Dnes do kín prichádza dlho očakávaná adaptácia románu od Stephena Kinga, horor TO

7.9.2017|Ivet Kollárová|
Dnes do kín prichádza dlho očakávaná adaptácia románu od Stephena Kinga, horor TO

Prvý septembrový týždeň, od 7. do 14. septembra, v kinách odštartujeme štyrmi, či skôr štyri a pol filmami. Tá jedna polovica patrí krátkemu filmu Žltá, ktorý sa premieta ako pred film k slovensko-maďarsko-českému koprodukčnému filmu Out režiséra Györgyho Kristófa. Film je odyseou päťdesiatročného Ágostona, hlavy rodiny, ktorý sa vydáva na cestu po Východnej Európe s nádejou získať prácu a splniť si svoj sen o chytení veľkej ryby. Skončí v Pobaltí s prázdnymi vreckami a za jeho golierom ostáva len morská soľ a vietor. Počas svojej cesty sa dostáva do čoraz viac bizarných situácii, kde stretáva priateľskú ženu, Rusa s nepriateľskými zámermi a smutného vypchatého zajaca bez uší. Vlny zaplavujú piesok a znovu sa vracajú do mora. V hlavných úlohách Sándor Terhes, Éva Bandor, Judit Bárdos, Ieva Norvele Kristóf, Guna Zarina, Viktor Nemets, Ieva Aleksandrova-Eklone, Tibor Gáspár. Kristóf si s filmom pochodil množstvo festivalov. Jedným z highlightov sezóny bolo predstavenie filmu na MFF Cannes 2017, kde súťažil v rámci sekcie Istý pohľad. Rovnako zo začiatkom septembra štartuje najväčšia putovná filmová prehliadka na Slovensku, Projekt 100, v rámci ktorého sa premieta aj film Out.

Režisérkou krátkeho filmu Žltá je Ivana Šebestová. Žltá je príbeh o slobode. Hlavná hrdinka Viola, operná speváčka, je zviazaná svojou predstavou o tom, ako má žiť. Uzatvára sa pred svetom, aby sa mohla naplno venovať svojej profesii, no takýto život ničí nielen ju, ale aj samotnú hudbu. Na vrchole svojej kariéry sa Viola napokon oslobodí a otvorí sa životu. Film je založený na kontraste dvoch komplementárnych farieb - žltej a fialovej. Žltá farba tradične symbolizuje radosť, slnko, životnú energiu, ale tiež nebezpečenstvo, zatiaľ čo fialová je farbou smútku, duchovna, či tajomstva. Hlavná hrdinka sa utieka do bezpečného „fialového sveta“, v ktorom je všetko dané a nemenné ako linky notovej osnovy. Vyhýba sa “žltému svetu”, ktorý je premenlivý, spontánny a možno nebezpečný. Bojí sa, čo by sa stalo, keby prijala tento opačný aspekt života. Keď však nakoniec žltú absorbuje, nájde radosť a slobodu symbolizovanú neohraničeným morom.

Od dnes sa môžeme ísť do kina báť, a to pri adaptácii lahôdky od majstra písaného hororu Stephena Kinga, filmu To (IT). O réžiu dlho očakávaného filmu sa postaral Andrés Muschietti. Ak si nespomenieš, neprežiješ. Ak si spomenieš, zomrieš. Derry nie je obyčajným americkým malomestom. Pod jeho povrchom spí prastaré zlo. Vždy keď sa prebudí, na niekoľko rokov rozpúta v Derry a okolí smršť neopísateľných hrôz. Strašná sila, ktorú možno nazvať len TO, ovláda obyvateľov, vraždí nevinné deti a zdá sa, že ju neuspokojí nič okrem najvyššej obete. Kto ju prinesie tentoraz? Keď v meste začnú miznúť deti, skupinka siedmich priateľov sa rozhodne pátrať na vlastnú päsť a čeliť strachu a zlu stelesnenom záhadným klaunom... Film je nakrútený podľa rovnomenného románu majstra hororovej literatúry Stephena Kinga. V hlavnej úlohe tancujúceho a hrôzostrašného klauna Pennywise, skvelý Bill Skarsgård. Členovia tzv. The Loosers Club-u sú Finn Wolfhard, Jaeden Lieberher, Sophia Lillis, Jeremy Ray Taylor, Chosen Jacobs, Jack Dylan Grazer, Wyatt Oleff. V ostatných úlohách Jackson Robert Scott, Javier Botet, Steven Williams, Megan Charpentier, Owen Teague, či Nicholas Hamilton.

Ak by bol horor To na vás veľa, tento týždeň ponúka aj belgicko-francúzsku animovanú rozprávku Malý Yeti (The Son of Big Foot), pri ktorej vám zástava srdca zo strašidelných scén rozhodne nehrozí. A naozaj poteší aj deťúrence. Za animákom stojí tvorivé duo Jeremy Degruson a Ben Stassen. Animák o samotárskom teenagerovi, ktorý náhodou zistí, že jeho strateným otcom je legendárny Yeti. Zoznámte sa s najbláznivejšou rodinkou v okolí! Teenager Adam nemá veľa kamarátov a väčšinu svojho času trávi pátraním po svojom otcovi, ktorý sa stratil za záhadných okolností. Na svoje obrovské prekvapenie zistí, že ním nie je nikto iný, ako legendárny Yeti! Celé roky sa ukrýval v hlbokom lese, aby uchránil seba a svoju rodinu pred ľuďmi, ktorí ho chceli využiť na vedecké pokusy kvôli jeho špeciálnej DNA. Adam sa postupne začína s otcom zbližovať a prichádza na to, že po ňom zdedil neuveriteľné schopnosti. Lenže už sa o tom dozvedeli aj iní – nechali Adama sledovať a on ich nevedomky priviedol až k otcovi. Musia im  uniknúť, a preto sa vydajú na dobrodružnú záchrannú výpravu. Film sa premieta so slovenským dabingom.

Posledný film, ktorý ide dnes do našich kín je dokument o opernej speváčke Soni Červenej, s príznačným názvom, Červená. Režisérka Olga Sommerová vo filme zachytáva príbeh ženy, ktorej malé dejiny - osobný aj profesionálny život - boli ovplyvnené veľkými dejinami Európy 20. storočia. Bohatú umeleckú kariéru Soni Červenej činí na sto operných postáv v piatich tisíckach predstavení na javiskách piatich kontinentov sveta.

  Foto © Depositphotos/ASFK/ContinetalFilm/ForumFilm/Aerofilms

Súvisiace články