Americký zabijak, ale aj klubovka Klient prichádzajú dnes do našich kín

14.9.2017|Ivet Kollárová|

Po hororovom prvom septembrovom týždni, kedy aj do slovenských kín dorazil rekordy lámajúci film TO, sa môžeme tešiť na pokojnejší druhý týždeň. Dnes do našich kín prichádza 5 nových filmov a na svoje si prídu fanúšikovia drámy, thrilleru, romantických komédii, či filozofických snímok o bytí v podaní Terrenca Malicka.

Prvý film týždňa pochádza od režiséra Michaela Cuesta, ktorý film Americký zabijak (American Assassin) natočil podľa celosvetového bestselleru Vinca Flynna. Film sleduje osudy Mitcha Rappa, ktorý za tragických okolností stratí snúbenicu. Jeho túžba po pomste ho privedie až k zúfalému činu, vďaka ktorému si ho všimne CIA a ponúkne mu možnosť pracovať pre nich. Po šiestich mesiacoch intenzívneho tréningu v tajnom výcvikom tábore je nový agent pripravený vyraziť na svoju prvú misiu, v ktorej nesmie zlyhať. Stojí proti nemu najnebezpečnejší protivník zo všetkých, známy ako Duch – bývalý špičkový agent CIA, ktorý dokonale pozná taktiku a postupy tajných služieb. Šanca poraziť ho je takmer nulová... v hlavných úlohách Dylan O'Brien, Taylor Kitsch, Michael Keaton, Scott Adkins, Shiva Negar, Sanaa Lathan, Göksun Çam, David Suchet, Kiera Bell, Sydney White, Kamil Lemieszewski, Evie Wray, Navid Negahban, Alaa Safi.

Dnes do našej oficiálnej kino distribúcie vstupuje aj iránsky film, ktorý tento rok získal Oscara za najlepší cudzojazyčný film a z minuloročného MFF Cannes si odniesol dve ceny (najlepší herec a scenár), Klient (Forushande) režiséra Asghara Farhadiho. Emad a Rana sú manželia a zároveň herci v amatérskom divadle, kde práve skúšajú adaptáciu hry Arthura Millera Smrť obchodného cestujúceho. Kvôli statike budovy sa musia presťahovať do nového bytu. Až príliš neskoro zistia, že predchádzajúca nájomníčka bola prostitútka a do bytu neustále chodili v noci jej klienti. Rana raz v noci otvorí dvere, pri ktorých niekto zvoní mysliac si, že je to jej manžel. Avšak nie je. Tragické udalosti majú dopad nielen na manželstvo, ale aj na skúšanie divadelnej hry. Vo filme hrajú Shahab Hosseini, Taraneh Alidoosti, Bábak Karímí.

Reese Witherspoon posledné roky dokazuje svoj talent vo výnimočných dramatických úlohách. Napriek tomu sa vracia ku svojim koreňom, a v romantickej komédii od režisérky Hallie Meyers-Shyer, Ktorý je ten pravý? (Home Again) tak opäť prezentuje najmä svoju humornú stránku osobnosti. Po rozchode s manželom chce Alice začať odznova a podarí sa jej to naozaj na jednotku. Vďaka neviazanej narodeninovej oslave sa jej život obráti naruby a skončí sa to až vo chvíli, kedy má zrazu doma svoje dve deti, mladého milenca, jeho dvoch kamarátov a bývalého manžela. Alice má štyridsať, dve malé deti, rozišla sa s manželom a vracia sa späť do mesta, kde sa narodila a vyrástla. Doma si chce utriediť myšlienky a začať odznova. Veď, ako sa hovorí, život začína až po štyridsiatke! Nemôže existovať lepší štart ako narodeninová party s kamarátkami! "Na svoje narodeniny to vždy preženiem, odtrhnem sa z reťaze. . a potom späť do normálu," teší sa Alice. S návratom do bežného života to ale nebude také jednoduché, pretože jej život naberie nečakaný smer. Na oslave stretáva troch mladých mužov, s jedným z nich strávi noc a následne všetkým ponúkne, že u nej môžu chvíľu zostať a bývať v spoločnej domácnosti. Zrazu má v dome rušno, väčšiu „rodinu“ a tiež nebezpečne sa rozvíjajúci romantický vzťah, snáď dokonca novú lásku. Vyzerá to tak, že sa „blýska na lepšie časy a budúcnosť“, keď sa zrazu vo dverách objaví bývalý manžel s kufrom v ruke a chce sa vrátiť späť... Reese Witherspoon je stálicou na hollywoodskom nebi. Hoci pre mnoho ľudí zostane navždy tou jedinou pravou blondínkou, má na svojom konte aj Oscara za film Walk The Line a nomináciu za film Divočina. Film "Ktorý je ten pravý?" je od producentky a nepísanej kráľovnej romantických komédií Nancy Meyers. Ako režisérka natočila skvelé filmy: Po čom ženy túžia, Lepšie neskoro ako nikdy, Prázdniny alebo Nejako sa to komplikuje. Okrem Reese si vo filme zahrajú aj Lake Bell, Michael Sheen, Lola Flanery, Nat Wolff, Candice Bergen, Eden Grace Redfield, Pico Alexander, Reid Scott, P.J. Byrne, či Michael Cyril Creighton.

