Filmy Štvorec, Snehuliak, Krotká, či Good Time od dnes v našich kinách

12.10.2017|Ivet Kollárová|

V novom týždni privítame v kinách až osem nových filmov. Do oficiálnej kinodistribúcie prichádzajú snímky Štvorec režiséra Rubena Östlunda, Odkazy od Andrzeja Wajdu, Good Time bratov Safdieovcov, či thriller natočený na motív knihy Jo Nesba, Snehuliak v réžii Tomasa Alfredsona.

Prehľad začneme odľahčene, francúzskou komédiou režiséra Philippe Lacheaua, Alibi na mieru (Alibi.com). Potrebujete zastrešiť alibi? Bez problémov, vyriešime to za Vás. Bláznivá komédia „Alibi na mieru“ prináša do kín to najlepšie, čo francúzske komédie kedy divákom ponúkli. Zábavnú tému, divokú zápletku, bláznivé situačné gagy, skvelé postavy a samozrejme kvalitný francúzsky humor. Hlavný hrdina prevádzkuje kanceláriu zamernú na zabezpečenie alibi na zákazku. Zamiluje sa ale do dievčaťa, ktoré nenávidí klamstvá a čoskoro zistí, že jej otec je jeho dobrý klient. Vo Francúzsku sa z komédie „Alibi na mieru“ stal kasový trhák a jeden z najnavštevovanejších filmov roka. Užívajte si nerestí, „Alibi na mieru“ to za vás vyžehlia. „Alibi na mieru“ je kancelária, ktorá vymyslí a poskytne alibi na čokoľvek, čo chcete. Chcete ísť na futbal namiesto večere s príbuznými? Uliať sa z práce? Máte aféru? Ste neverný? Alebo chcete mať chvíľu pokoj od všetkého? Hrdinovia z komédie „Alibi na mieru“ všetko perfektne zariadia a nikto o ničom netuší. Ale pozor! Veci sa niekedy vedia poriadne zamotať. Greg, hlavný hrdina filmu a všetkých možných alibi, samotný boh našich nerestí a tajomstiev, sa zamiluje a samozrejme bezhlavo. Veď jeho priateľka je krásna, sympatická, vo všetkých smeroch úžasná a tiež ho miluje. No neznáša, keď niekto klame, a tak Greg radšej tají, čo vlastne robí a čomu sa jeho agentúra venuje. To je ale iba začiatok. Keď sa ide zoznámiť s rodičmi svojej životnej lásky, zistí, že jej otca veľmi dobre pozná. Práve mu totiž pripravil nepriestrelné krytie na víkendové zálety. Lavína šialených udalostí, problémov a zvratov na seba nenechajú dlho čakať. A akonáhle jedna nepríjemná situácia skončí, už je tu druhá... a tretia.... a štvrtá.... vo filme hrajú Philippe Lacheau, Élodie Fontan, Julien Arruti, Tarek Boudali, Didier Bourdon, Nathalie Baye, Nawell Madani, Medi Sadoun, Vincent Desagnat, Kad Merad, Samy Naceri, či Yvonne Gradelet.

Aj tento týždeň ponúkne filmík pre deti, ktoré sa určite zabavia na hudobnom filme Spievankovo a kráľovná Harmónia od režisérky Diany Novotnej. Rozprávkovej krajine Spievankovo vládne dobrosrdečná kráľovná Harmónia. Jej úlohou je zaistiť, aby sa z krajiny nikdy nevytratila hudba, spev a dobrá nálada. Avšak obyvateľom Spievankova sa hudba akosi odcudzila, hudobné nástroje zapadli prachom, spev utíchol, dobrá nálada sa vyparila. Harmónia preto povolá Spievanku a Zahrajka, aby jej pomohli do krajiny prinavrátiť stratenú chuť hrať, spievať a tancovať, a zachránili tak dušu celého Spievankova. V hlavných úlohách Mária Podhradská, Richard Čanaky, Romana Pomajbo, Michal Hudák, Štefan Skrúcaný, Majo Labuda, Ady Hajdu, či Mária Čírová.

Dnes do kín prichádza aj krimi dráma bratov Bena a Joshua Safdieovcov, Good Time. Constantinov brat sa po pokazenej bankovej lúpeži ocitne vo väzení. Constantine sa kvôli jeho vyslobodení vydá na zúfalú cestu mestským podsvetím. Počas jedinej šialenej noci, závodí s časom, aby získal dostatok peňazí na bratovu kauciu a vlastne zachránil aj sám seba, pretože si postupne začne uvedomovať, že životy ich obidvoch, sú vlastne úplne stratené... Constantinov trip do samého vnútra zla, sprevádza soundtrack od muzikanta a producenta Oneohtrix Point Never-a, ktorý dodáva filmu nezameniteľnú atmosféru. Film vybrali tiež do hlavnej súťaži tohtoročného filmového festivalu v Cannes, kde si získal priazeň filmových kritikov i obecenstva. V hlavných úlohách uvidíme Roberta Pattinsona, Bena Safdieho, Taliah Webster, Jennifer Jason Leigh, Barkhadiho Abdiho, Souleymana Sy Savaneho, Buddyho Duressa, Mahadeo Shivraj, Cliffa Moylana, Taliah Webster, Petra Verbyho, či Roberta Clohessyho.

