Osem nových filmov ponúkne koniec marca, uvidíme Odnikiaľ, Ismaelove prízraky či bratov Lumiérových

29.3.2018|Ivet Kollarova|

Po štyroch dlhých týždňoch sme sa dopracovali až na koniec mesiaca marec a k poslednému piatemu týždňu. V kinách sme mali možnosť vidieť množstvo nových kvalitných filmov európskej, americkej či svetovej produkcie. Záver mesiaca marec nebude o nič menej zaujímavejší ako jeho predchádzajúce týždne a do kín prinesie osem nových filmov. Blockbusterovským ťahákom bude novinka od Stevena Spielberga Ready Player One: Hra sa začína. Milovníkov klubových filmov poteší niekoľko chuťoviek, ako nemecký film Odnikiaľ či francúzsky Ismaelove prízraky, ktoré po Febiofeste či Crème de la Crème prichádzajú do oficiálnej kinodistribúcie.

Virtuálna realita je v tejto dobe nevyhnutnou súčasťou reality. A o to viac, pokiaľ tá realita nestojí za nič. Režisér Steven Spielberg sa svojou novinkou, akčnou sci-fi snímkou Ready Player One: Hra sa začína (Ready Player One) vyberá do sveta virtuálnej hry, ktorá môže obyčajnému človeku navždy zmeniť život, a to nie len v dobrom slova zmysle. Hranica medzi virtuálnym a reálnym svetom môže byť tenká. A potom ide o život.

V roku 2045 je svet veľmi nehostinné miesto. Stredoškolák Wade Watts, tak ako väčšina ľudstva, uniká pred bezútešnou realitou do virtuálnej utópie zvanej OASIS, kde môže byť každý, kým len chce. Existujú tu tisíce planét, na ktorých sa dá žiť, hrať, ale aj zamilovať. Tvorca OASIS-u James Halliday totiž zomrel bez potomkov a svoje rozprávkové bohatstvo spolu s OASIS-om sa rozhodol darovať človeku, ktorý rozlúšti hádanky a splní úlohy roztrúsené v jeho výtvore. Milióny ľudí sa celé roky márne pokúšajú rozpliesť hustú sieť odkazov na popkultúru z konca dvadsiateho storočia. Až kým Wade jedného dňa nenatrafí na kľúč k rozlúšteniu prvej hádanky a odrazu stojí proti tisíckam súperov v zúfalých pretekoch o uchmatnutie hlavnej ceny. Nejde tu však len o lákavú výhru, ale najmä o desivý dosah pretekov na skutočný svet, ktorý sa od základov zmení... Film je adaptáciou rovnomenného románu od spisovateľa Ernesta Clineho. V hlavných úlohách vo filme uvidíme Tye Sheridana, Oliviu Cooke, Bena Mendelsohna, T.J. Millera, Simona Pegga, Marka Rylanca, Lenu Waithe či Hannah John-Kamen.

Režisér Fatih Akin si za svoju novinku, kriminálnu drámu Odnikiaľ (Aus dem Nichts) odniesol Zlatý glóbus za najlepší zahraničný film. Predstaviteľka hlavnej úlohy, Diane Kruger získala na MFF Cannes cenu pre najlepšiu herečku. Od dnes je film v oficiálnej kinodistribúcii a my sa o jeho kvalitách môžeme presvedčiť na vlastné oči. Katja je vydatá a spolu so svojím mužom Nurim a synom Roccom žije spokojným životom. Stačí však jeden moment a jej život sa zmení. Manžel aj syn zomierajú pri bombovom útoku. Je rozhodnutá urobiť všetko, aby dosiahla spravodlivosti. Môže sa jej to podariť? Po boku Diane Kruger si zahrali Denis Moschitto, Numan Acar, Samia Muriel Chancrin, Johannes Krisch, Ulrich Tukur, Ulrich Brandhoff či Adam Bousdoukos.