Rodinné vzťahy, trochu tej drámy cez smiech a lahodné víno. Tieto ingrediencie zamiešal do svojho nového filmu Víno nás spája (Ce qui nous lie/Back to Burgundy) francúzsky režisér Cédric Klapisch. Jean pretrhol všetky putá, ktorá ho spájali s rodinou žijúcou v Burgundsku a už desať rokov cestuje po svete. Jeho otec ale vážne ochorie a tak sa po rokoch musí vrátiť do krajiny svojho detstva. Je koniec leta, blíži sa vinobranie a po otcovej smrti sa Jean musí spolu so svojimi súrodencami Juliettou a Jeremym dohodnúť, čo bude so zdedeným rodinným vinohradom. Otec im odkázal vinohrad aj dom s podmienkou, že bez súhlasu oboch súrodencov žiadny z nich nesmie voľne nakladať so svojím podielom a navyše každý má predkupné právo na podiely ostatných. Taktiež musia zaplatiť vysokú daň z dedičstva, čo ich postaví pred dilemu – majú vinohrady, dom aj vinárstvo udržať či predať? Rozhodnúť sa musí hlavne Jean, ktorý zanechal v Austrálii partnerku i syna. Traja súrodenci tak od vinobrania do vinobrania, počas jedného vinárskeho roka, v rytme striedajúcich sa ročných období postupne upevňujú nielen vzťah k vinohradu ale aj vzťahy medzi sebou a medzi svojimi najbližšími. Postupne ich spojí spoločná práca, spomienky na prežité detstvo a predovšetkým ich láska k vínu a vinárskemu remeslu. V hlavných úlohách uvidíme Pio Marmaïa, Anu Girardot, Françoisa Civila, Jean-Marca Roulota, Maríu Valverde, Yamée Couture, Érica Caravaca, či režiséra Cédric Klapisch.

Spoločne s režisérom Terrencom Malickom a s jeho novinkou Cesta času (Voyage of Time: Life Journey), ktorá prichádza dnes do našich kín, sa vydáme za podstatou života. Takmer štyridsať rokov sa vo vizionárskej mysli jedného z najvýznamnejších amerických režisérov Terrenca Malicka rodila myšlienka na ambicióznu esej, ktorá nakoniec dostala tvar filmu Cesta času. Film sa nezaoberá ničím menším ako vznikom, vývojom a zánikom známeho vesmíru, životným cyklom slnečnej sústavy. V centre Malickovej pozornosti pochopiteľne leží evolúcia rôznych živých foriem, ich rozmanitej podoby, premeny od jednobunkových organizmov až po formovanie ľudskej civilizácie. Na tvorbe unikátneho dokumentu sa podieľal celý rad významných osobností vedeckého sveta, paleontológovia, biológovia, astrofyzici z prestížnych centier z celého sveta. Rozšírenú celovečernú verziu, ktorá vznikla spolu s kratším zostrihom pre IMAX, sprevádza poetický komentár slávnej herečky Cate Blanchett. Jej uhrančivý hlas kladie otázky, ktoré  prevádzajú ľudstvo  odjakživa. Malick tak pokračuje v odhaľovaní  koreňov existencie človeka, ktoré dostalo jasnú podobu v oceňovanom filme Strom života.

  Foto © Depositphotos/ForumFilm/CinemArt/ASFK/BontonFilm/FilmEurope

Súvisiace články