Dnes do oficiálnej kinodistribúcie vstupujú filmy Happy End, či 120 tepov za minútu

26.10.2017|Ivet Kollárová|

Mesiac plný zaujímavých filmových noviniek zakončíme piatimi novými filmami, ktoré dnes vstupujú do našich kín. Tie ponúknu neviazanú zábavu v českej komédii Bajkeri, fanúšikov hororu poteší nové pokračovanie série Jigsaw, a klubovú scénu obohatia dve lahôdky, novinka od Michaela Hanekeho, Happy End a existenciálna dráma režiséra Robin Campillo, 120 tepov za minútu.

K tomu, od včera v bratislavskom kine Lumiere prebieha Filmový festival inakosti, ktorý premieta filmy o LGBTI komunite, a koná sa nie len pre nich, ale aj ich rodiny, priateľov a širokú verejnosť. Festival vznikol, aby okrem zábavy a prezentácie kvalitných filmov zahraničnej a domácej tvorby, vyzýval na boj proti homofóbii a xenofóbii, podnecoval spoločenskú diskusiu a riešil problémy prehliadanej LGBTI minority na Slovensku. Z hlavného mesta sa prehliadka následne presunie aj do miest ako Liptovský Mikuláš, Nitra, Banská Bystrica a Žilina.

Prehľad tohto týždňových nových filmov v kinách začneme kultovou hororovou sériou, ktorá zdá sa nepovedala posledné slovo. Dvojica Michael a Peter Spierig natočili už ôsme pokračovanie s názvom Jigsaw (Saw: Legacy). Táto hra nikdy nekončí. V meste za záhadných okolností začnú objavovať mŕtve telá, ktoré nesú neklamné známky krutého násilia. Pátranie privedie políciu k šokujúcemu odhaleniu. Všetky dôkazy ukazujú totiž na jediného muža – Johna Kramera. Ale ako je to možné? Muž neslávne známy pod prezývkou Jigsaw, je už viac ako desať rokov mŕtvy... v hlavných úlohách Laura Vandervoort, Tobin Bell, Callum Keith Rennie, Brittany Allen, Matt Passmore, Hannah Emily Anderson, Clé Bennett, či Bonnie Siu. 

Európska produkcia má posledný októbrový týždeň navrh. Dopomohla k tomu aj talianska komédia Manžel a manželka (Moglie e Marito) režiséra Simoneho Godana. Film o manželskom páre, ktorý sa po dlhých rokoch spolu ocitá v kríze a zdá sa, že rozvod je na spadnutie. Po nevydarenom experimente sa však manželia prebudia v tele toho druhého. Pomôže im táto neobvyklá situácia zachrániť manželstvo? V otočených rolách uvidíme Kasiu Smutniak a Pierfrancesca Favina. Okrem nich si vo filme zahrali aj Marta Gastini, Andrea Bruschi, Gaetano Bruno, či Francesca Agostini.

Česká filmová scéna má zastúpenie komédiou režiséra Martina Koppa, Bajkeri. Zrážka so životom síce nesie isté úskalia, ale s humorom sa dá zvládnuť nielen výšlap do strmého kopca, stavbu stanu, chýbajúca elektrická zásuvka, ale tiež sok v láske... Nevlastní bratia Jakub a David spoločne s kamarátom Sašom trávia väčšinu času vo svete sociálnych sietí. Vzťahy pre nich predstavujú  chaty s virtuálnymi dievčatami, ktoré nikdy nevideli, obživu falošná módna šou, v ktorej sa predstiera niečo, čo nie je a najväčším životným problémom – vybitý mobil alebo nefunkčná wifi. Na nátlak rodičov sú donútení vydať sa pod vedením Davidovej pôvabnej „macochy“ Terezy na dve stokilometrový cyklovýlet. S prekvapením zisťujú, že tam vonku je skutočný svet, v ktorom život znamená viac, než status na facebooku, naozajstné dievčatá vyzerajú lepšie, než kreslené akčné hrdinky virtuálnych hier a k láske patri tiež sex. Zrážka so životom síce nesie isté úskalia, ale s humorom, tentoraz „kolečkovsky“ ironickým, sa dá zvládnuť nielen výšlap do strmého kopca, stavba stanu, chýbajúca elektrická zásuvka, ale tiež sok v láske... vo filme uvidíme Adama Mišíka, Vojtu Machutu, Jana Komínka, Hanu Vagnerovú, Vandu Hybnerovú, Tomáša Matonohu, Štepánku Fingerhutovú, Celeste Buckingham, Václava Postráneckého, či Michala Suchánka.

Ďalší film, ktorý ide dnes do našich kín ponúkla prehliadka Be2Can a ponúka ju aj najväčšia putovná filmová prehliadka na Slovensku, Projekt 100. Režisér Michael Haneke prichádza s novinkou Happy End. Príbeh buržoáznej francúzskej rodiny odohrávajúca sa na pozadí utečeneckej krízy. Najnovší Hanekeho film reaguje na aktuálnu tému. Nehovorí len o kríze medziľudských vzťahov v rodine, ale aj o kríze spoločnosti ako takej.  Happy End je filmom o tom, že už nevnímame jeden druhého a stávame sa voči sebe slepými. V hlavných úlohách Isabelle Huppert, Jean-Louis Trintignant, Mathieu Kassovitz, Fantine Harduin, Franz Rogowski, Loubna Abidar, Toby Jones, či Laura Verlinden.

Rovnako po Be2Can, dnes do oficiálnej kinodistribúcie vstupuje aj skvelá francúzska dráma režiséra Robina Campilla, 120 tepov za minútu (120 battements par minute/120 BPM). Začiatok deväťdesiatych rokov minulého storočia. AIDS si už desať rokov vyberá kruté obete na životoch, napriek tomu aktivisti z parížskej pobočky hnutia ACT UP bojujú s nezáujmom verejnosti, otupenosti vlád a machináciami farmaceutických firiem. Nováčik Nathan sa zoznamuje s radikálom hnutia Seanom, ktorého politický boj je zároveň bojom o život. Sean je HIV pozitívny a jeho čas sa kráti... Francúzsky režisér – a dlhoročný scenárista slávnejšieho kolegu Laurenta Canteta – Robin Campillo zvolil vo filme 120 tepov za minútu funkčnú queer perspektívu a organicky prepojil osobné a politické. Výsledkom je mix umiernenej, k detailu citlivej drámy, ktorá zachytáva privátny rozmer ideologických súbojov a naliehavej, prudko emocionálnej romance. Film, ktorého titul odkazuje ako k monitoringu srdečnej aktivity, tak aj k dobovému houseovému tepu tanečných klubov, ponúka nekonvenčný pohľad na členov špecifickej komunity, ktorí sa rozhodli „žiť politiku v prvej osobe“. Film na tohtoročnom MFF Cannes získal Veľkú cenu poroty, Cenu FIPRESCI, či cenu Queer Palm. V hlavných úlohách Nahuel Pérez Biscayart, Arnaud Valois, Adèle Haenel, Antoine Reinartz, Félix Maritaud, Médhi Touré, Aloïse Sauvage, či Simon Bourgade.

  Foto © Depositphotos/Film Europe/ASFK/Forum Film/Continental Film/Itafilm

Súvisiace články