Január odštartujeme piatimi novými filmami, novým Woodym Allenom, či debutom Aarona Sorkina

4.1.2018|Ivet Kollarova|

Prvý januárový týždeň nenechá nič na náhodu. V dnešný premiérový deň nám ponúka päť nových filmov, pri ktorých sa nudiť rozhodne nebudeme. Zaujme najmä najkrajší animák roka Coco, ktorý poteší aj dospelých. Napínavé pokrové turnaje a záplava zložito vyskladaných dialógov v bezchybnom prednese v režijnom debute scenáristu Aarona Sorkina, Molly a jej hra. Či stret moderného, západného štýlu s tradíciami v pakistanskej rodine vo filme Svadba.

Nikdy ste nezatúžili stretnúť svojich predkov? Tvorcovia Lee Unkrich a Adrian Molina vás pozývajú na veselý výlet na onen svet v animovanej komédii štúdií Disney a Pixar, Coco. Aj napriek zvláštnemu zákazu hudby vo svojej rodine sa malý Miguel túži stať uznávaným hudobníkom, akým bol jeho idol, tragicky zahynuvší gitarista Ernesto de la Cruz. V snahe dokázať svoj talent sa Miguel za nevysvetliteľných okolností ocitá na mieste, ktoré ešte žiadny živý človek nenavštívil – v krásnom a pestrofarebnom svete zosnulých. Pre miestnych obyvateľov je jeho návšteva rovnako šokujúca. S pomocou miestneho podvodníčka Hectora sa Miguel vydáva na neobyčajnú cestu za tajomstvami svojej rodiny... V anglickom origináli: Anthony Gonzalez, Gael García Bernal, Benjamin Bratt, Alanna Ubach, Renee Victor, Alfonso Arau, Herbert Siguenza, Gabriel Iglesias, Lombardo Boyar/v slovenskom znení: Daniel Hudák, Denis Bari, Dárius Koči, Lucia Vráblicová, Oľga Šalagová, Eva Landlová, Mája Velšicová, či Karol Čálik.

​Nezaškodí sa ani trochu báť a to s filmom Insidious: Posledný kľúč (INSIDIOUS: THE LAST KEY) v réžii Adama Robitela. Štvrtá časť kultovej hororovej série Insidious odhalí záhadnú minulosť dnes vyhľadávanej démonologičky Elise. Tá v mladosti žila v malom mestečku v Novom Mexiku, avšak jej domov bol i domovom temných síl a netrvalo dlho, kým sa jej život obrátil naruby. Teraz ju jej najnovší klient privedie späť do domu hrôzy a Elise sa musí vyrovnať s vlastnou desivou minulosťou. Vo filme si zahrali Lin Shaye, Josh Stewart, Spencer Locke, Javier Botet, Leigh Whannell, Agnus Sampson, či Tessa Ferrer.

Od dnes aj novinka od Woodyho Allena, Koleso zázrakov (Wonder Wheel). Režisér sa so svojim novým filmom vracia do 50. rokov minulého storočia na Coney Island. Koleso zázrakov rozpráva príbeh štyroch postáv, ktorých životy plynú uprostred ruchu zábavného parku. Plavčík Mickey rozpráva príbeh, ktorý je možno trochu ovplyvnený jeho bujnou fantáziou. Sníva, že sa stane dramatikom. Život Ginny nie je príliš šťastný. Je emočne nestála, bývalá herečka, ktorá dnes pracuje ako servírka a živorí na promenáde, kde jej manžel pracuje ako obsluha kolotoča. Tam ich občas navštevuje manželova dcéra, ktorá sa otcovi už dávno odcudzila a dnes sa ukrýva pred gangstrami. Klasická situácia, prostredníctvom ktorej Allen odkrýva vrstvu za vrstvou ľudského správania sa a vzťahov. Koleso zázrakov je silný dramatický príbeh vášne, násilia a zrady. V hlavných úlohách Kate Winslet, Justin Timberlake, Juno Temple, Jim Belushi, Max Casella, David Krumholtz, či Tony Sirico.

„Šťastie praje pripraveným“, je motto filmu scenáristu a teraz už aj režiséra Aarona Sorkina, Molly a jej hra (Molly’s Game). Molly Bloom kedysi poznali ľudia ako talentovanú mladú lyžiarku. Športovú kariéru však vymenila za niečo omnoho lukratívnejšie - hazardné hry. Niekoľko rokov prevádzkovala sieť tajných herní, v ktorých utrácali státisíce dolárov slávni športovci, finanční magnáti či hollywoodska smotánka. Postupne sa jej klientela rozšírila aj o členov ruskej mafie a o Molly a jej aktivity sa začala zaujímať tajná služba. Po 10 rokoch úspešného podnikania ju agenti FBI zatkli kvôli podozreniu z nelegálnych príjmov. Najala si právneho zástupcu, ktorému porozprávala svoj životný príbeh do najmenších detailov, aby očistila svoje meno a dokázala, že bulvárne médiá o nej nevedeli všetko. Vo filme exceluje Jessica Chastain, ktorú dopĺňajú Idris Elba, Kevin Costner, Michael Cera, Chris O’Dowd, Jeremy Strong, Brian d’Arcy James, Madison McKinley, Stephanie Herfield, či Graham Greene.

Posledným filmom, ktorý ide dnes do kín je rodinná dráma belgického režiséra Stephana Strekera, Svadba (Noces). Osemnásťročná belgická Pakistanka Zahira si je veľmi blízka so všetkými členmi svojej rodiny až do dňa, kedy ju začnú nútiť do tradičného manželského zväzku. Mladé dievča rozpoltené medzi požiadavkami rodičov, svojím západným spôsobom života a túžbou po slobode spolieha na pomoc svojho dôverníka, staršieho brata Amira. V hlavných úlohách Lina El Arabi, Sébastien Houbani, Babak Karimi, Olivier Gourmet, Neena Kulkarni, Alice de Lencquesaing, Zacharie Chasseriaud, či Aurora Marion.

  Foto © Depositphotos/ForumFilm/ASFK/Saturn/Itafilm/MagicBox

Súvisiace články