Zomrel český herec Jan Tříska

25.9.2017|Ivet Kollárová|
Zomrel český herec Jan Tříska

Vo veku 80 rokov zomrel na následky vážnych poranení, ktoré utrpel cez víkend, český filmový a divadelný herec Jan Tříska. Poranenia si spôsobil pádom z Karlovho mosta do Vltavy, odkiaľ ho pomáhali vyťahovať okoloidúci ľudia. Herec sa posledné dni pripravoval na novú úlohu vo filme Na střeše, ktorý mal dnes začať natáčať spolu s Jiřím Mádlom.

Okolnosti pádu vyšetruje polícia.

Jan Tříska sa do povedomia zapísal v 60. rokoch. Stal sa najmladším členom Národního divadla, účinkoval aj v Divadle za branou. Zahral si v snímkach ako Hvězda zvaná Pelyněk, Ukradená vzducholoď, Na kometě, Radúz a Mahulena, či Na samotě u lesa. Po roku 1968 mal kvôli svojmu politickému presvedčeniu zakázané hrať.

V roku 1977 emigroval do Spojených štátov, kde si okrem divadla zahral aj vo filmoch Miloša Formana ako Ľud versus Larry Flynt, či Ragtime. Okrem iných si zahral aj vo filme Ronin po boku Roberta De NiraJeana Rena, či v Diabol prichádzaWinonou Ryder.

Po páde komunizmu sa vrátil domov, kde začal opäť natáčať filmy. V roku 1991 vznikla jeho najikonickejšia postava. Vo filme Jana Svěráka, Obecná škola si zahral hlavnú postavu obľúbeného učiteľa Igora Hnízda. Film získal nomináciu na Oscara za najlepší cudzojazyčný film. Medzi jeho ďalšie úspešné filmy patria Želary, či Šílení, či jeho posledný film, ktorý natočil s JanomZdeňkom Svěrákom, Po strništi bos.

Česť jeho pamiatke.

Zdroj:  idnes.cz Foto © Depositphotos

Odporúčané články