Koniec apríla bude patriť európskym komédiam, ale aj blockbusteru Avengers: Nekonečná vojna - Časť 1

26.4.2018|Ivet Kollarova|

Koniec mesiaca apríl bude v kinách skutočne impozantný. Okrem ôsmich noviniek, ktoré dnes vstupujú do našej oficiálnej kinodistribúcie, si apríl vo svojom závere zachová svoju komediálnu tvár a v rámci prehliadky Comedy Film Fest, ktorá bude prebiehať od 26. do 29. apríla, predstaví rôznorodý výber komédii z rôznych kútov Európy. Prehliadka bude prebiehať v bratislavských kinách Film Europe a Mladosť a v Martine v Kine Scéna.

Odhliadnuc od klubových, indie európskych filmov, ktoré nás tento týždeň čakajú, je jednoznačným blockbusterovským ťahákom novinka od štúdii Marvel, Avengers: Nekonečná vojna - Časť 1 (Avengers: Infinity War – Part I), ktorú natočilo bratské režisérske duo – Anthony a Joe Russovci.Film Avengers: Infinity War prinesie na plátna kín najsmrtonostnejšiu a najepickejšiu vojnu všetkých čias. Film je zavŕšením desaťročnej cesty filmovým svetom štúdia Marvel. Avegners a ostatní superhrdinovia sa musia spojiť, aby skúsili poraziť mocného Thanosa skôr, ako jeho útok navždy zničí celý vesmír. V hlavných úlohách uvidíme najväčšie hollywoodske zoskupenie hercov a herečiek, aké si viete, aj neviete predstaviť. Robert Downey Jr., Josh Brolin, Mark Ruffalo, Tom Hiddleston, Chris Evans, Chris Hemsworth, Jeremy Renner, Chris Pratt, Elizabeth Olsen, Sebastian Stan, Benedict Cumberbatch, Paul Bettany, Tom Holland, Chadwick Boseman, Zoe Saldana, Karen Gillan, Vin Diesel, Dave Bautista, Bradley Cooper, Letitia Wright, Danai Gurira, Gwyneth Paltrow, Anthony Mackie, Don Cheadle a ďaľší.

O ďalšiu snímku americkej produkcie sa postarala režisérka Kay Cannon. Komédia Blokoti (Blockers) je o dievčatách, ktoré chcú prísť o panenstvo, a o rodičoch, ktorí im v tom chcú zabrániť doslova za každú cenu. Keď si budete chcieť prvýkrát zasexovať a ešte nie ste úplne dospelý, asi by ste to nemali vykričať do celého sveta a určite nie na internet. Nikdy totiž neviete, kto sa o tom dozvie a ako s touto informáciou naloží. Totálne odvážna komédia Blokoti môže v tomto smere pôsobiť ako ideálny odstrašujúci prípad. Zámer svojich detí odhalia ich rodičia, ktorí sa v dôsledku toho vydajú do boja, ktorého cieľom je jediné – zachovanie panenstva ich dcér za každú cenu.

Že reagujú prehnane, sa ani nemôžeme čudovať. Mitchell ešte nepochopil, že jeho dcéra je skoro dospelá. Lisa nemá partnera, a tak sa na svoje dievčatko až nezdravo fixuje. A Hunter sa o svoju Sam nikdy moc nestaral a teraz by to chcel za každú cenu dobehnúť. O „sexuálnej dohode“, ktorá ich deti počas jedného večera zbaví stigmat panenstva, sa dozvedia z ich náhodne zachytenej komunikácie na internete. A pretože dcéry práve odišli na maturitný ples a oni sa im nemôžu dovolať a sex im rovno zakázať, vydajú sa za nimi do víru nočného malomesta, aby ich našli a povedali im, že majú ešte dosť času. Ak by na začiatku tejto púte tušili, čo ich čaká, možno by nakoniec aj zvládli nielen ten sex, ale možno aj to nejaké neplánované tehotenstvo. Cesta do pekla totiž môže byť dláždená nielen dobrými úmyslami, ale aj nepravdepodobnými náhodami, komickými nehodami a pocitom, že je aj tak všetko zbytočné. V hlavných úlohách Kathryn Newton, Ike Barinholtz, Leslie Mann, John Cena, Graham Phillips, Ramona Young, Rhoda Griffis či Jill Jane Clements  