Najväčšia putovná filmová prehliadka na Slovensku, Projekt 100 tento týždeň prináša do kín posledný film poľského režiséra Andrzeja Wajdu, Odrazy (Powidoki). Rok 1945 Stalinova moc ovláda Poľsko. Slávny maliar Wladyslaw Strzeminski odmietne robiť umelecké kompromisy a tak sa stane prenasledovaným, vylúčia ho z univerzity, jeho obrazy sú strhané zo stien galérií. Za pomoci niektorých svojich študentov sa rozhodne bojovať proti komunistickej strane a stáva sa symbolom umeleckého odporu proti tyranii. Vo filme hrajú Boguslaw Linda, Aleksandra Justa, Bronislawa Zamachowska, Zofia Wichlacz, Filip Gurlacz, Danuta Borsuk, Izabela Dabrowska, Anna Grzeszczak, Dorota Kolak, či Adam Szyszkowski. 

Od dnes aj s hollywoodsko-severským thrillerom v réžii Tomasa Alfredsona, Snehuliak (The Snowman). Čoskoro napadne prvý sneh. Potom znovu zabije. Po tomto filme už nikdy nebudete stavať snehuliaka s radosťou. Najúspešnejší autor súčasnej krimi Jo Nesbø, najsvojráznejší románový detektív Harry Hole a jeden z najcharizmatickejších hercov svojej generácie Michael Fassbender sa spojili v adaptácii slávneho detektívneho thrilleru, ktorý spolu s ďalšími desiatimi „Holeovkami“ kraľuje v rebríčku najčítanejších kníh súčasnosti. Harry Hole je enfant terrible tímu, vyšetrujúceho zločiny v nórskej metropole. Na jednej strane je to výnimočne dobrý detektív, ktorého netradičné metódy skoro vždy vedú k úspechu, na strane druhej sa však jedná o nezodpovedného alkoholika, ktorého prehrešky nechcú už ďalej prehliadať nielen jeho nadriadení, ale ani jeho priateľka Rachel, s ktorou sa práve rozišiel. Jediné, čo stojí medzi ním a pitím, je prípad, ktorý by ho priviedol k iným myšlienkam. A vyzerá to tak, že sa dočkal. Uprostred noci zmizne zo svojho domu žena a o pár dní neskôr ju nájdu brutálne zavraždenú. Postavený snehuliak, ktorý na mieste činu zostal ako jediné vodítko naznačuje, že tento páchateľ sa chce hrať a že sa možno už pár krát takto hraj aj v minulosti. A zjavne ho to baví čím ďalej tým viac a neplánuje s tým prestať. Hoci Harrymu v pátraní pomáha mladá brilantná vyšetrovateľka Katherine Bratt, neprestávajú policajti ťahať za kratší koniec. Záplava domnelých i pravých stôp a hneď niekoľko podozrivých vytvárajú páchateľovi dokonalú clonu, za ktorou môže nerušene stavať snehuliakov, vraždiť a zahrávať sa s Harrym Holom. Lenže skvelému policajtovi stačí aj vrahova nepatrná chyba na to, aby sa chytil stopy a už ju nepustil. Napriek tomu, že Snehuliak vznikol v štúdiu Universal, predstaviteľ hlavného hrdinu Michael Fassbender tvrdí, že atmosféra typická pre severské krimi príbehy zostala zachovaná. „Škandináviu je z filmu cítiť na každom kroku a strach, ktorý ste cítili pri čítaní, budete pociťovať aj v kinách,“ hovorí herec. V hlavných úlohách Michael Fassbender, Rebecca Ferguson, Val Kilmer, Chloë Sevigny, James D'Arcy, J.K. Simmons, Jamie Clayton, Charlotte Gainsbourg, Toby Jones, David Dencik, Sofia Helin, Ronan Vibert, Jakob Oftebro, či Anne Reid.

Od dnes v oficiálnej kinodistribúcii aj dve snímky z prehliadky Be2Can.

