Herec a režisér Jean-Marc Barr prevezme Cenu MFF Bratislava

3.10.2017|tlačová správa|
Herec a režisér Jean-Marc Barr prevezme Cenu MFF Bratislava

Na 19. ročník Medzinárodného filmového festivalu Bratislava zavíta jedna z najvýraznejších európskych hereckých osobností a osobitý režisér Jean-Marc Barr, ktorého celosvetovo preslávila jeho spolupráca s kontroverzným dánskym režisérom Larsom von Trierom na filmoch ako Európa, Dogville alebo Nymfomanka, a najmä film Luca Bessona Magická hlbočina. V Bratislave si prevezme Cenu za umeleckú výnimočnosť vo svetovej kinematografii. Pri tejto príležitosti osobne uvedie výber filmov zo svojej tvorby v sekcii Pocta a tiež svoj najnovší film - postapokalyptické sci-fi Grain.

Barrovu bohatú hereckú kariéru odštartovali menšie roly v britských historických filmoch Kráľ David (King David, 1985) a Nádej a sláva (Hope and Glory, 1987). Celosvetové uznanie mu však priniesla až hlavná úloha v kultovom francúzskom filme Magická hlbočina (The Big Blue, Le grand bleu, 1988), za ktorú získal nomináciu na Cézara. Stvárnil tu romantickú postavu freedivera Jacquesa Mayola, muža posadnuto oddaného svojej jedinej láske - moru.

Ďalším medzníkom Barrovej filmografie je jeho prvá spolupráca s Larsom von Trierom na štylizovanom podobenstve Európa ( Europa, 1991). Barrov idealistický Leo sa tu osudovo stretne s manipulatívnou mocou a deštrukciou v "Nemecku roku 0". Táto rola mu umožnila výraznejšie rozvinúť svoj herecký register a urobila z neho skutočnú hviezdu európskeho filmu. Zároveň vďaka nej nadviazal s Trierom osobné priateľstvo a herecky sa podieľal na väčšine jeho nasledujúcich filmov. Zahral si vedľajšie, ale dôležité úlohy vo filmoch Prelomiť vlny (Breaking the Waves, 1996), Tanečnica v tme (Dancer in the Dark , 2000), Dogville (Dogville, 2004), Manderlay (Manderlay, 2005), Kto je tu riaditeľ? (The Boss of It All, Direktøren for det hele , 2006) a Nymfomanka (Nymph()mmaniac, 2013).

Návštevníci Medzinárodného filmového festivalu Bratislava budú mať, ako prví na Slovensku, možnosť vidieť ďalšiu pozoruhodnú Barrovu hereckú kreáciu. V najnovšom filme Grain (Grain , 2017) stvárňuje postavu profesora Suata Erina, odborníka na genetiku rastlín, ktorý cestuje do zakázanej oblasti nazývanej "Mŕtva pôda". Snímka držiteľa Zlatého medveďa za film Med (Honey, Bal, 2010), Semiha Kaplanoğluho, je inšpirovaná Súrou Al-Kehfovi, ktorá bola základom pre mystickú odnož Islamu. Čiernobiely meditatívny film viacerí recenzenti prirovnávajú ku Tarkovského Stalkerovi.

Svoje herecké majstrovstvo a charizmu Jean-Marc Barr „rozohral“ aj na Slovensku. Na prelome mája a júna tu nakrúcal majoritne slovenský koprodukčný film Pivnica (The Cellar) pod taktovkou oceňovaného ruského režiséra Igora Vološina.

Vo filme hrá hlavnú postavu otca, bývalého rockera, ktorý sa po rodinnej tragédii rozhodne vziať spravodlivosť do vlastných rúk.

Pod Trierovým vplyvom sa rozvíjala aj Barrova režisérska kariéra. Spoločne so scenáristom a spolurežisérom väčšiny jeho filmov, Pascalom Arnoldom, vytvoril trilógiu o slobode ovplyvnenú radikálnym štýlom hnutia Dogma´95. Sem patria snímky Milenci (Lovers, 1999), To je moje telo (Too Much Flesh, 2000) a Blažené bytosti (Being Light, 2001). Všetky tri filmy sa vyznačujú paradokumentárnym spôsobom snímania, civilnosťou, nakrúcaním na digitálnu kameru a prácou v exteriéroch bez umelého osvetlenia i akýchkoľvek efektov. Zároveň sú všetky provokujúce a nevyhýbajú sa ani brutálnym a sexuálne explicitným scénam. V podobnom duchu sa nesú aj ďalšie filmy One Two A nother (One Two Another, Chacun sa nuit, 2006), American Translation (American Translation, 2011) a Sexuálne kroniky francúzskej rodiny (Sexual Chronicles of a French Family, Chroniques sexuelles d'une famille d'aujourd'hui , 2012).

Jean-Marc Barr sa na Medzinárodnom filmovom festivale Bratislava predstavil v roku 2012 pri príležitosti uvedenia filmov Sexuálne kroniky francúzskej rodiny a Praktický sprievodca Belehradom so spevom a plačom (Practical Guide to Belgrade With Singing and Crying, Praktični vodič kroz Beograd sa pevanjem i plakanjem, 2011 ). Ocenenie MFF Bratislava za umeleckú výnimočnosť vo svetovej kinematografii si prevezme na slávnostnom otvorení festivalu. Viac o jeho hereckej i režisérskej tvorbe sa diváci budú môcť dozvedieť vďaka masterclassu..

Zároveň na festivale bude pôsobiť ako člen poroty Súťaže hraných filmov.

Zdroj:  IFF BA Foto © IFF BA

Súvisiace články