Trochu na inú nôtu. Fínsky režisér Dome Karukoski prináša na plátna kín životopisnú drámu o umelcovi a významnej osobe gay kultúry 20. storočia - Toukovi Valio Laaksonenovi vo filme Tom of Finland. Vyznamenaný dôstojník Touko Laaksonen sa vracia z druhej svetovej vojny, ale veľmi rýchlo zisťuje, že život vo Fínsku v období mieru je pre neho rovnako znepokojivý. Helsinki sú plné homofóbie a všetci muži sú nútení k tomu, aby sa oženili a mali deti. Touko hľadá útočisko vo vlastnej umeleckej tvorbe, ktorá sa začína špecializovať na štylizované homoerotické kresby svalnatých mužov. Laaksonenove diela, na ktorých nechýba slávny podpis „Tom of Finland“ sa stali symbolom celej generácie mužov a pomohli rozdúchať plamene gay revolúcie. Vo filme si zahrali Jakob Oftebro, Jessica Grabowsky, Pekka Strang, Lauri Tilkanen, Werner Daehn, Jan Böhme, Seumas F. Sargent či Þorsteinn Bachmann. 

Dnes do kín prichádza aj česká komédia od režiséra Tomáša Svobodu, Dvě něvesty a jedna svatba. Marie je typická mestská singl. Pracuje síce ako úspešná televízna moderátorka, ale vo vzťahoch má dar priťahovať iba hlupákov. Naopak, jej sestra Karolína už toho pravého našla a plánuje svadbu. A tak Marie prichádza za rodinou na návštevu do rodného mesta. Doma stretáva svoju dávnu lásku Jiřího. Počas niekoľkých okamihov je jasné, že ich stará láska časom nevyprchala. Ale celá vec má jeden háčik. Jiří je snúbencom jej sestry. Komédiu Dve nevesty a jedna svadba režíroval Tomáš Svoboda, scenár spolu s ním napísal Marcel Bystroň. Hlavné úlohy sestier stvárnili u divákov stále obľúbenejšie Anna Polívková a Ester Geislerová. Ich objekt záujmu predstavuje Jaroslav Plesl ako Jiří. Svojráznych rodičov rajú Bohumil Klepl a Eva Holubová. Okrem nich si vo filme zahrali aj Jan Dolanský, Oldřich Navrátil a ďalší.

Do oficiálnej kinodistribúcie smeruje dnes aj novinka, romantická dráma od nemeckého režiséra Wima Wendersa, Až na dno (Submergence). Britský agent James a podmorská biologička Danielle sa prvýkrát stretávajú na pláži v Normandii a zamilujú sa. Po niekoľkých spoločných dňoch ich práca od seba oddelí a v osamotení čelia smrtiacim hrozbám. On v zajatí džihádistov, ona v hlbinách oceánu. Keď sa v Normandii počas pobytu pri oceáne britský tajný agent James náhodou na pláži spozná s podmorskou biologičkou Danielle, ich cesty sa na chvíľu spoja a vytvorí sa medzi nimi veľmi silné puto. Čas ich zblíženia je však limitovaný práve a len na týchto pár dní na tichom francúzskom pobreží. Po nich prichádza čas odlúčenia s neistotou možného stretnutia v budúcnosti. John odchádza do východnej Afriky na nebezpečnú misiu zameranú proti islamistickým teroristom. Danielle zase odpláva na výskumnej lodi opačným smerom a pripravuje sa na riskantný zostup na dno Grónskeho mora.