248 pasažierov, 12 členov posádky, 4 teroristi. Novinka režiséra Josého Padilhu Operácia Entebbe (Entebbe) rozpráva o jednej z najodvážnejších záchranných misii. Charakterizovaný ako politický thriller je inšpirovaný skutočnými udalosťami z roku 1976, kedy bolo unesené lietadlo spoločnosti Air France na linke Tel Aviv – Paríž. Počas medzipristátia v Aténach pristúpili do lietadla dvaja nemeckí radikáli Brigitte Kuhlman a Wilfred Bose a dvaja členovia ľudového frontu pre oslobodenie Palestíny. Po štarte prinútili pilotov odkloniť let najskôr do Bengázi v Líbyi, kde načerpali palivo a neskôr pristáť v Entebbe v Ugande. Po pristáti požadovali výkupné 5 miliónov dolárov a prepustenie 53 odsúdených palestínskych teroristov v Izraeli. Ak by neboli ich podmienky splnené, začali by zabíjať rukojemníkov.  Izraelská vláda odmietla vyjednávať. Špeciálne armádne komando armády začalo pripravovať operáciu na záchranu rukojemníkov nazvanú aj ako operácia Blesk. Vo filme si zahrali Daniel Brühl, Rosamund Pike, Eddie Marsan, Ben Schnetzer, Nonso Anozie, Angel Bonanni, Denis Ménochet, Kamil Lemieszewski, Peter Sullivan či Vincent Riotta.

Ani posledný marcový týždeň nezabúda na najmenších, ktorí sa zabavia pri dobrodružnej detektívnej animovanej komédii režiséra Johna Stevensona, Sherlock Gnomes. Film opisuje najväčší prípad sadrovej verzie legendárneho detektíva. Kto iný by mal vyšetrovať hromadné miznutie záhradných trpaslíkov?

Kto by chcel preboha kradnúť trpaslíkov? Je to naozaj uletená otázka, pokiaľ však tiež nie ste sadrová ozdoba nejakej záhradky a nejde vám tým pádom o krk. Našťastie sa po okolí potuluje istý detektív Sherlock, ktorý sa do riešenia tejto záhady pustí s nasadením sebe vlastným. Škoda len, že je tiež zo sádry. Animovaná komédia Sherlock Gnomes voľne nadväzuje na úspešnú trpasličiu shakespearovskú adaptáciu Gnomeo a Júlia, len žáner romantickej drámy nahrádza detektívkou.

Gnomeo a Júlia majú po medových týždňoch a ich vzťah prirodzene trochu ochladol. Okrem toho sa s hromadou ďalších trpaslíkov presťahovali do záhradky v centre Londýna a sú z toho všetkého trochu vystresovaní. Miera napätia prekročí únosnú hranicu vo chvíli, keď Gnomeo začne robiť neplechu, aby Júlii zaimponoval. Tá sa s ním strašne poháda a následne obaja zistia, že zatiaľ čo si vymieňali názory, ich priatelia bez stopy zmizli. V tej chvíli sa na scéne našťastie objaví Sherlock Gnomes so svojím druhom Watsonom, pretože miznutie záhradných trpaslíkov sa Londýnom šíri ako epidémia, a oni sú tými pravými, kto má tento ukrutný zločin vyriešiť. Spoločne s Gnomeom a Júliou sa vydávajú na zábavnú a strastiplnú púť, ktorá ich sadrové Ja preverí viac než dôkladne.

Kým na plátne sa to bude hemžiť trpaslíkmi, na pozadí filmu stoja samí obri. Produkoval ho spevák a skladateľ Elton John, ktorý Sherlockovi Gnomesovi venoval špeciálne vydanie svojich najväčších hitov. V anglickom origináli svoje hlasy postavičkám prepožičali Emily Blunt, Johnny Depp, James McAvoy, Maggie Smith, Michael Caine, Chiwetel Ejiofor, Stephen Merchant či Mary J. Blige. U nás sa film premieta s českým dabingom, v ktorom budeme počuť Davida Novotného, Pavla Lišku, Tatianu Vilhelmovú, Elišlu Balzerovú či Tomáša Matonohu.

