Sedem nových filmov mieri dnes do našich kín, medzi nimi Thor: Ragnarok, Lajka, či Všetko najhoršie

2.11.2017|Ivet Kollárová|

Prvý novembrový týždeň v kinách odštartujeme bohatou ponukou nových filmov. Dnes do našich kín vstupuje až sedem nových filmov, z toho sú tri dokumenty, o našej jedinečnej planéte, o klimatických zmenách a pôsobení Babiše na české poľnohospodárstvo. Bude aj animák, aj horor, aj klubovka, aj dlhoočakávaná marvelovka o Bohovi blesku.

Plus od 6. do 23. novembra bude prebiehať Festival slobody – multižánrový medzinárodný festival, ktorý pripomína a analyzuje obdobie neslobody na Slovensku. V rámci festivalu si diváci, okrem výstav, divadelných predstavení, diskusii, či koncertov, budú môcť pozrieť mnoho zaujímavých dokumentárnych a hraných filmov. Okrem Bratislavy sa do projektu zapojili aj mestá Bardejov, Trnava, Brezno, Šurany a Šintava. Vstup na všetky podujatia Festivalu slobody je voľný.

Ale späť do kín. A začneme s marvelovským univerzom. Do kín prichádza novinka režiséra Taika Waititiho, Thor: Ragnarok. V najnovšom príbehu od Marvel Studios je Thor uväznený na opačnom konci vesmíru. Bez svojho mocného kladiva je nútený pustiť sa do preteku s časom, aby sa vrátil včas do Asgardu a zastavil Ragnarok – skazu svojho domova a koniec Asgardskej civilizácie, ktorý sa snaží rozpútať nový silný nepriateľ, nemilosrdná Hela. Predtým ale musí prežiť smrtonosnú gladiátorskú súťaž, v ktorej sa ocitá tvárou v tvár svojmu bývalému spojencovi z Avengers – Neuveriteľnému Hulkovi. Thora si opäť zahral Chris Hemsworth. Ako Hulk sa predstaví Mark Ruffalo, zlú Helu stvárnila Cate Blanchett a ako Lokiho uvidíme opäť Toma Hiddlestona. Okrem nich si vo filme zahrali aj Jeff Goldblum, Idris Elba, Tessa Thompson, Karl Urban, či Anthony Hopkins.

Jeden deň, jedna planéta, nekonečný zázrak. V produkcii BBC Earth vzniklo očakávané pokračovanie filmu Earth - Earth: Deň na zázračnej planéte (Earth: One Amazing Day), ďalší obrazový i obsahový filmový skvost so špeciálnymi hrdinami: mláďatkom zebry - snažiacim sa prekonať rozvodnenú rieku, pandou – ktorá usmerňuje svojho hravého potomka, rodinou vorvaňov – vo svojej obľúbenej „zvislej“ spacej podobe, leňochodov - túžiacich po láske a mnoho ďalších. Počas jediného dňa, budete putovať spolu so slnkom, od najvyšších hôr k tým najvzdialenejším ostrovom, z hĺbok exotickej džungle až do labyrintov veľkomiest. V každom kúte Zeme nájdete fascinujúcich obyvateľov, k dobrodružstvám ktorých sa vďaka revolučnej technológii dostaneme bližšie, než ste si dokázali predstaviť. Filmári z BBC už veľakrát predviedli, že dokážu zachytiť zázraky prírody lepšie než ktokoľvek iný. Škatuľka „dokumentárny film“ sa pre ich Earth2 asi naozaj celkom nehodí. Chvíľami je to totiž dráma, chvíľami romantická komédia, niekedy western a celý čas – výborný rodinný film. Všetky tie divoké šelmy v Keni, plazy na tichomorských ostrovoch, pandy v čínskej džungli, zebry v Botswane, medvede, žirafy, vorvane, leňochody, tučniaci, kolibríky, myšky, sovy, opičky a nakoniec človek, sa vo finále zlievajú do jedinej ódy na život, ktorá rozosmeje každé dieťa a dojme dospelého.. o réžiu filmu sa postarali Richard Dale, Lixin Fan a Peter Webber. Dokument v anglickom origináli nahovorili Robert Redford, či Jackie Chan. U nás sa dá pozrieť aj s českým dabingom, v ktorom budeme počuť českého herca Ivana Trojana.

Najväčšia filmová putovná prehliadka na Slovensku, Projekt 100 prinesie v mesiaci november ešte dva filmy. Prvým z nich je tento týždeň animovaný bábkový sci-fi muzikál českého režiséra Aurela Klimtu, Lajka. Fenka Lajka žije na periférii ruského veľkomesta. Nemá to ľahké. Po odchyte je ale preškolená na priekopníčku kozmonautiky. Hneď po štarte Lajku do vesmíru nasleduje množstvo ďalších zvierat vypúšťaných z Houstonu a Bajkonuru. Zvieratá blúdia vesmírom, až nakoniec prostredníctvom čiernej diery šťastne začnú obývať vzdialenú planétu. Po dlhej dobe harmonického a nikým nerušeného súžitia s miestnymi živočíchmi k nim však doputujú aj dvaja ľudskí kozmonauti... V českom znení Helena Dvořáková, Jan Vondráček, Petr Čtvrtníček, Karel Zima, Miroslav Táborský, Čeněk Koliáš, či Jan Budař.