James sa ocitá v zajatí džihádistov, ktorí ho držia v neľudských podmienkach. Danielle sa zase stáva dobrovoľným väzňom obmedzeného priestoru výskumnej lodi a podmorskej ponorky. Obaja síce v úplne odlišných ale niečím si zvláštne podobných situáciách čerpajú silu zo spomienok na prežité spoločné chvíle a v nich prebudeného citu. James i Danielle sa tak ocitajú v temných hlbinách, kde je ťažko niekoho nájsť a zachrániť. V jasne ohraničenej štruktúre spoločného času i neurčitej lehoty doby odlúčenia oboch hrdinov slávny režisér Wim Wenders vo svojom osobitom štýle prepája intímny milostný vzťah dvoch ľudí s globálnymi udalosťami, ktoré hýbu svetom. Námet k filmu Až na Dno napísal oceňovaný spisovateľ Jonathan M. Ledgard. V hlavných úlohách James McAvoy, Alicia Vikander, Alexander Siddig, Celyn Jones, Reda Kateb, Mohamed Hakeemshady, Godehard Giese či Adam Quintero. 

Od dnes oficiálne v kinách aj filmy z prehliadky Créme de la Créme.

Muzikál o detstve Johanky z Arku vo filme Bruna Dumonta, Johanka Superstar (Jeannette l’enfance de Jeanne d’Arc). Filmy o nej ste už videli, muzikál o jej detstve doteraz nie. Francúzsky majster pokrivenej reality Bruno Dumont nakrútil hudobný a tanečný film, aký tu ešte nebol. Boh, duch svätý, hair metal, rap, ovce, mníšky, nevydarené scény, najšialenejšia metafyzická besiedka roka. Po filme Ospalá zátoka sa Dumont vracia do komediálne-retardačnej formy, ktorú predviedol v seriáli Malý Quinquin. Nechajte se osvietiť! V hlavných úlohách Lise Leplat Prudhomme, Jeanne Voisin či Lucile Gauthier. 

Komédia o súčasnom stave sveta Niekto to rád zahalené (Cherchez la femme) režisérky Sou Abadi. Armand a Leila, študenti politológie, sú mladý pár. Majú v úmysle odísť do New Yorku a absolvovať tam v OSN stáž na konci štúdia. Keď sa však Leilin starší brat Mahmoud vráti z dlhodobého pobytu v Jemene, ktorý ho radikálne zmenil, postaví sa proti ľúbostnému vzťahu svojej sestry a rozhodne sa, že mladý pár za každú cenu rozdelí. Ak sa chce Armand dostať do Mahmoudovho bytu a znova uvidieť Leilu, nemá na výber: musí si obliecť nikáb, celotelový závoj! Na druhý deň zazvoní pri Leiliných dverách istá Šeherezáda so zahalenou tvárou, ktorá Mahmouda nenechá ľahostajným... vo filme uvidíme Félixa Moatiho, Williama Lebghila, Caméliu Jordanu, Anne Alvaro či Predraga 'Miki' Manojlovica. Film sa premieta aj v rámci prehliadky Comedy Film Fest, ktorú otvára.

Dráma Medzipristátie (Voir du pays) režisérky Delphine Coulin. Dve mladé vojačky Aurore a Marine sa vracajú z Afganistanu. Spolu so svojou čatou strávia tri dni na Cypre v päťhviezdičkovom hoteli uprostred dovolenkujúcich turistov. Armáda to nazýva dekompresnou komorou, ktorá by im mala pomôcť „zabudnúť na vojnu“. Oslobodiť sa od násilia však nie je také jednoduché... v hlavných úlohách Soko, Ariane Labed, Ginger Romàn, Karim Leklou či Andreas Konstantinou. 

Filmy premietané v rámci Comedy Film Festival April!

Ženou z božej vôle (Die göttliche Ordnung) režisérky Petry Volpe. Nora je mladá žena v domácnosti. Žije so svojím mužom a dvoma synmi v pokojnej švajčiarskej dedine, kam len sporadicky doliehajú správy o spoločenských prevratoch prelomu 60. a 70. let minulého storočia. Dedinský i rodinný mier je však značne narušený, keď Nora začne presadzovať hlasovacie právo pre ženy a ich právo na zamestnanie. Bude môcť muž aj naďalej rozhodovať o peniazoch aj o tom, či jeho manželka smie alebo nesmie pracovať? V hlavných úlohách Marie Leuenberger, Maximilian Simonischek, Rachel Braunschweig, Sibylle Brunner, Marta Zoffoli, Bettina Stucky, Peter Freiburghaus či Therese Affolter.