Od dnes máme oficiálne v kinách aj novinku od významného francúzskeho režiséra Arnauda Desplechina, ktorý v rámci Crème de la Crème poctil Slovensko svojou návštevou a film sám oj odprezentoval, Ismaelove prízraky (Les Fantômes d´Ismaël). Ismael je filmový režisér, ktorý sám o sebe prehlasuje, že je vdovec. Oženil sa s dvadsaťročnou Carlottou, ktorá však niekoľko rokov nato záhadne bez stopy zmizla. Nič nenasvedčuje tomu, že by sa stala obeťou zločinu. Ismaela odvtedy prenasledujú nočné mory, ktoré zaháňa alkoholom a práškami. Je si veľmi blízky s Carlottiným otcom Henrim, taktiež filmárom. Dvadsať rokov po tom, čo zmizla jeho žena, stretáva  na večierku astrofyzičku Sylviu, s ktorou sa po rokoch samoty zblíži a nadviaže harmonický vzťah. Ale zatiaľ , čo spolu trávia pokojné dni v dome na pláži, osud si prichystá zlomyseľnú zápletku. Náhle sa totiž objaví žena, ktorá tvrdí, že je Ismaelovou zmiznutou ženou. Začína sa odvíjať veľmi turbulentný a celkom nepredvídateľný  príbeh (alebo snáď príbeh v príbehu?), v ktorom sa pre režiséra typicky prelína thriller, ľúbostná i špionážna dráma, v ktorej sledujeme osudy Ismaelovho brata Ivana. Nič nie je isté a nemenné. V hlavných úlohách Mathieu Amalric, Marion Cotillard, Charlotte Gainsbourg, Louis Garrel, Alba Rohrwacher, László Szabó, Hippolyte Girardot, Jacques Nolot, Catherine Mouchet, Samir Guesmi či Guillaume Briat.

Od jedného umelca k druhému. V dokumentárnej snímke Dancer od režiséra Stevena Cantora sa pozrieme na život pozoruhodného a kontroverzného tanečníka Sergeja Polunina. Ikona.Génius. Rebel. Obdarený veľkou vytrvalosťou a zanietením, Sergej Polunin vzal tanečný svet útokom a stal sa historicky najmladším sólistom Kráľovského baletu v Londýne. V dvadsiatich piatich rokoch bol na vrchole kariéry. Rozhodol sa však odísť a tanec úplne opustiť. Dokumentárny film režiséra Stevena Cantora sleduje život tohto osobitého umelca, od jeho márnotratných začiatkov na Ukrajine cez strhujúce výkony vo Veľkej Británii, Rusku a nakoniec i v Spojených štátoch, kde ho David LaChapelle nakrútil pri tanci na Hozierovu skladbu Take Me to Church a video sa okamžite stalo hitom internetu. Film okrem oslavy Poluninovho rýdzeho talentu a nespútaných ambícií uvažuje tiež o tom, či bohatstvo a úspech stačia k nájdeniu osobnej a profesijnej identity...?

Sergej Vladimirovich Polunin sa narodil 20. novembra 1989 v ukrajinskom meste Kherson. V období 4 až 8 rokov trénoval balet na miestnej akadémii, nasledujúce štyri roky strávil so svojou mamou v Kyjeve, kde navštevoval Kiev State Choreographic Institute. V Kyjeve žil mladý Sergej len so svojou matkou, keďže rodina sa v snahe zabezpečiť synovi baletné vzdelanie rozdelila. Otec prijal prácu v Portugalsku, stará mama odišla pracovať do Grécka.

Rodičia sa rozviedli, keď mal Sergej pätnásť rokov. Touto skutočnosťou zostal však navždy traumatizovaný. Stratil motiváciu tancovať. Dostal prezývku „zlý chlapec baletu“, začal piť, vynechávať lekcie, vystupoval pod vplyvom kokaínu, nechal sa potetovať a svojím správaním sa netajil. Polunin sa stal najmladším sólistom Londýnskeho kráľovského baletu, no v roku 2012 rezignoval. Keď odišiel z Londýna, dostal pozvanie do Ruska do divadla Igora Zelenskeho a stal sa sólistom v divadle The Stanislavsky Music Theatre a v Novosibirsk State Academic Opera and Ballet Theatre. Koncom apríla 2013 odišiel z nácviku baletného predstavenia Polnočný expres len pár dní pred plánovanou premiérou.... V roku 2014 spolupracoval s americkým fotografom a hudobným režisérom Davidom LaChapellom a stal sa súčasťou hudobného klipu Take me to Church. Video, ktoré má viac ako 22 miliónov pozretí, je súčasťou dokumentárneho filmu Dancer.

