Dnes začína 71. ročník Medzinárodného filmového festivalu Cannes

8.5.2018|Ivet Kollarova|

Jeden z najprestížnejších filmových festivalov, MFF Cannes sa po roku opäť vracia na slnečnú promenádu Croisette. Festival, ktorý už od svojej press konferencie pri ohlásení line-upu vzbudzuje veľký záujem, prichádza v 71. edícii s viacerými novinkami. O dvoch sa rozpráva najviac, o zákaze „selfiečok“ na červenom koberci pred premiérami filmov a zákaze nominovania filmov stanice Netflix do súťažnej sekcie. Pravidlo MFF Cannes hovorí jasne, žiaden film, ktorý nemá oficiálnu kino premiéru na území Francúzska, nemôže súťažiť v Hlavnej súťažiZlatú palmu. Umelecký riaditeľ festivalu Thierry Fremaux a prezident Cannes Pierre Lescure ubezpečujú, že všetky novinky a úpravy majú zvýšiť umelecký zážitok zo sledovania filmov a umocniť celkovú atmosféru festivalu.

71. ročník Medzinárodného filmového festivalu Cannes, ktorý bude prebiehať od 8. do 19. mája otvorí nový film režiséra Asghara Farhadiho, Todos Lo Saben (Everybody Knows). V histórii festivalu sa jedná len o druhý španielsky hovoriaci film, ktorý kedy otváral MFF Cannes. Pre cannovskú stálicu Farhadiho je to prvý krát, čo jeho film festival otvára. Film Todos Lo Saben, v ktorom sa v hlavných úlohách predstavia Penélope Cruz a Javier Bardem, sleduje hlavnú hrdinku Lauru, ktorá aj so svojou rodinou cestuje na oslavu z Buenos Aires do svojho rodného mestečka v Španielsku. Rodinné stretnutie však narušia neočakávané udalosti, ktoré zásadne zmenia životy všetkých zúčastnených.

Zlatú palmu za najlepší film v Hlavnej súťaži zabojuje 21 filmov, z ktorých jeden, road movie Yomeddine, je debutom egyptského režiséra A.B. Shawkyho. Rovnako ako minulý rok, aj tento rok o Zlatú palmu zabojujú tri filmy režírované ženami. V sekcii Istý pohľad je to 6 filmov18. Len dodám, Zlatú palmu v 71. ročnej histórii festivalu vyhrala len jedna žena, a to v roku 1993 Jane Campion za film Piáno. Do Cannes so svojimi novinkami zavítajú zvučné mená ako Spike Lee, David Robert Mitchell, Pawel Pawlikowski, Jean-Luc Godard, Hirokazu Koreeda, Jafar Panahi či Alice Rohrwacher

Po 20. rokoch sa na MFF Cannes vracia režisér Spike Lee s novinkou BlacKKKlansman natočenou podľa skutočných udalostí o coloradskom policajtovi, ktorý sa infiltroval do Ku Klux Klanu. V hlavných úlohách uvidíme Johna Davida Washingtona, Adama Drivera, Tophera Graceho či Lauru Harrier. Druhým zástupcom americkej kinematografie bude v Cannes režisér David Robert Mitchell, ktorý o Zlatú palmu zabojuje s neo-noir detektívnym thrillerom Under the Silver Lake, ktorý sa snaží odhaliť zmiznutie mladej ženy, ktoré zdanlivo nikoho netrápi. V hlavných úlohách Andrew GarfieldRiley Keough

Zlatú palmu sa bude uchádzať aj poľský režisér Pawel Pawlikowski s romantickou drámou Zimna wojna, ktorá sleduje zamilovaný pár v rozpätí niekoľkých rokoch a v rôznych krajinách počas Studenej vojny. Film, rovnako ako jeho predchodca Ida, je natočený čierno-bielo. Na francúzsku promenádu Croisette sa vráti aj veterán a filmová ikona Jean-Luc Godard so svojou novinkou Le Livre d’image (The Book of Images), ktorá skúma moderný arabský svet. Film je bez hercov, no sľubuje rozprávača príbehu. V Hlavnej súťaži sa predstavia štyri filmy z Ázie. Japonský režisér Hirokazu Koreeda predstaví drámu Manbiki kazoku (Shoplifters) o rodine podvodníkov, ktorá sa ujme dieťaťa, ktoré nájdu na ulici. Čínsky režisér Jia Zhangke uvedie romantickú drámu Jiang hu er nv (Ash is Purest White), ktorá rozpráva príbeh o vášnivo nebezpečnej láske v rozpätí rokov 2001 až 2017. 

