Dnes v kinách len tri nové filmy, akčný Prianie smrti či česká komédia Otcova volga

8.3.2018|Ivet Kollarova|

Po bláznivom začiatku, až so siedmimi novými filmami, si druhý marcový týždeň oddýchneme a pred ďalšou výdatnou porciou nových filmov, privítame v kinách „len“ tri nové filmy. Dohnať sa tak dá zameškané, dokonca aj víťaza 90. ročníka Oscarov, film Podoba vody, ktorý naše kiná opäť zaradili do programu.

V dnešný premiérový deň prichádza do našich kín aj akčná novinka od režiséra Eli Rotha, Prianie smrti (Death Wish). Zobrali mu jeho rodinu. Nastal čas im to vrátiť. Lekár Paul Kersey má všetko, čo si len človek môže želať - zaujímavú prácu, krásnu rodinu a nádherný domov. S násilím sa stretáva iba na operačnej sále pohotovosti, kde pracuje ako chirurg. Jedného dňa sa však všetko zmení. Po brutálnom napadnutí v ich vlastnom dome jeho manželka zomiera a dcéra zostane v nemocnici ležať v kóme. Rúca sa mu celý svet a policajti len bezmocne krčia plecami, pretože podobných prípadov riešia denne desiatky. Hnaný túžbou po pomste, Paul berie zákon do vlastných rúk a ozbrojený vyráža do ulíc, aby nevinným životy zachraňoval a zločincom ich bral. Chicago má nového hrdinu, ktorý verí, že spravodlivosť ešte existuje. V hlavných úlohách Bruce Willis, Vincent D'Onofrio, Elisabeth Shue, Jack Kesy, Dean Norris, Kirby Bliss Blanton, Mike Epps, Beau Knapp, Ronnie Gene Blevins, Nathaly Thibault, Ian Matthews, Melantha Blackthorne, Jason Cavalier či Alex Zelenka.

V taliansko-poľskej spolupráci pod režisérskou taktovkou Sergia Manfia vznikol animovaný rodinný film Leo da Vinci: Misia Mona Líza (Leo da Vinci: Missione Monna Lisa), ktorý poteší najmä najmenších zvedavých bádateľov. Mladý Leonardo je kreatívny a odvážny chlapec, ktorý svojimi vynálezmi neustále prekonáva zákony fyziky. Pri ich testovaní v praxi mu trpezlivo pomáhajú verný kamarát Lorenzo a Leova tajná láska, očarujúca Líza. Keď však požiar zničí všetok majetok jej otca, zaľúbený Leo sa v snahe pomôcť im, vydáva hľadať stratený poklad na tajuplný ostrov Montecristo. Nie je však jediný, kto verí, že s použitím svojich jedinečných vynálezov ho dokáže získať. Na svojej odvážnej ceste stretáva ďalších priateľov i nepriateľov a tak sa postupne odkrýva príbeh plný prekvapení, dobrodružstiev a najmä vynaliezavosti. Film sa premieta so slovenským dabingom, v ktorom budeme počuť Tomáša Maštalíra, Davida Hartla, Andreu Sabovú, Romana Ferienčíka, Maja Labudu, Miroslava Nogu, či Dušana Szaba.

Od dnes v kinách aj česká komédia režiséra Jiřího Vejdělka, Otcova volga (Tátova volha). Eva je kostýmová výtvarníčka, pôžitkárka a manželka šarmantného Ludvíka, ktorý však veľmi nečakane a bez rozlúčenia umrie. Tak nečakane, že jej nestačí povedať, že okrem ich spoločnej dcéry Terezy mal ešte rovnako starého nemanželského syna. To aspoň naznačujú starostlivo ukryté listy, ktoré Tereza náhodou objaví. Eva je rozhodnutá nečakané odhalenie veľkoryso ignorovať. S Ludvíkom si vždy všetko hovorili, o svojich milencoch a milenkách mali vzájomný prehľad, a keby nejaký nemanželský syn existoval, určite by o ňom vedela ako prvá. Tereza, ktorej sa rozpadá vlastný život, sa k prízraku tajomného nevlastného brata upne. Prehovorí svoju matku, aby sa spoločne vydali po stopách Ludvíkových mileniek a zistili o jeho tajomstve viac. Na cestu vyrážajú Ludvíkovým veteránom Volga GAZ 21.

Jiří Vejdělek krátko približuje svoj nový film: “OTCOVA VOLGA je vlastne taká cesta po ženskom osude. Emotívne strieda komické, dramatické sa často mení v úsmevné a naopak. Podobne ako kedysi vo Václavovi aj tu hýbu dejom napäté rodinné vzťahy a mňa rovnako ako vtedy láka možnosť silným príbehom osloviť divákov a dať šancu veľkým hereckým osobnostiam, aby zažiarili pri stvárnení skvele napísaných charakterov.” V hlavných úlohách Václav Neužil, Tatiana Vilhelmová, Bolek Polívka, Vilma Cibulková, Eva Holubová, Eliška Balzerová, Emília Vašáryová, Jana Plodková, Martin Myšička či Hana Maciuchová. 

  Foto © Depositphotos/CinemArt/ContinentalFilm/ForumFilm

Súvisiace články