Začiatok mesiaca s filmami ako Lady Bird, Tlmočník, Nikdy si tu nebol či Červená volavka

1.3.2018|Ivet Kollárová|

Mesiac marec bude filmový. Päť plných týždňov sľubuje ako popcornovú zábavu, tak aj uľahodenie klubovému srdcu. Hneď prvý týždeň ponúkne sedem nových filmov, a či už to bude thriller o ruskej tajnej agentke v podobe Jennifer Lawrence alebo Joaquin Phoenix ako ex-vojak na ceste pomsty či duo Jiří Menzel a Peter Simonischek na ceste po Slovensku rozhodne s návštevou kina neváhajte. A do vyvrcholenia oscarovskej sezóny nám v tomto momente ostávajú tri dni. Už túto nedeľu 4. marca sa uskutoční udeľovanie cien Akadémie, a keďže bola sezóna vcelku vyrovnaná, mierny náskok po cenách BAFTA má film Tri billboardy kúsok za Ebbingom, rozhodnutiami Akademikov si nemôžeme byť nikdy istý. A poučený z minulého roka (po podaní zlej obálky bol na pár minút za najlepší film vyhlásený muzikál La La Land, po náprave dráma Moonlight) vieme, že na Oscaroch sa môže stať skutočne čokoľvek. My si od dnes v kinách môžeme pozrieť potenciálneho čierneho koňa kategórie najlepší režisér, kde si nomináciu len ako piata žena v histórii vyslúžila Greta Gerwig za jej neobyčajnú snímku Lady Bird.

Ale najskôr, režisér Francis Lawrence sa opäť spojil so svojou menovkyňou Jennifer Lawrence a natočili špionážny thriller Červená volavka (Red Sparrow). Dominika Jegorovová má veľa tvárí. Je milujúcou dcérou, primabalerínou, ktorú doviedla jej dravosť až na absolútnu hranicu síl. Majsterkou v zvádzaní a manipulácii. A najmä špičkovou vycvičenou agentkou ruských tajných služieb.

Baletky, ktoré musia predčasne ukončiť svoju kariéru, to nemajú jednoduché. Celý svoj život venovali len tancu a ich príprava na skutočný život nie je dokonalá. Až na maximálnu sebekázeň a vôľu dohnanú až do krajnosti. Bývalá primabalerína Dominika Jegorovová žije v Rusku a so svojou matkou čelí bezútešnej a neistej budúcnosti. Vďaka tomu sa stáva ľahkou korisťou ruských tajných spravodajských službách a dostáva sa do ich kurzu, v ktorom sa školia “volavky”. Tu prebieha tvrdý výcvik, ktorého cieľom je naučiť svoje “žiačky”, aby v roli profesionálnych zvodkýň využili svoje telo a myseľ ako dokonalé zbrane.

Po ukončení zvráteného a sadistického tréningu je Dominika ako najnebezpečnejšia volavka nasadená na Nathaniela Nasha, dôstojníka CIA, ktorý riadi jedného z najdôležitejších špiónov v Rusku. Dominika s Nathanielom vedú súboj plný vášne, špionských trikov a  nedôvery. Dokáže ju Nathaniel presvedčiť, že je jediný človek, ktorému môže veriť?

Ocenenú predlohu k filmu napísal Jason Matthews, veterán CIA s dokonalou znalosťou sveta kontrarozviedky. Matthews pracoval na bývalom Riaditeľstve operácií CIA, okrem iného vykonával nábor agentov v Sovietskom zväze a vo východnej Európe a ako šéf niekoľkých zahraničných agentúr CIA riadil tajné projekty zamerané proti programom zbraní hromadného ničenia a proti terorizmu. Okrem Jennifer Lawrence si vo filme zahrali aj Joel Edgerton, Mary-Louise Parker, Matthias Schoenaerts, Jeremy Irons, Ciarán Hinds, Charlotte Rampling, Joely Richardson, Thekla Reuten, Joel de la Fuente, Sakina Jaffrey, Douglas Hodge, Sergej Onopko či Tony Paul West.  
 

