V kinách tento týždeň s drámami, bosnianska Chlapi neplačú, dánska Potvora, či americká 15:17 Paríž

8.2.2018|Ivet Kollarova|

Dnešný deň nás v kinách poteší päť nových filmov. Oddýchneme si od tých oscarovských, a pre zmenu v oficiálnej kinodistribúcii privítame víťaza MFF Bratislava 2017, bosniansku snímku Chlapi neplačú. Svoju novinku 15:17 Paríž natočenú podľa skutočnej udalosti predstaví Clint Eastwood a svojho animovaného filmu sa dočkajú aj deťúrence. Okrem toho v Bratislave od dnes až do nedele v kine Lumiére festival japonského filmu, na ktorý je vstup voľný.

Začnime fenoménom, ktorý pobláznil svet. V réžii Jamesa Foleyho od dnes v kinách posledná časť adaptácie Päťdesiat odtieňov slobody (Fifty Shades Freed). Fenomén Päťdesiat odtieňov vstupuje do tretej, záverečnej fázy. Anastasia Steele a Christian Grey sa dobrovoľne zriekli svojej slobody a pred svadobnými svedkami povedali rozhodné “Áno”. Žiť šťastne až do smrti im ale dopriate nebude. Režisér James Foley (Päťdesiat odtieňov temnoty) okorenil pikantnú erotickú romancu poriadnou dávkou thrilleru a svojím hrdinom pripravil niekoľko nečakaných a nepríjemných prekvapení.

Ak si myslíte, že vstupom do manželstva pre Anastasiu a Christiana končí všetka sranda a že legendárnu Červenú mučiareň prerobia na detskú izbu, veľmi sa mýlite. Vynaliezavosť a fantázie novomanželov nepoznajú medze, zvlášť keď ich vďaka Christianovmu rozprávkovému bohatstvu nemusí naozaj nič limitovať. Ana sa však nechce stať manželkou uväznenou v zlatej klietke a je rozhodnutá pokračovať v úspešne rozbehnutej kariére knižnej redaktorky, čo však Christianovi nie je po chuti. Rastúca emancipácia jeho ženy sa však čoskoro stane “bezpečnostným rizikom”, pretože z minulosti sa vynorí bývalý Anin kolega Jack Hyde, ktorý má s oboma nevybavené účty a pre pomstu je schopný urobiť čokoľvek. Lenže Anastasia už dávno nie je tá rozklepaná študentka, ktorá má napísať rozhovor s miliardárom, ale čím ďalej sebavedomejšia pani Greyová, ktorá vie, že aj sloboda môže mať až päťdesiat odtieňov, a o žiadny z nich nechce prísť. V hlavných úlohách Dakota Johnson, Jamie Dornan, Rita Ora, Luke Grimes , Eric Johnson, Eloise Mumford, Jennifer Ehle, či Marcia Gay Harden

Clint Eastwood prináša do slovenských kín svoju novinku 15:17 Paríž (The 15:17 to Paris) natočenú opäť na základe skutočnej udalosti. 21.augusta 2015 si celý svet v ohromení vydýchol, keď médiá ohlásili zmarený teroristický útok na vlak # 9364 smerujúci do Paríža. Za obdivuhodným hrdinským činom stála trojica mladých Američanov cestujúcich po Európe, ktorí premohli ťažko ozbrojeného Maročana pripraveného zabíjať... O celej udalosti i svojom živote a priateľstve, napísali neskôr knihu, ktorá sa stala predlohou scenára filmu - 15:17 Paríž: Skutočný príbeh teroristu, vlaku a troch amerických hrdinov (The 15:17 To Paris: The True Story Of A Terrorist, A Train, And Three American Heroes). Do hlavných úloh obsadil Eastwood práve týchto odvážnych mladíkov (vojakov v civile v tej dobe), ktorým sa podarilo zneškodniť útočníka: Spencer Stone, Anthony Sadler a Alek Skarlatos. Okrem nich si vo filme zahrali aj Ray Corasani, Jenna Fischer, Judy Greer, Thomas Lennon, Jaleel White, Lillian Solange Beaudoin, Tony Hale, P.J. Byrne, či Gary Weeks.