Umelecký riaditeľ MFF Cannes, Thierry Frémaux a filmový historik Bertrand Tavernier sa pustili do výnimočného projektu. V snímke Lumiére (Lumiére! L´Aventure commence) prinášajú kolekciu zreštaurovaných filmov bratov Lumièrovcov. Spoločne vybrali a zoradili 108 krátkych snímok, ktoré vytvorili pred viac ako 120 rokmi bratia Louis a Auguste Lumièrovci, vynálezcovia kinematografie. Ich filmíky (každý v dĺžke 50 sekúnd), precízne zreštaurované na digitálne premietanie, sú mimoriadne cenným svedectvom o kultúrnom a technologickom rozvoji na prelome 19. a 20. storočia. Lumièrovci nás prenášajú do obdobia, v ktorom prvé kinematografy ani nechyrovali o počítačovej grafike alebo špeciálnych efektoch. Dnešný divák napriek tomu môže zažiť rovnaký úžas ako zachytení alebo prizerajúci sa svedkovia dávnych čias.

Mesiac ukončíme jedným zaujímavým dokumentárnym filmom o hudobnom géniovi, ktorý natočila režisérka Lili Fini Zanuck s názvom Eric Clapton (Eric Clapton: Life in 12 Bars). “Clapton je Boh”. Graffiti s týmito slovami zaplavili celý Londýn a Eric Clapton sa stal vďaka svojej unikátnej hre na gitaru národným hrdinom. Dodnes je bezpochyby jednou z najväčších ikon hudobného sveta a patrí medzi najlepších bluesových gitaristov. Vďaka svojmu osobitému štýlu hry si vyslúžil prezývku Slowhand čiže Pomalá ruka.

Dokumentárny film Eric Clapton prináša divákom nevšedný intímny pohľad na umelcov osobný život, kariéru, vzostupy a pády. Dokument je vierohodný aj vďaka tomu, že je doplnený o rozprávanie samotného gitaristu a jeho blízkych zostavené z minulých i novo zaznamenaných rozhovorov. Divákom sa naskytne možnosť nahliadnuť do Ericovho osobného archívu, v ktorom sú videozáznamy z jeho najlepších koncertov a zo zákulisia, domáce videá, súkromné ​​fotografie, listy a osobné zápisky z Ericových denníkov. Claptonov talent je znázornený úprimne a pravdivo, bez pozlátky. Za jeho úspechmi totiž stoja najmä ambície, tvrdá práca a bohužiaľ i životné tragédie.

Svoju kariéru Eric Clapton zahájil v roku 1963 založením skupiny Roosters, potom postupne uplatňoval svoj vplyv a štýl predovšetkým v skupinách The Yardbirds, The Bluesbreakers a The Cream. Hral s Johnom Lennonom a Yoko Ono v Plastic Ono Band, spolupracoval s Georgom Harrisonom, B. B. Kingom. Riešil tiež závislosť na alkohole a drogách, prepadal depresiám. Stretla ho aj vážna osobná tragédia. Ale tieto kritické okamihy dokázal prekonať a ďalej sa venuje hudbe. Vo filme sa objavia Eric Clapton, Sylvia Clapton, Ben Palmer, John Mayall, Mike Vernon, Roger Waters, Hughie Flint, Pattie Boyd, Steve Winwood, Cathy James, Steve Turner, Bobby Whitlock, B.B. King a mnohí ďalší. 

  Foto © Depositphotos/FilmEurope/ASFK/CinemArt/ContinentalFilm/Magicbox

Súvisiace články