Z minuloročného MFF Cannes si jej film odniesla cenu za najlepší scenár a cenu pre najlepšieho herca. Britská režisérka Lynne Ramsay prichádza s thrillerom Nikdy si tu nebol (You Were Never Really Here). Joe je vojnový veterán, ktorý si „nazbieral“ mnoho jaziev. Nielen z nasadení v Afghanistane, ale aj z detstva, keď musel čeliť brutálnemu otcovi a zo svojej kariéry agenta jednotky FBI pre boj s prostitúciou. Svoj bezvýchodiskový život trávi medzi domom, kde žije jeho čudácka matka a nebezpečnými misiami, na ktorých zachraňuje ženy - obete obchodu s bielym mäsom. Významný senátor si ho najme, aby priviedol späť jeho neplnoletú dcéru, ktorá skončila v jednom z anonymných domov, v ktorých kvitne detská prostitúcia. Joe berie svoje osvedčené kladivo a vydáva sa na ďalšiu výpravu za spravodlivosťou. Tentokrát však nezostane iba pri záchrane bezbrannej ženy. Joe nevdojak zasiahne do pedofilnej siete, ktorej vlákna vedú vysoko… Od tohto momentu sa jeho existencia dostáva do krvavej špirály, ktorej násilnosť prekonáva aj predchádzajúce traumatické zážitky. Film Lynne Ramsay je veľmi svojráznou variáciou noir detektívky a procedurálneho thrilleru. V hlavných úlohách Joaquin Phoenix, Ekaterina Samsonov, Alessandro Nivola, Alex Manette, John Doman, Judith Roberts, Madison Arnold či Jason Babinsky.

Od dnes v kinách aj hororová novinka bratského dua Michaela a Petra Spierigovcov Winchester: Sídlo démonov (Winchester). Najstrašidelnejším domom ľudskej histórie je sídlo rodiny Winchesterovcov, ktoré je postavené v Kalifornii v USA. Je vraj postavené na tenkej hranici nášho pozemského sveta a samotného pekla, kde sa duchovia a démoni zjavujú už takmer 150 rokov. Desivý príbeh sídla démonov zobrazí horor od tvorcov Jigsaw so slávnou Helen Mirren v hlavnej úlohe.  

Veríte na duchov?  Okná, za ktorými je stena, dvere otvárajúce sa do prázdna, schody, ktoré nikam nevedú, tajné chodby, stĺpy postavené hore nohami, labyrint miestností. Obrovské sídlo Winchesterovcov ťaží hrôzostrašná atmosféra i história. Jeho stavba prebiehala nepretržite 38 rokov, 7 dní v týždni, 24 hodín denne. Akákoľvek prestávka mala strašné následky. 

Chodbami sídla sa na prelome storočí zakráda tajomná postava celá v čiernom, nikto nesmie vidieť, čo sa skrýva pod jej čiernym závojom. Nie je ale démon, je to lady Sarah Winchester. Vdova a dedička zbrojárskeho impéria Winchesterovcov, ktorých opakovacie pušky pomohli dobyť Ameriku a zabili tisíce ľudí.  Ľudia, ich prekliatie a duchovia teraz rodinu prenasledujú na každom kroku. Duchovia, ktorých na našom svete drží iba ich neuspokojená túžba po pomste. Jediná šanca, ako ich upokojiť, je stavať pre nich sídlo. A tak vystrašená, posadnutá a prekliata lady Winchester stavia dom zasvätený duchom a démonom. Stavia zámok, väzenie a bludisko v jednom, zatiaľ čo tí najstrašnejší zo všadeprítomných démonov sa stále snažia vyrovnať si s Winchesterovcami svoje hrozné účty. 

