Filmová dračica Sharon Stone

30.7.2018|Marko Aust|

Sharon Yvonne Stone sa narodila 10. marca 1958 v Meadville v americkej Pennsylvánii. Jej rodičmi boli účtovníčka Dorothy Marie a robotník Joseph Willian Stone II. Má troch súrodencov, bratov Michaela, Patricka a sestru Kelly. 

Vyštudovala strednú školu v Saegertone v Pensylvánii v roku 1975. Počas štúdií na vysokej škole v Edinboru v Pensylvánii vyhrala v súťaži krásy Miss Crawdord County a tiež kandidovala v sútaži Miss Pennsylvania. Kedže vynikala nielen vysokou inteligenciou ale aj fyzickou krásou, porotca jej odporučil kariéru modelky. V roku 1977 sa s tetou z Meadville presťahovala do New Jersey. Krátky čas robila na čiastočný úväzok v McDonalde a onedlho v New Yorku podpísala zmluvu s modelingovou spoločnostou.

Počas modelingu určitý čas žila aj v Európe, následne začiatkom 80-tych rokov sa rozhodla ukončiť kariéru modelky a vstúpiť do hereckého showbiznisu. Po návrate do New Yorku sa objavila vo filmovom debute vo filme Spomienky na hviezdny prach (1980) od Woodyho Allena, kde si zahrala malú úlohu. Následovalo niekoľko malých účinkovaní v televíznych seriáloch ako Magnum (1980) a ďalšie úlohy v béčkových filmoch, v horore od Wesa Cravena s názvom Požehnanie smrti (1981), Nezmieriteľné rozpory (1984) či prvé hlavné úlohy vo dobrodružnom filme z prostredia Afriky s názvom Bane kráľa Šalamúna (1985), kde si zahrala po boku charizmatického Richarda Chamberlaina. Ďalej sa objavila v snímke z krimi prostredia Chladná oceľ (1987)

V deväťdesiatych rokoch sa jej osudovým stalo stretnutie s režisérom holandského pôvodu Paulom Verhoevenom, ktorý ju obsadil do slávnej sci-fi snímky Total Recall (1990) spolu so slávnym rakúskym rodákom Arnoldom Schwarzeneggerom.

O dva roky neskôr ju režisér Paul Verhoven znovu obsadil v dnes už kultovom erotickom trileri Základný inštinkt (1992), ktorý sa stal absolútnym zlomom v jej hereckej kariére a priniesol svetovú slávu. Vo filme jej sekundoval Michael Douglas v úlohe násilníckeho suspendovaného detektíva Nicka Currana, zahrala si v ňom bisexuálnu zvodnú sociopatickú spisovateľku Cathrine Tremmel, ktorú obžalovali z vraždy svojho milenca. Táto úloha jej vyniesla nomináciu na Zlatý glóbus a stala sa v tom čase jednou z najlepšie platenou herečkou v Hollywoode.

Ďalšie účinkovania v áčkových filmoch nenechali na seba dlho čakať, následovali snímky Ten, kto sa pozerá (1993), Posledný akčný hrdina (1993), Špecialista (1994) so Sylvesterom Stallone alebo westernovka Rýchlejší ako smrť (1995).

Po týchto menej výraznejších snímkach, ktoré sa skôr radia k priemeru, prišlo účinkovanie vo úspešnom filme Kasíno (1995) od slávneho režiséra Martina Scorseseho. V snímke z mafiánskeho prostredia v meste hazardu Las Vegas sa predstavila v úlohe profesionálnej podvodníčky Ginger McKenna, do ktorej sa zamiluje šéf kasína Sam "Ace" Rothstein v podaní Roberta DeNira. Za túto úlohu vyhrala cenu Zlatý glóbus a bola tiež nominovaná na Oscara za hlavnú ženskú úlohu.

Koncom deväťdesiatych rokov sme ju mohli vidieť v ďalších filmoch Posledný tanec (1996), Diabolská pasca (1996) s francúzskou herečkou Isabelle Adjani či v sci-fi príbehu s názvom Guľa (1998). Snímky Max a Kevin (1999)Múza (1999) jej priniesli nominácie na Zlatý glóbus.

Fotogaléria Diabolská pasca (1996)Zobraziť fotogalériu »

Po roku 2000 účinkovala hlavne v podpriemerných filmoch ako Fešák Joe (2000), Vidiecke sídlo (2003) či v komiksovej adaptácii Catwoman (2004), ktorá bola filmovým prepadákom. O rok neskôr si túto nelichotivú bilanciu aspoň zlepšila v úspešnej roadmovie snímke Zlomené kvety (2005) s Billom Murrayom v hlavnej úlohe.

V roku 2006 sa objavila v pokračovaní Základný inštinkt 2, ktorý sa však namiesto očakávaným úspechom stal opäť veľkým prepadákom a získal až štyri anticeny Zlatá malina v kategóriách najhorší film, najhoršia herečka, najhorší scenár a najhoršie pokračovanie filmu.

Nasledovali ďalšie snímky Atentát v Ambassadore (2006), Alpha Dog (2006), Krvavé mesto (2009), Zmiznutie v Mexiku (2012), Nebezpečná výprava (2015) či Disaster Artist (2017), ktorú sme mohli vidieť aj v našich kinách. Väčšina týchto snímok bola neúspešných či podpriemernej kvality. V poslednom čase sa objavila aj v televíznych seriáloch Agent X (2015) a Mosaic (2017-2018).

V pláne je zatiaľ nepomenovaný projekt v spolupráci s Martinom Scorsesem, ktorý by mohol hereckú divu Sharon Stone vrátiť do hereckého výslnia, táto dvojica spolupracovala už v spomenutom filme Kasino. Ďalšie podrobnosti zatiaľ nie sú známe.

Sharon Stone bola vydatá od roku 1984 za producenta Michaela Greenburga. Po troch rokoch sa odlúčili a manželstvo bolo formálne rozvedené až v roku 1990. V roku 1993 mala románik s producentom Williamom J. MacDonaldom, avšak o rok ohlásili rozchod. V roku 1998 sa vydala za novinára Phila Bronsteina, s ktorým si adoptovala syna Roana. Aj toto manželstvo v roku 2004 skrachovalo. Po rozvode sa z San Francisca vrátila do Los Angeles, aby mohla nadviazať na hereckú kariéru. V rokoch 2005 a 2006 si adoptovala ďalších dvoch synov Lairda a Quinna. Taktiež prijala opustenú ženu ako babičku pre svojich synov.

V roku 1992 ju magazín People uviedol medzi 50 najkrajších ľudí vo svete, o tri neskôr ju neskôr magazín Empire zaradil medzi 100 najsexy filmových hviezd. V roku 1999 sa objavila v magazíne Playboy v rebríčku 25 najsexy hviezd storočia.

Sharon Stone podporuje chorých ľudí na AIDS a angažuje sa za práva homosexuálov, v jednom rozhovore z roku 2005 uviedla, že má sklony k bisexualite a priznala sa aj k vzťahmi s ženami v minulosti. Taktiež vyniká vysokým IQ nad 150 a okrem materského anglického jazyka ovláda aj taliančinu.

  Foto © Depositphotos

Súvisiace články

Sharon Stone sa zastala Kate Mossovej

Sharon Stone sa zastala Kate Mossovej

Americká herečka Sharon Stone sa zastala topmodelky Kate Mossovej v súvislosti s užívaním kokaínu. Hollywoodska hviezda skritizovala módne...