Zlatú palmu sa bude uchádzať aj iránsky tvorca Jafar Panahi s novinkou Three Faces, či ruský režisér Kirill Serebrennikov s príbehom o rockovej hudbe za čias Brežneva s názvom Leto. Títo dvaja filmoví tvorcovia sú vo svojich krajinách trestne stíhaní a obaja sú držaní v domácom väzení. Panahi svojho času nemohol vo svojej krajine ani voľne natáčať a z tohto obdobia vznikol film Taxi Teherán, ktorý si z MFF Berlinale 2015 odniesol Zlatého medveďa za najlepší film. Cenu za režiséra prevzala jeho neter. Fremaux sa vyjadril, že sa spoločne s francúzskou diplomaciou posnažia presvedčiť predstaviteľov Iránu a Ruska, aby filmárov pustili na premietanie svojich filmov do Cannes

Hlavnej súťaži sa o Zlatú palmu budú uchádzať aj tri režisérky. Talianka Alice Rohrwacher sa predstaví s drámou Lazzaro Felice natočenou na 16mm film, ktorú budú na festivale premietať v 35mm formáte. Rovnako ako jej predchádzajúca impozantná snímka Zázraky, aj novinka sa odohráva na vidieku a je o živote jedného muža, ktorý nadobudol schopnosť cestovať v čase. Libanonská režisérka Nadine Labaki v novinke Capernaum skúma každodenný život migrantov v Bejrúte a francúzska režisérka Eva Husson sa vo vojnovej dráme Les filles du soleil (Dievčatá slnka) zameriava na novinárku, ktorá sa spojí so ženským kurdským vojenským oddielom, ktorý bojuje o navrátenie svojej dediny.

Jedným z príjemných prekvapením v oficiálnom výbere MFF Cannes je návrat kontroverzného dánskeho režiséra Larsa Von Triera, ktorý sa na slnkom zaliatej promenáde Croisette predstaví po siedmich rokoch. Na 71. ročníku MFF Cannes uvedie svoju novinku, drámu o sériovom vrahovi The House That Jack Built, ktorá sa bude premietať Mimo súťaž. Trier bol od roku 2011 na MFF Cannes zakázanou osobou, tzv. Persona non grata po jeho nevhodných komentároch a hláseniu sa k nacizmu, ktoré vyslovil, síce ako vtip ale predsa, počas press konferencie k filmu Melancholia.

Film The House That Jack Built sleduje Jacka a jeho postupný prerod v sériového vraha v priebehu 12 rokov a piatich vrážd. Film sa odohráva v 70. rokov v Amerike. V hlavnej úlohe Jacka uvidíme Matta Dillona. Jeho obete si zahrali Uma Thurman, Siobhan Fallon Hogan, Sofie Gråbøl či Riley Keough. Priestor na MFF Cannes 2018 dostane aj dlhoočakávaný blockbuster režiséra Rona Howarda, Solo: A Star Wars Story, ktorý sa premieta Mimo súťaž. V sekcii Polnočné premietanie (Midnight) sa predstaví aj dokument škótskeho režiséra Kevina MacdonaldaWhitney o živote speváčky Whitney Houston. Či prvý dlhometrážny film brazíslkeho režiséra Joe Penna, Arctic o mužovi uväznenom v nehostinnej krajine ľadu, ktorý čaká na záchranu. Po neočakávanej udalosti sa musí rozhodnúť, či ostatne v základnom tábore, či sa vydá na neistú cestu za záchranou. V hlavnej úlohe Mads Mikkelsen.