Od dnes si v našich kinách môžete pozrieť aj bosniansku drámu o vyrovnávaní sa s traumami občianskej vojny, Chlapi neplačú (Muškarci ne plaču) režiséra Alena Drljevica. V opustenom horskom hoteli, ktorý dnes už len naznačuje dobu svojej zašlej slávy a luxusu, prebieha psychologický experiment. Na jednom mieste sa stretne osem dobrovoľníkov z radov vojnových veteránov, zastupujúcich rôzne národnosti a etniká bývalej Juhoslávie, aby tu podstúpili spoločnú terapiu. V atmosfére obrovského prázdneho hotela vyplávajú na povrch tie najhlbšie rany minulosti, zasadené rodinou či vojnovou skúsenosťou. Slovinský terapeut, ktorý má skupinu na starosti, iba ťažko zvláda nebezpečne výbušnú zmes, ktorú môže okamžite zapáliť každé slovo vykríknuté bez rozmýšľania alebo krivý pohľad. Okrem hlavnej ceny za najlepší film na MFF Bratislava 2017, sa stal jedným z najvýraznejších filmov súťaže 52. ročníka MFF Karlovy Vary a z festivalu si odniesol Zvláštnu cenu poroty. V hlavných úlohách Boris Isakovic, Leon Lučev, Emir Hadžihafizbegović, Sebastian Cavazza, Ermin Bravo, Boris Ler, Izudin Bajrovic, či Jasna Djuricic.

Pre deti tento týždeň prichystal pokračovanie populárnej ruskej animovanej série, s názvom Snehová kráľovná 3: Tajomstvo ohňa a vody (Snezhnaya korolova 3: Ogon i led) od režiséra Alekseya Tsitsilina, ktoré bude opäť plné dobrodružstiev, humoru a kúziel. Naši hrdinovia sa stretnú s mágiou ohňa a ľadu a tak im bude chvíľu  poriadne horúco a chvíľu zas poriadne veľká zima.

Hlavnou hrdinkou príbehu je opäť odvážna Gerda, ktorá porazila Snehovú kráľovnú a oslobodila svojho brata Kaia. Vďaka tomu sa z nich stali tak trochu rozprávkové celebrity. Kým Gerda to berie s nadhľadom, zasnený Kai sa o čosi horšie vyrovnáva so svojou popularitou, keď mu pri nohách pravidelne omdlievajú mladé dievčatá. Aby si od tejto vyčerpávajúcej slávy trochu odpočinuli, vydávajú sa do hôr za svojim trollským kamarátom Ormom, kde na nich však nečaká žiadna odpočinková dovolenka, ale parádne nové dobrodružstvo.

Do trollských hôr k Ormovi totiž dorazí aj Rolan, mladík vyhľadávajúci hrdinské činy, ktorý sa v trollských legendách dočíta o starodávnom kúzelnom trollskom Kameni ohňa a ľadu. Ako pravý hrdina sa ho musí vydať hľadať a nájsť A keď sa k nim ešte pridá drsná a krásna pirátka Alfida, poriadny zmätok v trollskom kráľovstvo je zaručený. Udalosti sa našim hrdinom dosť rýchlo vymknú z rúk a bude to riadna fuška, než magickým kameňom prebudené sily ohňa a ľadu opäť skrotia. No možno sa Gerde a Kaiovi nakoniec podarí nájsť aj rodičov unesených Severným vetrom a dať celú rodinu zase dokopy.

Film sa premieta so slovenským dabingom, v ktorom budeme počuť Táňu Pauhofovú, Mariána Chalányho, Mareka Suchitra, Petra Marcina, Michaelu Šálekovú, Pavla Plevčíka, Janu Valockú, Gabrielu Dzuríkovú, Štefana Kožku, Luciu Vráblicovú, Romana Ferienčíka, či Zuzanu Kyzekovú.

Posledný film týždňa poteší srdce klubového diváka so slabosťou pre severskú kinematografiu. Dánsky režisér Christian Tafdrup natočil vzťahovú drámu Potvora (En Frygtelig kvinde). Rasmus a Maria sa zoznámia na párty a počiatočný flirt naberie rýchle grády. Maria sa nasťahuje do Rasmusovho bytu a po malých krôčikoch si podmaňuje jeho životný priestor. Je to nevyrovnaný pár. Maria je cieľavedomá a dominantná, Rasmus akoby tápal medzi pubertou a dospelosťou. Christian Tafdrup v civilne nakrútenej dráme zachytáva všedné vzťahové situácie, z ktorých sa rysuje presný portrét dvoch úplne rozdielnych ľudí, ktorých vzájomná príťažlivosť má deštruktívne následky. Vo filme si zahrali Anders Juul, Amanda Collin, Rasmus Hammerich, Nicolai Jandorf Klok, Danny Thykær, Carla Mickelborg, Nicklas Søderberg Lundstrøm, či samotný režisér Christian Tafdrup.

  Foto © Depositphotos/CinemArt/FilmEurope/ASFK/ContinentalFilm

Súvisiace články