Ridley Scott natočil hororový seriál – The Terror

27.3.2018|AMC / redakčne upravované|

Najnovší projekt britského režiséra a scenáristu Ridleyho Scotta, známeho vďaka filmom Votrelec, Gladiátor, Čierny jastrab zostrelený alebo Kráľovstvo nebeské, je seriál The Terror natočený podľa skutočnej udalosti. 

Hľadanie Severozápadnej cesty prináša nástrahy

The Terror ukazuje príbeh o legendárnej ceste dvoch sesterských lodí Britského kráľovského námorníctva, Erebus a Terror. Tie sa v roku 1845 vydali na  Arktickú výpravu pod vedením sira Johna Franklina. V seriáli sa ocitneme v roku 1847, keď na ceste za objavením novej Severozápadnej cesty námorníci uviazli v polárnej oblasti uprostred ľadovej pustatiny. Jedlo sa míňa, teplota klesá a počet chorých mužov stúpa. A to všetko vyzerá ako najmenší problém, keďže z hlbín oceánu prichádza neviditeľný nepriateľ.

Príroda si vyberá komu dovolí vstúpiť

Na výprave sa muži snažia ovládnuť krajinu, ktorá ich však nechce za žiadnu cenu prijať. Muži začínajú byť zúfalí a extréme mrazy ich dovádzajú k šialenstvu. Staňte sa pasažierom na ceste za vzrušujúcim dobrodružstvom a spoznajte príbeh o uviaznutých lodiach, ktoré zmizli pred 170 rokmi, a ktoré krutá Arktída len nedávno vyplavila na povrch.

The Terror – kombinácia toho najlepšieho

Aký bude The Terror? Akčný, s hororovými prvkami a poprepletaný historickými faktami. Retrospektívne pasáže vracajúce sa späť do minulosti predstavia tiež vtedajšiu pompéznosť a politickú situáciu vedenú Britským kráľovským námorníctvom, ktoré v 19. storočí vládlo svetovým moriam. Predstaví nielen bezútešnú arktickú krajinu a boj s prírodou o prežitie, ale aj vyrovnávanie sa s vlastnou psychikou a strachom o vlastný život. 

Fotogaléria The Terror (2018)Zobraziť fotogalériu »

Zvláštne náhody a tajomstvá sprevádzali aj natáčanie

Predlohou pre tento príbeh je kniha Terror amerického spisovateľa Dana Simmonsa, ktorá je napísaná podľa skutočnej udalosti. Spomínaná polárna výprava sira Johna Franklina sa totiž naozaj uskutočnila a obe sesterské lode Erebus a Terror s posádkou 129 mužov na ňu vyplávali 18. mája 1845. Cieľom cesty bolo objaviť severnú vodnú cestu medzi Atlantickým a Tichým oceánom. Celá výprava je ale zahalená tajomstvami, z ktorých sa mnohé dodnes nepodarilo objasniť. Jednu z lodí sa podarilo nájsť až po dlhých 166 rokoch, v roku 2014. Rovnako, ako je  celá výprava podporená množstvom záhad, tak sa bez zvláštnych okolností nezaobišlo ani natáčanie seriálu. Loď Terror bola totiž objavená práve v ten deň, kedy bol oznámený začiatok natáčania.

Kto si zahral v seriáli?

Zaujímavý nie je len príbeh, ale aj herecké obsadenie. Kapitána Croizera, veliteľa  lode Terror, stvárnil Jared Harris. Sira Johna Franklina si zahral Ciaran Hinds, ktorý sa zapísal do pamäte divákov prostredníctvom seriálu Hra o tróny alebo Rím. Ďalšie dobre známe tváre z posádky lode patria Paulovi Readymu, Adamu Negaitisovi a Tobiasovi Menziesovi

Ak ste fanúšikom dobrodružných príbehov s hororovými scénami a množstvom napätia, tak si nenechajte ujsť premiéru seriálu The Terror. Už 29. marca o 22:00 ho môžete sledovať na stanici AMC, ktorá odvysiela hneď dve epizódy za sebou. Preneste sa s polárnou expedíciou do mrazivej atmosféry Arktídy, kde námorníci musia čeliť nielen ľadovej krajine, ale aj tomu, čo sa skrýva pod ňou.

Zdroj:  tlačová správa Foto © AMC

Súvisiace články

Seriálové novinky HBO na apríl 2021

Seriálové novinky HBO na apríl 2021

Po filmových novinkách prichádzajú na rad seriálové novinky. Priaznivci seriálov si určite prídu na svoje, tešiť sa môžu napríklad na...