O Zlatú palmu z Cannes zabojujú nové filmy od Godarda, Pawlikowskeho, Spika Leeho či Koreedu

12.4.2018|Ivet Kollarova|
O Zlatú palmu z Cannes zabojujú nové filmy od Godarda, Pawlikowskeho, Spika Leeho či Koreedu

Jeden z najprestížnejších filmových festivalov veľkej trojky, Medzinárodný filmový festival Cannes dnes na svojej press konferencii zverejnil oficiálny line-up festivalu. O prezentáciu snímok v Hlavnej súťaži, sekciách Istý pohľad (Un Certain Regard), Mimo súťaž, či Špeciálne premietanie, ako aj následné Q & A sa postarali umelecký riaditeľ festivalu Thierry Fremaux a prezident festivalu Pierre Lescure.

Hlavnej súťaži sa predstaví 17 snímok, ktoré majú šancu získať Zlatú palmu za najlepší film. Fremaux zároveň dodal, že toto číslo sa môže v najbližších dňoch zmeniť pridaním ďalších súťažných filmov, o ktorých účasti na festivale sa stále diskutuje. Predošlé roky sa v Hlavnej súťaži predstavilo od 20 do 23 filmov. Rovnako ako minulý rok, aj tento rok o Zlatú palmu zabojujú tri filmy režírované ženami. V sekcii Istý pohľad režírovali ženy 6 filmov z 15. Len dodám, Zlatú palmu v 71. ročnej histórii festivalu vyhrala len jedna žena, a to v roku 1993 Jane Campion za film Piano.

V ére hnutí #MeToo a #TimesUp to festival v tejto sfére nemá jednoduché, najmä ak sa konverzácia zvrtne na podporu žien, filmových tvorkýň či rovnosť vo filmovom biznise. Fremaux ubezpečil prítomných novinárov o angažovanosti festivalu Cannes v podpore spomínaných hnutí, konverzácie na tému rovnosti sa budú viesť a festival bude naďalej vystupovať ako progresívna platforma pre filmárov, no zároveň dodal, že filmy sa vždy budú vyberať na základe kvality a nie na základe pohlavia. 


Cate Blanchett, ktorá bude predsedať Medzinárodnej porote, vo filme Carol

V súvislosti s týmto sa vyjadril aj na tému zdiskreditovaného filmového producenta Harveyho Weinsteina: „Svet už nikdy nebude ako pred tým, filmový festival Cannes nikdy nebude ako pred tým.“ Pozornosť upriamil na poroty súťažných sekcii, ktorým budú predsedať ženy. Medzinárodnej porote, ktorá rozhodne o držiteľovi Zlatej palmy bude predsedať Cate Blanchett. Na čele poroty, ktorá rozhoduje o víťazovi Zlatej kamery je Ursula Meier. Ďalší členovia porôt budú oznámení v najbližších dňoch.

A kto sa bude uchádzať o Zlatú palmu za najlepší film? V Cannes uvidíme aj známe tváre, aj nováčikov, ktorí sa na festivale nikdy pred tým neobjavili, a aj filmárov z krajín ako Južná Afrika, Egypt či Irán. Po 20tich rokoch sa na festivale opäť predstaví režisér Spike Lee s novinkou BlacKKKlansman natočenou podľa skutočných udalostí o coloradskom policajtovi, ktorý sa infiltroval do Ku Klux Klanu. V hlavných úlohách uvidíme Johna Davida Washingtona, Adama Drivera, Tophera Graceho či Lauru Harrier

Druhým zástupcom americkej kinematografie bude v Cannes režisér David Robert Mitchell, ktorý o Zlatú palmu zabojuje s neo-noir detektívnym thrillerom Under the Silver Lake, ktorý sa snaží odhaliť zmiznutie mladej ženy, ktoré zdanlivo nikoho netrápi. V hlavných úlohách Andrew GarfieldRiley Keough. O Zlatú palmu sa bude uchádzať aj poľský režisér Pawel Pawlikowski s romantickou drámou Zimna wojna, ktorá sleduje zamilovaný pár v rozpätí niekoľkých rokoch a v rôznych krajinách počas Studenej vojny. Film, rovnako ako jeho predchodca Ida, je natočený čierno-bielo.

Na francúzsku promenádu Croisette sa vráti aj veterán a filmová ikona Jean-Luc Godard so svojou novinkou Le Livre d’image (The Book of Images), ktorá skúma moderný arabský svet. Film je bez hercov, no sľubuje rozprávača príbehu. V Hlavnej súťaži sa predstavia štyri filmy z Ázie. Japonský režisér Hirokazu Koreeda predstaví drámu Manbiki kazoku (Shoplifters) o rodine podvodníkov, ktorá sa ujme dieťaťa, ktoré nájdu na ulici. Čínsky režisér Jia Zhangke uvedie romantickú drámu Jiang hu er nv (Ash is Purest White), ktorá rozpráva príbeh o vášnivo nebezpečnej láske v rozpätí rokov 2001 až 2017. V Cannes sa predstaví aj debutujúci režisér z Egypta, A.B. Shawky s road movie o mužovi s leprou, ktorý sa vydáva naprieč Egyptom za rodinou s názvom Yomeddine.