Hororový žáner a desivé zvraty dopĺňa i neopakovateľná a temná viktoriánska atmosféra, kostýmy a výprava. Po boku Helen Mirren si zahrali aj Sarah Snook, Jason Clarke, Angus Sampson, Eamon Farren, Laura Brent, Tyler Coppin či Alice Chaston.

Tento týždeň bude aj s dokumentom, konkrétne Bratříček Karel v réžii Krystyny Krauze. Čo bolo tak príťažlivé na „malom spevákovi s veľkým hlasom“, že viac ako dvadsať rokov po jeho smrti ľudia stále spievajú jeho pesničky a čítajú jeho poéziu? Aké je miesto umelca v tragických dejinách vlasti? Môže jednotlivec ovplyvniť chod dejín? Bol Kryl obeťou dejín svojho národa? Milovali ho davy, ale umieral opustený a zatrpknutý – pretože nikdy nerobil kompromisy. V dokumente vystúpia Jiří Černý, Agnieszka Holland, Jaroslav Hutka, Karel Jadrný, Jacek Kleyff, Miroslav Kovařík, ale aj samotná autorka Krystyna Krauze.

Prvý marcový týždeň nezabúda ani na najmenších. Tvorovia Noel Cleary, Sergio Delfino a Alexs Stadermann natočili animovanú rozprávku Včielka Maja 2 (Maya the Bee 2). Včielka Maja poletí za Jej Veličenstvom včeľou Cisárovnou poprosiť o to, aby sa jej úľ mohol zúčastniť slávnych Sladkých Hier. Včelia Cisárovná Maji vyhovie, ale ak Maja prehrá, jej úľ príde o všetky zásoby medu. Podarí sa Včielke Maji a jej kamarátom Sladké Hry vyhrať? Film sa premieta so slovenským dabingom: Martinka Kapráliková, Lukáš Frlajs, Táňa Kulíšková, Eva Matejková, Juraj Predmerský, Bianka Bucková, Betla Dvoranová, Martin Kaprálik či Tibor Frlajs.

Dnes sa do oficiálnej kinodistribúcie dostáva aj novinka režiséra Martina Šulíka, ktorá debutovala na MFF Berlinale, Tlmočník. Svojrázna roadmovie o dvoch pánoch, ktorí cestujú krížom cez Slovensko, aby spoznali pravdu o vlastnej minulosti. Počas cesty sa dostávajú do bizarných situácii, stretávajú rozmanitých ľudí a postupne si skladajú mozaikovitý obraz strednej Európy, ktorá sa navonok mení, ale niekde v hĺbke ukrýva stále nevyriešené konflikty. Vďaka poznaniu života toho druhého, začínajú chápať vlastné činy a nanovo si definujú vlastnú identitu.

Oscarový režisér a publikom milovaný český filmár v novej snímke stvárnil asketického tlmočníka Aliho. Jeho partnera, rakúskeho učiteľa a bonvivána so slabosťou pre alkohol a pekné ženy, si z chuti zahral popredný rakúsky herec Peter Simonischek, nositeľ Európskej filmovej ceny Felix za najlepšieho herca roku 2016 za nemeckú komédiu Toni Erdmann, ktorá bola nominovaná aj na Oscara.

Martin Šulik: „Raz som pri ceste z Prahy v aute počúval čítanie z knihy rakúskeho spisovateľa Martina Pollacka Mŕtvy v bunkri. Popisoval v nej vzťah k svojmu otcovi, veliteľovi zvláštnych oddielov SS, ktorý koncom roku 1944 pôsobil v okolí Ružomberka a dal tam zavraždiť niekoľko desiatok civilistov. Tých pár strán textu sa ma dotklo, pretože som v okolí Ružomberka strávil detstvo a mnohé príbehy som poznal. Rozprával som o tom scenáristovi Marekovi Leščákovi a oboch nás zaujala situácia, v ktorej sa syn snaží pochopiť temnú minulosť svojho otca. Mali sme pocit, že cez takto postavený príbeh môžeme uvažovať o udalostiach, ktoré dodnes rozdeľujú Slovensko. Boli sme cez vojnu len obete fašistickej agresie alebo sme tiež vraždili? Akú máme zodpovednosť za to, čo sa u nás dialo cez vojnu? Zaujíma nás to vôbec? Chceli sme sa na celý problém pozrieť z dvoch strán, a tak sme Rakúšanovi vymysleli protihráča, postavu tlmočníka, ktorý cez vojnu stratil celú rodinu. Postupne sa pred nami vynorilo akési tragikomické roadmovie, príbeh dvoch mužov, ktorí na konci života chcú pochopiť vlastné životy."