Od dnes v kinách aj stále sa opakujúci horor Všetko najhoršie (Happy Death Day) od režiséra Christophera Landona. Prebuď sa. Preži deň. Nechaj sa zabiť. A znovu. Ako by sa vám páčilo uviaznuť v časovej slučke, kde by ste prežívali ten istý deň, stále dokola? A práve na svoje narodeniny? A ako by sa vám páčilo, keby vás na jeho konci zakaždým niekto zabil? Hororový giganti zo spoločnosti Blumhouse sa rozhodli, že dve originálne žánrové pecky (Rozpoltený a Uteč) v jednom roku nestačia, a tak pre halloweenske obdobie pripravili ďalší kúsok. Všetko najhoršie si rovnako ako klasika Neuveriteľný deň, alebo Na hrane zajtrajška pohráva s časovými paradoxmi a nešťastnou hrdinkou, ktorá by sa pokojne rozkrájala, len aby ráno po prebudení uvidela iný dátum. Pritom, keď sa vysokoškoláčka Tree prebudila, bolo všetko normálne. Hoci, otvoriť oči v posteli cudzieho chlapca, ktorý na vás vydesene zíza, a vôbec nič si nepamätať, to úplne bežné nie je. Lenže Tree je tak trochu neposlušné dievča, ktoré sa s ničím a nikým nepára, a podobné veci sa jej stávajú celkom bežne. A zajtra to bude asi podobné, pretože Tree má dnes narodeniny a večer sa chystá trochu žúrovať. Plány a krčnú tepnu jej však pretne indivíduum s maskou. Keď sa Tree prebudí, nie je ani v nemocnici, ani na onom svete, ale v rovnakej cudzej posteli rovnakého cudzieho chlapca. Že by to bol len zlý sen? To sotva, zvlášť keď sa to, čo sa v ňom odohralo, až príliš podobá prežívanej realite. S ďalším prebudením už Tree začína byť jasné, že sa ocitla v nočnej more, ktorá neskončí, kým neodhalí identitu vraha s maskou. A taks a stáva vyšetrovateľkou vlastnej vraždy, ktorá má oproti vrahovi jednu veľkú výhodu – vie, čo sa stane v každej nasledujúcej minúte, a môže sa na to pripraviť. Doterajším správaním si však zarobila na peknú hŕstku nepriateľov a pod maskou zabijaka sa môže skrývať ktorýkoľvek z nich. Tree si navyše nikdy nemôže byť istá tým, že ďalšiu smrť prežije. V hlavných úlohách Jessica Rothe, Israel Broussard, Charles Aitken, Laura Clifton, Ruby Modine, Jason Bayle, či Rachel Matthews.

Pre deti a trochu po-halloweensky, režisér Holger Tappe natočil animovaný film Príšerákovci (Happy Family). Wishbonovci nie sú práve šťastná rodinka. Mama Emma má kníhkupectvo, ktoré je pred krachom, otec Frank je prepracovaný a každý deň trpí pod tyranským šéfom. Dcéra Fay je nešťastná, hanblivá tínedžerka a syn Max je síce matematický génius, ale v škole ho ostatní šikanujú. Lenže tie skutočné problémy na Wishbonovcov ešte len čakajú. Mamu Emmu si totiž vyhliadol samotný gróf Dracula za svoju budúcu partnerku. A tak pošle zlú čarodejnicu Babu Yagu, aby Emmu premenila na upírku. Yaga ale nedopatrením zmení na príšery aj zbytok rodiny. Frank sa stáva Frankensteinovým monštrom, Fay sa zmení na múmiu a malý Max na mocného vlkolaka. Rodina príšer sa vydáva po stopách čarodejnice s jediným cieľom: prinútiť ju, aby odčarovala prekliatie a všetkým vrátila ľudskú podobu. Cesta za rodinným šťastím je však plná úskalí a ostrých špicatých zubov. V anglickom znení Emily Watson, Jason Isaacs, Nick Frost, Jessica Brown Findlay, Celia Imrie, Catherine Tate, Ethan Rouse, či Ewan Bailey. U nás sa film premieta v slovenskom znení.