Zlatú palmu sa bude uchádzať aj iránsky tvorca Jafar Panahi s novinkou Three Faces, či ruský režisér Kirill Serebrennikov s príbehom o rockovej hudbe za čias Brežneva s názvom Leto. Títo dvaja filmoví tvorcovia sú vo svojich krajinách stíhaní a obaja sú držaní v domácom väzení. Panahi svojho času nemohol vo svojej krajine ani voľne natáčať a z tohto obdobia vznikol film Taxi Teherán, ktorý si z MFF Berlinale 2015 odniesol Zlatého medveďa za najlepší film. Cenu za režiséra prevzala jeho neter. Fremaux sa vyjadril, že sa spoločne s francúzskou diplomaciou posnažia presvedčiť predstaviteľov Iránu a Ruska, aby filmárov pustili na premietanie svojich filmov do Cannes

Hlavnej súťaži sa o Zlatú palmu budú uchádzať aj tri režisérky. Talianka Alice Rohrwacher sa predstaví s drámou Lazzaro Felice natočenou na 16mm film, ktorú budú na festivale premietať v 35mm formáte. Rovnako ako jej predchádzajúca impozantná snímka Zázraky, aj novinka sa odohráva na vidieku a je o živote jedného muža, ktorý nadobudol schopnosť cestovať v čase. Libanonská režisérka Nadine Labaki v novinke Capernaum skúma každodenný život migrantov v Bejrúte a francúzska režisérka Eva Husson sa vo vojnovej dráme Les filles du soleil (Dievčatá slnka) zameriava na novinárku, ktorá sa spojí so ženským kurdským vojenským oddielom, ktorý bojuje o navrátenie svojej dediny.

Hlavnú súťaž môžu v priebehu nadchádzajúcich dní doplniť nové tituly. Jednou z najočakávanejších možností je novinka dánskeho kontroverzného režiséra Larsa Von Triera, The House That Jack Built. Pre Triera a festival Cannes by to bolo zmierenie po siedmych rokoch, kedy bol režisér po konferencii k filmu Melancholia z festivalu vykázaný a označený za nežiaducu osobu (Persona non Grata) po jeho nevhodnom komentári o sympatizovaní s Hitlerom a prikláňaní sa k nacizme.

V posledných dňoch sa o titulky v súvislosti s MFF Cannes postarala aj streamovacia stanica Netflix. Podľa nových pravidiel, ktoré zaviedol festival musí mať každý film premietaný v Hlavnej súťaži premiéru vo francúzskych kinách, inak nemôže byť zaradený do súťažnej sekcie festivalu. A keďže sa Netflix nedrží kino stratégie pre svoje filmy, festival Cannes jeho filmy do súťažnej sekcie nevybral (Amazon Studios má v súťaži jeden film od Pawla Pawlikowskeho). Ako dodal Fremaux v ich záujme bolo, aby sa na festivale premietali ostatné filmy distribuované Netflixom, no jeho predstavitelia si postavili hlavu a z rôznych sekcii festivalu, v ktorých sa mohli premietať stiahli až päť filmov.

Kontroverzný či nekontroverzný, progresívny či tradičný, Medzinárodný filmový festival Cannes je vždy špeciálny. Jeho 71. ročník bude prebiehať od 8. do 19. mája 2018. Otváracím filmom bude novinka od iránskeho režiséra Asghara Farhadiho natočená celá v španielskom jazyku, Todos lo saben (Všetci vedia) s Penélope CruzJavierom Bardemom v hlavných úlohách. 

Oficiálny line-up MFF Cannes

Hlavná súťaž:

En guerre (At War) - Stephane Brize
Dogman - Matteo Garrone
Le Livre d’image (The Book of Images) - Jean-Luc Godard
Netemo sametemo (Asako I & II) - Ryusuke Hamaguchi
Plaire, aimer et courir vite (Sorry Angel) - Christophe Honore
Les filles du soleil (Dievčatá slnka) - Eva Husson
Jiang hu er nv (Ash is Purest White) - Jia Zhangke
Manbiki kazoku (Shoplifters) - Hirokazu Koreeda
Buh-ning (Burning) - Lee Chang-dong
Capernaum - Nadine Labaki
Blackkklansman - Spike Lee
Under the Silver Lake - David Robert Mitchell
Three Faces - Jafar Panahi
Zimna wojna (Studená vojna) - Pawel Pawlikowski
Lazzaro Felice (Happy, Lazzaro) - Alice Rohrwacher
Yomeddine, A.B. Shawky
Leto - Kiril Serebrennikov

Mimo súťaž:

Solo: A Star Wars Story - Ron Howard
Le Grand Bain - Gilles Lellouche

Istý pohľad (Un Certain Regard):

Gräns (Hranica) - Ali Abbasi
Sofia - Meryem Benm’ Barek
Les chatouilles (Little Tickles) - Andréa Bescond a Eric Metayer
Di qiu zui hou de ye wan (Long Day’s Journey Into Night) - Bi Gan
Manto - Nandita Das
Á genoux les gars (Sextape) - Antoine Desrosieres
Girl - Lukas Dhont
Gueule d’Ange (Angel Face) - Vanessa Filho
Euphoria - Valeria Golino
Rafiki (Priateľ) - Wanuri Kahiu
Mon tissu préféré (My Favorite Fabric) - Gaya Jiji
Die Stropers (The Harvesters) - Etienne Kallos
In My Room - Ulrich Kohler
El Angel - Luis Ortega
The Gentle Indifference of the World - Adilkhan Yerzhanov

Polnočná sekcia:

Gongjak (The Spy Gone North) - Yoon Jong-Bing 
Arctic - Joe Penna

Špeciálne premietanie:

Pope Francis – A Man of His Word - Wim Wenders
The State Against Mandela and the Others - Nicolas Champeaux and Gilles Porte
La Traversee - Romain Goupil
To the Four Winds - Michel Toesca
Les Ames Mortes (Dead Souls) - Wang Bing
O Grande Circo Mistico (Le Grand Cirque Mystique) - Carlo Diegues 
10 Years in Thailand - Aditya Assarat, Wisit Sasanatieng, Chulayarnon Sriphol a Apichatpong Weerasethakul

Zdroj:  festival-cannes.com Foto © 2017 Festival de Cannes Festival de Cannes

Súvisiace články