Abrakadabra režiséra Pabla Bregera. Hlavná hrdinka Carmen je matkou teenagerky a ženou v domácnosti. Jej manžel Carlos pracuje na stavbe, má rád pivo a je zarytým fanúšikom futbalu. Manželský pár pozvú na svadbu, kde Carlos svojim hrubým správaním spôsobí hanbu. V priebehu večera je na programe vystúpenie kúzelníka a hypnotizéra Pepeho. Carlos ho natoľko provokuje, že ho Pepe vyzve na pódium. Počas seance se však omylom do Carlosovho tela dostane zablúdený duch iného muža a bláznivá španielska komédia sa môže začať... v hlavných úlohách Maribel Verdú, Antonio de la Torre, Priscilla Delgado či Javier Antón. 

Komediálna trilógia režiséra Sydneyho Sibiliu:

Profesori zločinu (Smetto quando voglio). Keď pre teba nie je miesto na univerzite, ešte stále je tu šanca vynájsť nové drogy! Prvá časť krimikomédie, ktorá sa stala kinohitom v Taliansku. 

Pietro Zinni je vzdelaný, slušný, bezúhonný človek; univerzitný výskumník, ktorý naliehavo potrebuje predĺžiť zmluvu, aby si mohol dovoliť aspoň trochu slušný život… a novú umývačku pre svoju priateľku. Namiesto vyššieho platu však príde tvrdá rana. Pietrovo miesto je zrušené a brilantný neurobiológ stojí pred ťažkou voľbou, čo si počať v zložitej životnej situácii. Nie je v nej vôbec sám. A spolu s ďalšími  prepustenými kolegami z rôznych oborov sa Pietro rozhodne k netradičnému riešeniu: vynálezu rýchlej drogy, ktorá nie je zakázaná talianskym právom. V hlavných úlohách Edoardo Leo, Valeria Solarino, Valerio Aprea, Paolo Calabresi,Libero De Rienzo, Stefano Fresi či Lorenzo Lavia. 

Profesori zločinu: Masterclass (Smetto quando voglio: Masterclass). Druhé pokračovanie talianskeho kinohitu - krimikomédie o partičke výskumníkov, z ktorých sa stali odborníci na drogy.

Na akademický zločinecký gang Pietra Zinniho čaká nová výzva. Trh s rýchlymi drogami nebezpečne rastie a zúfalá polícia hľadá expertov, ktorí by ich boli schopní získať, analyzovať a identifikovať nové molekuly. A kto iný je pripravený vrhnúť sa na tak špeciálnu úlohu ako skupina bývalých vysokoškolských profesorov. Majú skúsenosti, majú odvahu a dokážu si vyrobiť potrebnú výbavu. Pietro tak musí dať dokopy starú partičku. Má to však jeden háčik: oficiálne stále sedí vo väzení. V hlavných úlohách Edoardo Leo, Valeria Solarino, Valerio Aprea, Paolo Calabresi,Libero De Rienzo, Stefano Fresi či Lorenzo Lavia. 

Profesori zločinu: Veľké finále (Smetto quando voglio: Ad honorem). Síce všetci sedia vo väzení, ale to neznamená, že nie sú pripravení na najväčšiu akciu svojej kariéry. Profesorský gang poslednýkrát zasahuje!

Pietro Zinni a jeho partička zločincov s vysokoškolskými titulmi nikdy neprehráva. Ale bohužiaľ ani nevyhráva. Namiesto vytúženej slobody si jeho členovia odpykávajú tresty za zločin, ktorý nespáchali. Zároveň ich prenasledujú prízraky z minulosti, predovšetkým tajomná droga zvaná Sopox. Pietro odhalí, že slúži ako nástroj rafinovanej pomsty a jeho partička profesorov je jediná, ktorá tomu dokáže zabrániť. Bude pri tom čeliť viac ako vyrovnanému protivníkovi. Avšak nechýbajú mu ostré lakte, nenávisť… ani vysokoškolský diplom! A do tretice vo filme uvidíme zostavu Edoardo Leo, Valeria Solarino, Valerio Aprea, Paolo Calabresi,Libero De Rienzo, Stefano Fresi či Lorenzo Lavia. 