V rusko-francúzsko-nemecko-holandsko-litovskej koprodukcii natočil režisér Sergei Loznitsa film Krotká (Krotkaja). Jedného dňa sa ruskej žene, ktorá žije v zapadnutej dedinke, vráti balíček, ktorý poslala svojmu uväznenému manželovi. Vystrašená a plná obáv sa vydáva na pitoresknú cestu do odľahlej časti krajiny, kde stojí väzenie, pre mnohých však skôr nedobytná pevnosť. Čaká ju byrokratická absurdita, vierolomné charaktery zo spoločenskej spodiny, krivdy, násilie i poznanie, že väzenie nekončí stenami a ostnatými drôtmi, ale pokračuje ďaleko za ich hranice. Loznicov najnovší film je nekompromisnou alegóriiu stavu ruskej duše i súčasnej kultúre väzenstva ako dedičstva Stalinovho sociálneho inžinierstva, súčasti štátnej mašinérie a nástroji moci. Režisérov popis jedného zápasu, inšpirovaný ako dielom Dostojevského, tak aj Kafku alebo Gogoľa, nezvyčajným spôsobom mieša brutálny realizmus a expresionisticky poňatú satiru. Krotká je radikálnym politickým filmom o krajine, kde úrady aj ľudia hrajú rolu fantómov – slúžia ako prázdne schránky, ktoré len imitujú funkciu, ktorú by mali zastávať. V hlavných úlohách Vasilina Makovtseva, Liya Akhedzhakova, Valeriu Andriuta, Boris Kamorzin, Sergey Kolesov, či Viktor Nemets

Od dnes v kinách aj víťaz Zlatej palmy z tohtoročného MFF Cannes, Štvorec (The Square) švédskeho režiséra Rubena Östlunda. Christian je kurátorom švédskeho múzea moderného umenia. Úspešný, atraktívny, rozvedený otec dvoch dcér spĺňa ideál vzdelaného mestského liberála, ktorý sa snaží citlivo vnímať aktuálne spoločenské problémy. S nimi ladí aj pripravovaná výstava konceptuálneho umenia, v ktorej dominuje inštalácia štvorca 4 x 4 metre vo verejnom priestore; štvorca, v ktorom platia pravidlá absolútnej rovnosti a tolerancie. Ako ale takúto myšlienku predať v mediálne zahltenom a nesústredenom prostredí, ktoré žije predovšetkým virálnymi udalosťami? Zatiaľ čo „hip“ marketingoví experti vymýšľajú rôzne stratégie, Christianovi ktosi ukradne mobil. A v snahe získať ho späť roztočí kurátor nevedomky špirálu udalostí, ktoré spochybnia nielen jeho osobné kvality a výstavu, ale aj postavenie inštitúcie, ktorú reprezentuje. Ruben Östlund vo svojej „konceptuálnej tragikomédii“ s potmehúdstvom sebe vlastným skúma jeden egoistický charakter i povýšené pokrytectvo súčasných západných spoločností, ktoré čelia zmätku jazykov, symbolov a hodnôt. Vo filme hrajú Claes Bang, Elisabeth Moss, Dominic West, Terry Notary, Christopher Læssø, či Marina Schiptjenko.

Posledným tohtotýždňovým filmom v kinách je dokument režisérky Terezy Nvotovej, Mečiar. Film je spoveďou Terezy Nvotovej (debutovala v roku 2008 dokumentom Ježiš je normálny! a v júni 2017 do kín vstúpil jej hraný debut, divácky i festivalovo úspešný film Špina) o Vladimírovi Mečiarovi a o vplyve, ktorý mal tento politik na slovenskú spoločnosť, ale aj na život samotnej Terezy. Keď v roku 1989 padol v Československu totalitný komunistický režim, mala Tereza jeden rok. Lídri Nežnej revolúcie sa vtedy rozhodli usporiadať konkurz na ministra vnútra, do ktorého sa prihlásil Vladimír Mečiar, v tom čase neznámy podnikový právnik zo slovenského vidieka. Vladimír Mečiar sa po úspechu v konkurze dostáva až na politický vrchol, odkiaľ vládne krajine radom diskutabilných praktík. Na pozadí udalostí, akými sú rozdelenie Česko-Slovenska či únos syna prezidenta Slovenskej republiky, Tereza a jej rovesníci prežívajú svoje detstvo. „Keď som mala desať, najčastejšie som sa s kamoškou hrávala na Winnetoua, E.T.-ho a Mečiara. Vtedy mi moc nedochádzalo, že je skutočný. Bol však všade okolo. V telke, na plagátoch, v debatách rodičov a v našich hlavách. Teraz, keď som už veľká, zaujíma ma, kto to v skutočnosti bol, kde sa vzal a čo spravil s nami a našou krajinou? Lebo mám pocit, že podobná story sa dnes odohráva všade možne po svete.” Film Mečiar vznikol po takmer 25-ich rokoch od rozdelenia Česko-Slovenska a vzniku samostatnej Slovenskej republiky. Nie je však len rozprávaním o jednej etape slovenských politických dejín. Približuje oveľa univerzálnejšiu a veľmi súčasnú tému.

  Foto © Depositphotos

Súvisiace články