Druhým dokumentom týždňa, ktorý prichádza dnes do kín je Nepríjemná pravda 2 (An Inconvenient Sequel: Truth to Power) od tvorcov Bonni Cohen a Jona Shenka. „Po konečnom nie prichádza áno. A od toho áno závisí budúci svet.“ Wallace Stevens Desaťročie po tom, ako Nepríjemná pravda priniesla klimatickú krízu do centra pospolitej kultúry, prichádza jej strhujúce a vzrušujúce pokračovanie, ktoré ukazuje, ako blízko v skutočnosti sme ku skutočnej energetickej revolúcii. Bývalý viceprezident Al Gore pokračuje vo svojom neúnavnom boji, cestuje po svete, trénuje armádu klimatických bojovníkov a vplýva na medzinárodnú klimatologickú politiku. Kamery ho sledujú v zákulisí, v súkrmoných aj verejných situáciách, vo vtipných aj v bolestných chvíľach, kým on nasleduje inšpiratívnu myšlienku, že v stávke nikdy nebolo toľko a že riziká klimatických zmien možno zdolať ľudskou dômyselnosťou a zanietením. Inšpiratívny príbeh o tom, ako ďaleko zašiel boj o zastavenie klimatických zmien a prečo Al Gore tvrdí, že tento pohyb sa už nedá zastaviť, tvorí jadro pokračovania filmu s názvom Nepríjemná pravda 2. Film sa vydáva novým smerom, aby sa stal pohľadom do vnútra prebiehajúcich pozitívnych zmien, a zároveň odhaľuje, ako Gore čelil urputným snahám a odolával sklamaniam, len aby sa odrazil a pritiahol ľudí pripravených zasiahnuť a pridať sa k najzávažnejšej ľudskej výprave našich čias. Od roku 2006 sa odohrali dramatické zmeny na personálnych aj globálnych úrovniach. Gore sa stal jedinečnou postavou bývalého politika, ktorý ide za myšlienkami väčšími než akákoľvek strana či akýkoľvek úrad. Nepríjemná pravda a iné médiá votkali klimatické zmeny do základnej kultúrnej látky a na obzore sú veľké predstavy, čo sa týka zastavenia zvyšovania teploty. Objavuje sa ekonomika s nízkou spotrebou uhlia, poháňaná inovatívnymi technológiami. Roku 2016 sme naozaj zaznamenali najvyššie investície všetkých čias do obnoviteľných energií naprieč celou zemeguľou. Prelomová Parížska dohoda z roku 2015 zjednotila svet v snahe znížiť emisie skleníkových plynov. Rozvojové krajiny smerujú míľovými krokmi k výmene neefektívnych starých zdrojov a uhoľných palív za udržateľné alternatívy. Toto všetko zachytáva film nakrútený v štýle „direct cinema“, ktorý búra bariéry medzi publikom a subjektom. Kamera nasleduje Gora počas jeho odysey v Grónsku, Indii, Európe, Ázii a v celých Spojených štátoch. Sleduje jeho pohyb, ako chodbami moci tak aj zákopmi, ukazuje tých, čo prežili, vedcov, nesľubných lídrov a obyčajných ľudí, ktorí sa zúčastnili neobyčajných akcii, ako aj neplánované a nezostrihané chvíle, ktoré vnútorne obohatili jeho život a realitu, o ktorej Gore hovorí, že ju viac nemôžeme ignorovať. Teraz, keď vieme, že sa musíme a môžeme zmeniť. A musíme to dokázať čo najrýchlejšie. V dokumente sa objavia osobnosti vysokej politiky ako Al Gore, George W. Bush, Angela Merkel, Barack Obama, Vladimir Putin, či Donlad Trump

Posledným filmom týždňa je opäť dokument, tentokrát od a o našich západných susedoch v réžii Víta Janečka a Zuzany Piusii, Sedliacky rozum (Selský rozum). Skoro trojročný zber materiálu na českom vidieku, skúmanie toho, akými témami žijú poľnohospodári a podnikatelia v tejto oblasti, ako a prečo fungujú dotácie, prečo sa pestujú niektoré plodiny viac a iné menej a prečo sa v posledných rokoch znížil chov dobytka a aké to má dôsledky na produkciu potravín, viedol v konečnom strihu autorov k zameraniu sa na úlohu Andreja Babiša, na jeho štýl a dôsledky podnikania a následne aj jeho politických aktivít, ktoré sa stávajú jednou z najviac určujúcich faktorov pre Českú krajinu, podnikateľské prostredie a čoskoro možno aj pre celý štát. Film využíva dlhodobú prácu novinárov v tejto oblasti a niekoľko jeho scén priamo sleduje autorov nedávno vydanej knihy „Žltý baron“ Zuzanu Vlasatou a Jakuba Patočku pri investigatívnej  práci. Jedným z hlavných protagonistov filmu je moravský poľnohospodár Bohumír Rada, ktorý zasvätil Andreja Babiša do poľnohospodárskeho podnikania a neskôr sa ich cesty zásadne rozišli. V dokumente uvidíme Bohumíra Radu, Jakuba Patočku, Zuzanu Vlasatú, Andreja Babiše, Táňu Královú, Františka Tomášeka, Jana Rambouseka, Josefa Středulu, Janu Moravcovú, či Jana Bočeka.

  Foto © Depositphotos

Súvisiace články