Do našich kín mieri Wes Anderson so svojou animovanou stop-motion novinkou Psí ostrov

10.5.2018|Ivet Kollarova|

Druhý májový týždeň nadviaže na predchádzajúci a do kín prinesie rovnako štyri nové filmy. A ako sa na máj patrí, tentokrát neobíde ani trochu tej mladej romantickej lásky. Prehľad ale začneme napínavou akciou.

Po piaty krát sa na veľké plátna dostáva francúzsky franchise, film Taxi 5 pod režisérskou taktovkou Francka Gastambideho. Parížsky policajt Sylvain Marot je proti svojej vôli prevelený do Marseill. Bývalý komisár Gilbert, terajší primátor mesta, ho poverí špeciálnou úlohou. Má zlikvidovať gang talianskych zlodejov, ktorí v atraktívnych Ferrari vykrádajú jedno klenotníctvo za druhým. Lenže so slabo vybaveným vozovým parkom francúzskej polície to pôjde veľmi ťažko. Silvain tak má len jednu možnosť. Prehovoriť k spolupráci Eddyho Makloufa, synovca slávneho Daniela Moralese. Eddy totiž po svojom strýčkovi zdedil jeho vytunený Peugeot 407. Škoda však, že ale nezdedil jeho vodičské schopnosti. Zato Sylvain je excelentný šofér, ktorý sa s volantom v ruke asi narodil. V hlavných úlohách Salvatore Esposito, Franck Gastambide, Sabrina Ouazani, Bernard Farcy, Sand Van Roy, Marvin Beyster, Malik Bentalha či Sissi Duparc. 

Sny sa plnia v noci. Takýmto mottom označil režisér Scott Speer svoju novinku, romantickú drámu Polnočná láska (Midnight Sun). Film rozpráva príbeh 17-ročnej Katie, ktorá od detstva bojuje so zriedkavou chorobou a aj ten najmenší záblesk slnečného svetla jej môže ublížiť. A tak celé dni trávi doma a von chodí až po západe slnka. Jej najobľúbenejším miestom je vlaková stanica, kde hrá na gitare náhodným okoloidúcim. Jedného večera zasiahne osud a ona spoznáva Charlieho – športovú hviezdu miestnej strednej školy, ktorého tajne obdivuje už roky. Nepovie mu o svojom ochorení, aby si obaja mohli naplno užiť nádhernú romancu počas jedného takmer dokonalého leta... vo filme uvidíme Bellu Thorne, Patricka Schwarzeneggera, Roba Riggleho, Quinn Shephard, Kena Trembletta, Jenn Griffin, Nicholasa Coombeho či Tieru Skovbye. 

Po Fantastickom pánovi Foxovi nakrútil uznávaný režisér Wes Anderson ďalší celovečerný animovaný, stop-motion film! Film Psí ostrov (Isle of Dogs) je Odysseou malého chlapca pri hľadaní jeho strateného psa. Japonské súostrovie, o dvadsať rokov v budúcnosti. Psia chrípka dosiahla epidemických rozmerov, jej ohnisko leží v meste Megasaki. Hrozí, že preskočí z psích nositeľov na človeka. Starosta Kobayashi vyzýva k okamžitej karanténe. Teda k vyhosteniu a izolácii všetkých túlavých aj domácich psov. Oficiálnym dekrétom sa psov exilovou kolóniou stáva neďaleký ostrov slúžiaci zatiaľ ako skládka odpadkov. Stáva sa z neho Psí ostrov.

O šesť mesiacov neskôr na tejto opustenej skládke núdzovo pristáva jednomotorový, miniatúrne lietadlo Junior-Turbo Prop. Svorka piatich hladných a divokých psov v jeho troskách objaví dvanásťročného pilota. Je to Atari, sirota, ktorá je v pestúnskej opatere práve u starostu Kobayashi. Atari s pomocou svojich nových psích priateľov začne hľadať svojho strateného psa Flíčka a pri tom postupne odhalí konšpiráciu, ktorej cieľom je likvidácia všetkých psov z mesta Megasaki.

Hlasy hlavným hrdinom prepožičali Bryan Cranston, Koyu Rankin, Edward Norton, Liev Schreiber, Greta Gerwig, Bill Murray, Jeff Goldblum, Bob Balaban, Scarlett Johansson, Courtney B. Vance, Tilda Swinton, F. Murray Abraham, Harvey Keitel, Frances McDormand, Fisher Stevens, Ken Watanabe či Yoko Ono. Film získal na MFF Berlinale 2018 cenu Strieborného medveďa pre najlepšieho režiséra.

Jedna z mála amerických indie, ktorá sa dostáva do našich kín je od talentovanej režisérky Elizy Hittman, ktorá natočila nadčasovú snímku o problémovom dospievaní mladého chlapca s názvom Flákači (Beach Rats). Frankie, stratený tínedžera, prežíva šialené leto medzi chorým otcom a matkou, ktorá trvá na tom, aby si našiel priateľku. Mladík sa snaží uniknúť pred každodennou realitou tým, že sa potuluje s kamarátmi, bandou delikventov, a že flirtuje na internete so staršími mužmi. Zároveň opatrne nadväzuje vzťah s jedným dievčaťom. Kontakty s delikventami budú mať neočakávané dôsledky. V hlavných úlohách Harris Dickinson, Madeline Weinstein, Kate Hodge, Neal Huff, Nicole Flyus či Frank Hakaj. 

  Foto © Depositphotos/ASFK/CinemArt/MagicBox/ForumFilm

Súvisiace články