V sekcii Istý pohľad (Un Certain Regard) sa predstaví 18 snímok, z ktorých je šesť debutujúcich. Otváracím filmom sekcie je snímka bieloruského režiséra Sergeya Loznitsu, Donbass. So severským romantickým sci-fi thrillerom Gräns (Hranica) sa na MFF Cannes predstaví iránsky režisér Ali Abbasi. Film rozpráva o pracovníčke colného úradu, ktorú očarí podozrivý, ktorého vyšetruje. Jej objavenie však spochybní celú jej existenciu. Režisérka Vanessa Filho predstaví svoju prvotinu, rodinnú drámu Gueule d’ange (Tvár anjela) o vzťahu matky a dcéry, ktorá jej pomáha vyrovnať sa s vnútornými démonmi. V hlavnej úlohe Marion Cottilard.

V sekcii Istý pohľad sa predstaví aj prvý film z Kene premietaný na MFF Cannes. Režisérka Wanuri Kahiu natočila lesbickú love story Rafiki, ktorá v jej rodnej krajine rozvírila vlnu kontroverzie. Hlavní predstavitelia kenského Výboru pre filmovú klasifikáciu film zakázali kvôli homosexuálnym intímnym scénam, čo sa v Keni považuje za nelegálne a je to v rozpore s národnými a kultúrnymi hodnotami. Čínske zastúpenie bude hájiť režisér Gan Bi zo svojou mysterióznou drámou Di qiu zui hou de ye wan (Long Day’s Journey Into Night) o mužovi, ktorý sa v spomienkach vracia k jednému letu pred dvadsiatimi rokmi, ktoré strávil so záhadnou ženou. 

Záverečným filmom MFF Cannes by mala byť srdcovka režiséra Terryho Gilliama, film The Man Who Killed Don Quixote, ktorý pripravoval neuveriteľných 20. rokov. Fantazijný film sleduje starého, mierne pomäteného muža, ktorý je presvedčený, že je pravým Donom Quixotom. Po tom čo presvedčí aj riaditeľa reklamky Tobyho, že je vlastne jeho sluha Sancho Panza, vydajú sa spolu na jedinečnú cestu, na ktorej sa Toby úplne ponorí do imaginárneho sveta Dona Quixoteho. Vo filme uvidíme Jonathana Pryca, Adama Drivera, Olgu Kurylenko, Stellana Skarsgarda či Jasona Watkinsa. Premiéru filmu môže skomplikovať súdny proces, ktorý inicioval bývalý producent filmu Paulo Branco ohľadne jeho práv na film, ktorý nesmie byť premierovaný bez jeho súhlasu. Branco bol spájaný s filmom v jeho skorých začiatkoch, ešte pred tým ako prerušil kontakty s Gilliamom. 

Dôležitým elementom festivalu je Medzinárodná porota, ktorá rozhodne o víťazoch a držiteľovi Zlatej palmy za najlepší film. A pokiaľ bola Hlavná súťaž kritizovaná za malý výber filmov režírovaných ženami – režisérkami, zloženie Medzinárodnej poroty tento údaj vylepšil. Z deviatich členov je totiž 5 žien. Medzinárodná porota vyhlási víťaza Zlatej palmy za najlepší film na záverečnom ceremoniáli 19. mája. Porote predsedá austrálska herečka Cate Blanchett. Jej členovia sú americká herečka Kristen Stewart, americká režisérka Ava DuVernay, francúzska herečka Léa Seydoux, skladateľka a speváčka z Burundi Khadja Nin, čínsky herec Chang Chen, kanadský režisér Denis Villeneuve, francúzsky režisér Robert Guédiguian a ruský režisér Andrey Zvyagintsev

71. ročník Medzinárodného filmového festivalu Cannes prebieha od 8. do 19. mája 2018

Zdroj:  festival-cannes.com Foto © 2017 Festival de Cannes

Súvisiace články