tých, ktorí na ich príbehoch vyrástli, sú už dnes vo veku, kedy sami majú vnúčatá. Príbehy S + H, či už v divadle alebo v televíznych seriáloch, boli doteraz rozprávané tradičnou formou – teda ako bábkové filmy. Formálne postupy a technológie sa posunuli dopredu, ale to, čo zostáva je príbeh a hrdina, s ktorým sa môže detský divák stotožniť. Hurvínek je nezbedník s dobrým srdcom, ktorý robí vylomeniny, nepočúva ‘taťuldu’, ale nakoniec si vždy uvedomí, čo je správne. Je to chlapec, s ktorým sa chcete kamarátiť,” hovorí Martin Kotík. Nový film Hurvínek a kúzelné múzeum vznikal viac ako osem rokov. Snímok vznikal pod vedením producenta a hlavného režiséra Martina Kotíka a výtvarníka Martina Záhradníka. Pracoval na ňom tím špičkových scenáristov, animátorov a trikárov z rôznych európskych krajín. Pri vzniku filmu boli využité najmodernejšie technologické postupy, snímka je natočená v 3D a pritom nestráca nič z poetiky a humoru založenom na večných škriepkach otca so synom. V českom znení Martin Dejdar, Petr Rychlý, Ota Jirák, či Martin Klásek. U nás sa film premieta so slovenským dabingom, v ktorom budeme počuť Jozefa Benedika, Petra Krajčoviča, Evu Matejkovú, Lenku Debnárovú, Petra Rúfusa, Pavla Topoľského, či Vladimíra Jedľovského.  

  Foto © Depositphotos/CinemArt/ASFK/ForumFilm/ContinentalFilm

Súvisiace články