Ľavou vpred! (Vorwarts immer!) režisérky Franzisky Meletzky. Bláznivá komédia o hercovi, ktorý sa prezliekol za komunistického vodcu, aby zachránil život svojej dcére.

Pád železnej opony sa blíži, ale v DDR o tom ešte nič nevedia. Náznaky blížiacich sa zmien tu už však sú. V jednom z berlínskych divadiel nacvičujú satiru, v ktorej hrá dôležitú rolu generálny tajomník komunistickej strany Erich Honecker. Herec Otto Wolf je mu vďaka špičkovej protéze zo západu podobný na nerozoznanie.  Namiesto divadelného predstavenia ho čaká omnoho náročnejšia rola: bude musieť preniknúť do ústredia strany a vydať rozkaz, ktorý zastaví krvavý zásah proti demonštrantom. Otto totiž zistí, že jedným z nich je aj jeho dcéra. V hlavných úlohách Jörg Schüttauf, Josefine Preuß, Jacob Matschenz, Hedi Kriegeskotte či Marc Benjamin. 

Gangsterdam režiséra Romaina Lévyho. Ako získať milovanú ženu? Vykašlať sa na slušnosť a vrhnúť sa do bláznivého kolotoča amsterdamskej drogovej scény!

Bláznivá komédia Gangsterdam rozpráva o partičke mladých ľudí, ktorá sa zapletie do pašovania drog v Amsterdame. Ruben Jablonski je študent práv, bifľoš trvale odsúdený k ignorácii nežnejšou časťou populácie. Doberá si ho aj jeho najlepší kamarát s výstižnou prezývkou Durex, ktorý popri farbe vlasov zápasí aj s nevyjasnenou sexuálnou orientáciou. Ruben celý rok doučuje krásnu Noru. Z neprístupného dievčaťa sa vykľuje poslíček drogového gangu. V túžbe nájsť kľúč k jej srdci sa bytostný slušák vydáva na nebezpečný pašerácky chodníček... vo filme hrajú Kev Adams, Manon Azem, Côme Levin, Hubert Koundé či Mona Walravens. 

Máme pápeža! (Habemus papam!) od režiséra Nanniho Morettiho. Z balkóna Baziliky Svätého Petra zaznie slávnostné Habemus Papam! Státisícový dav veriacich netrpezlivo očakáva nového pápeža. Ale balkón ostáva prázdny. Práve zvolený pápež sa odmieta ujať funkcie. Vatikán nájde v tejto situácii jediné možné riešenie. Povolá uznávaného psychiatra, aby vyriešil neobvyklé rozpoloženie pápeža. Snímka, ktorá v roku 2011 získala Zlatý Glóbus pre najlepší film je založená na slovnom humore a inteligentných dialógoch. Ponúka nevšedný náhľad do zákulisia voľby pápeža, ktorá sa odohráva v atraktívnych priestoroch suverénneho mestského štátu ukrytého za múrmi Ríma. Sviežu komédiu o pápežovi, ktorý neunesie ťažobu obrovskej zodpovednosti režíroval popredný taliansky herec a režisér Nanni Moretti, ktorý sa podieľal aj na scenári a stvárnil vo filme psychoanalytika. V hlavnej úlohe neistého a nedôverčivého pápeža exceluje Michel Piccoli a v postave tlačového hovorcu Vatikánu sa predstaví jedinečný poľský herec Jerzy Stuhr. V hlavných úlohách Michel Piccoli, Jerzy Stuhr, Renato Scarpa, Franco Graziosi či Camillo Milli. 

  Foto © Depositphotos/FilmEurope/ASFK/CinemArt//MagicBox/SaturnFilm

Súvisiace články