Okrem dvojice Menzel-Simonischek si vo filme zahrali aj Zuzana Mauréry, Réka Derzsi, Anna Rakovská, Eva Kramerová, Atilla Mokos či Judita Hansmann.

Posledným filmom prvého marcového týždňa je novinka režisérky a herečky Grety Gerwig, Lady Bird. Lady Bird je neobyčajný príbeh o obyčajnom dospievaní dievčaťa, ktorá zúfalo hľadá to, čo všetci ostatní – chlapca a zmysel života. Film patrí medzi najlepšie filmy roka 2017, získal 5 nominácii na Oscara a herečka Saoirse Ronan za svoj výkon získala Zlatý glóbus.

Christine má osemnásť a žije s pocitom, že ešte nič nezažila. Že umiera zaživa. Že sa dusí, v škole aj doma pod dohľadom matky, ktorá vie všetko najlepšie. Ako väčšina jej rovesníkov sa rozhodne svoj život radikálne zmeniť. Že to bude bolieť, si nepripúšťa. Komédia Lady Bird herečky a debutujúcej režisérky Grety Gerwig je neobyčajný film o obyčajnom dospievaní. Chytrý, úprimný a výnimočný, o čom svedčí jeden Zlatý glóbus a desiatky nadšených recenzií.

Keby ste si chceli Christine zaškatuľkovať, zaradili by ste ju medzi rebelky. Nie je nejako zvlášť pekná a tvár plnú vyrážok maskuje ružovými vlasmi. Nie je ani nejako zvlášť múdra a tento deficit vyrovnáva tvrdením, že má umelecké sklony. Asi najzaujímavejšie je na nej to, že ako symbol vzdoru odmieta svoje krstné meno, sama si hovorí Lady Bird a chce, aby ju tak oslovovali aj všetci ostatní. Keď sa s ňou stretneme prvýkrát, zažijeme jej brutálnu hádku s matkou, po ktorej naštvane vystúpi z auta. Idúceho. A pritom je táto večne naštvaná puberťáčka so zlomenou rukou (následok vyššie uvedeného incidentu) v skutočnosti citlivá duša, ktorá by sa len chcela správne zamilovať a nájsť zmysel života, a je nervózna z toho, že sa jej ani jedno zatiaľ príliš nedarí.

Sama režisérka Greta Gerwig tvrdí, že Lady Bird je predovšetkým milostný príbeh, pričom jeho najsilnejšou linkou je vzťah medzi matkou a dcérou. “Väčšina žien, ktoré poznám, malo v puberte nádherný, napriek tomu neuveriteľne komplikovaný vzťah k svojej mame. Lady Bird to pomerne presne dokumentuje. Ani jedna nie je “tá zlá”. V snahe nájsť k sebe cestu robia strašné kiksy, ale ja som ich za tú snahu vo finále odmenila, ” dodáva Greta Gerwig.

V hlavných úlohách spomínaná, a geniálna Saoirse Ronan, Laurie Metcalf, Tracy Letts, Lucas Hedges, Timothée Chalamet, Beanie Feldstein, Lois Smith, Stephen Henderson, Odeya Rush, Jake McDorman, Daniel Zovatto, Andy Buckley, Bob Stephenson či Matthew Maher.

  Foto © Garfield Film

Súvisiace články