Medzinárodný filmový festival v Benátkach otvorí nový film Damiena Chazella, First Man

19.7.2018|Ivet Kollarova|
Medzinárodný filmový festival v Benátkach otvorí nový film Damiena Chazella, First Man

Zázračné dieťa, režisér Damien Chazelle sa po dvoch rokoch opäť vracia na promenádu Lido, kde vo svetovej premiére predstaví svoj nový film First Man o astronautovi Neilovi Armstronvogi, posádke Apollo 11 a misii pristátia na Mesiaci. Film bude zároveň otváracím filmom jubilejného 75. ročníka Medzinárodného filmového festivalu v Benátkach

Pre Chazella to bude už jeho druhý otvárací film na festivale. V roku 2016 MFF Benátky otváral jeho nadčasový muzikál La La Land, ktorý neskôr na Oscaroch vyrovnal rekord v počte nominácii s filmom Titanic (14), získal dokopy 6 cien a Chazelle sa zároveň stal najmladším režisérom, ktorý kedy vyhral Oscara za réžiu.

Film First Man sleduje astronauta Neila Armstronga, ktorý sa stal prvým mužom, ktorý kráčal po mesiaci, na ktorý stúpil 20. júla 1969, a jeho prípravu na samotný let do vesmíru. V hlavnej úlohe uvidíme Ryana Goslinga. Claire Foy si zahrala Armstrongovu ženu Janet. Herci Corey StollMike Collins si zahrali astronautov posádky Apollo 11, Buzza Aldrina a Lukasa Haasa. O scenár k filmu sa postaral Josh Singer. Do slovenských kín sa film dostane 11. októbra.

Medzinárodný filmový festival v Benátkach, ktorému tento rok predsedá mexický režisér Guillermo del Toro, sa bude konať od 29. augusta do 8. septembra a neoficiálne odštartuje novú oscarovskú sezónu. Oficiálny line-up festivalu by mal byť známy v najbližších dňoch. 

Zdroj:  labiennale.org Foto © La Biennale di Venezia 2017

Súvisiace články